Obama tri tedne pred volitvami samo še pridobiva. Njegova zborovanja pa spominjajo na stadionske rockovske koncerte. Foto: Reuters
Obama tri tedne pred volitvami samo še pridobiva. Njegova zborovanja pa spominjajo na stadionske rockovske koncerte. Foto: Reuters

McCain in Palinova sejeta seme sovraštva in razkola.

Kongresnik John Lewis (D)

(Obama) je spodoben družinski človek, s katerim imava preprosto drugačne poglede na zadeve.

John McCain
McCainov podpornik o Obami
McCain s podpornico
McCain je moral gospe, ki je Obamo označila za 'Arabca', vzeti mikrofon iz rok in podpornikom pojasnjevati, da se jim Obame ni treba bati. Foto: Reuters
Urbana umetnost v centru Los Angelesa že postavlja Obamo ob bok Abrahama Lincolna. Foto: Reuters
McCain ima težko nalogo tekmovati proti Obami, obenem pa umirjati razgrete republikanske strasti. Foto: Reuters
Lahko Obamo sploh še kaj ustavi na poti v Belo hišo? Foto: Reuters

Republikanska množica na zborovanjih Johna McCaina in Sarah Palin je vse bolj razgreta in stvari so že tako ušle izpoda nadzora, da je moral v petek sam McCain zagotavljati svojim privržencem, da Obama "ni Arabec", "musliman" ali "terorist", temveč "spodoben družinski človek". Odziv množice? Glasno izžvižgavanje.

"Ne morem zaupati Obami. Brala sem o njem in on ni, on ni ... on je Arabec. On ni ...," je na petkovem zborovanju v Wisconsinu McCainu dejala neka starejša ženska, preden ji je republikanski predsedniški kandidat vzel mikrofon in jo začel popravljati: "Ne, gospa. Je spodoben družinski človek in državljan, s katerim imava preprosto drugačne poglede na bistvene zadeve, in to je bistvo te kampanje. Ni pa Arabec."

Krivi McCainovi in Bushevi svetovalci?
A 72-letni senator iz Arizone je bil v manjšini. Spet neki drugi moški je pripomnil, da ga misel na predsednika Obamo "straši", tretji je dejal, da bo Obama peljal državo v socializem, že redno pa iz republikanske množice na najrazličnejših zborovanjih prihajajo medklici: "Terorist", "Lažnivec" in - celo - "Ubijte ga!".

Prav zaradi tega je morala posredovati tudi tajna služba. Vse skupaj je šlo tako daleč, da se je McCain znašel v nepričakovanem položaju zagovarjanja svojega mladega tekmeca.

A kot kaže, je pri tem bodisi prepozen bodisi premalo prepričljiv. Čeprav politični poznavalci trdijo, da McCain v bistvu ni slab človek, pa je res, da se je politični veteran, ki ga je leta 2000 v tekmi za republikansko predsedniško nominacijo v eni najbolj umazanih kampanj premagal George Bush, obdal točno z istimi svetovalci, ki so pred osmimi leti zmetali nanj toliko blata, da je McCain premišljeval celo o zamenjavi strank.

"Pajdašenje s teroristi"
In ali se lahko McCainov tabor resnično čudi, da njihovi podporniki Obamo označujejo za terorista, če ga je ravno njihova podpredsedniška kandidatka Sarah Palin pretekli teden obtožila, da se "pajdaši s teroristi"?

V mislih je imela Billa Ayersa, ustanovitelja skrajnolevičarske teroristične skupine Weather Underground, ki je z nasilnimi akcijami, tudi bombnimi napadi, nasprotovala vietnamski vojni. Obama je bil takrat star osem let, Ayers je danes profesor na univerzi v Chicagu, z demokratskim kandidatom pa ga povezuje, da sta skupaj služila v odboru skupine proti revščini.

Obami priljubljenost raste
Obamov tabor takšne napade odbija na diplomatski način ("Američane zanimajo konkretne težave, gospodarstvo in zdravstvo, ne pa, kdo je poznal koga.") in se ne spušča v dajanje nizkih protiudarcev, saj se zaveda, da so preveč v prednosti, da bi tvegali z umazano protikampanjo.

V resnici z vsakim negativnim oglasom, obtožbo Palinove ali s posnetki jeznih republikancev Obama pridobiva priljubljenost, McCain pa jo izgublja.

V zadnjih dnevih se je po nacionalnih anketah tako demokrat občutno dvignil nad republikanca in zdaj pred njim vodi že za od 6 do 8 odstotkov, medtem ko je vsa stvar še bolj izrazita po posameznih zveznih državah, ki bodo dejansko odločile volitve.

Lewis: "McCain seje seme sovraštva."
In čeprav se je Obama zahvalil McCainu, da je skušal umiriti napetosti na zborovanju, je republikanca včeraj ostro napadel John Lewis, temnopolti demokratski kongresnik iz Georgie, ki je dejal, da ga republikanski negativni ton kampanje spominja na sovražno ozračje, ki ga je v 60. letih podpihoval segregacionistični guverner George Wallace.

"McCain in Palinova sejeta semena sovraštva in razkola, vendar nobene potrebe ni po takšni sovražnosti v našem političnem diskurzu," je bil oster Lewis, ki je sicer tudi sam nekoč kandidiral za predsednika. In še: "Kot javni figuri z močjo vplivanja in prepričevanja se senator McCain in guvernerka Palinova igrata z ognjem, in če ne bosta previdna, bo ogenj uničil vse nas."

Za zdaj ankete te nevarnosti ne podpirajo.

Tri tedne pred volitvami ima Obama na svoji strani skorajda nedosegljivo prednost tako med neodvisnimi volivci kot tudi med ženskami in mladimi, opazno pa pridobiva na svojo stran celo nekaj republikancev oz. zveznih držav, ki še nikdar niso volile za demokrata.

Kaja Sajovic

McCain in Palinova sejeta seme sovraštva in razkola.

Kongresnik John Lewis (D)

(Obama) je spodoben družinski človek, s katerim imava preprosto drugačne poglede na zadeve.

John McCain
McCainov podpornik o Obami