Elblag je namreč v zalivu Visla, po rusko Kaliningrajskem zalivu, katerega sever je del ruske eksklave Kaliningrad, jug pa pripada Poljski.

Elblag oziroma zaliv od Altskega morja loči ozek pas kopnega, imenovan tudi Istmus, in edina pot iz pristanišča v odprto morje je do zdaj vodila skozi ozek preliv v bližini kraja Baltiisk, na severu zaliva, ki je del ruskega Kaliningrada. Za plutje skozi je bilo zato treba pridobiti dovoljenje ruskih organov.

Zdaj pa so Poljaki izkopali nov kanal na poljskem jugu zaliva, približno pet kilometrov zahodno od kraja Krynica Morska. Za zdaj bo odprt le za manjše ladje, a dela se nadaljujejo in naj bi se končala do septembra prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Takrat ga bodo lahko prečkale tudi ladje, dolge do sto in široke do 20 metrov.

"Ta kanal smo želeli zgraditi, da nam za avtorizacijo ne bi bilo treba spraševati države, ki ni prijateljska (...) To je velika zmaga za Poljsko, velika zmaga za vse domoljube, velika zmaga za vse, ki razumejo besedo suverenost," je na slovesnem odprtju poudaril poljski predsednik Andrzej Duda.

Projekt bo sicer Poljsko stal približno dve milijardi zlotov oziroma 420.000 evrov. Okoljevarstveniki ga ostro kritizirajo, saj naj bi spremenil ravni slanosti v zalivu in zato ogrozil lokalno favno in floro. A prevladali so politični interesi, še posebej po začetku ruskega napada na Ukrajino.

Za odprtje je uradna Varšava tudi izbrala simboličen datum, saj je 17. septembra 1939 na Poljsko vkorakala sovjetska Rdeča armada, potem ko so jo nemške sile napadle že 1. septembra tega leta, spominja nemška tiskovna agencija DPA.