Talibani in pripadniki Al Kaide naj bi se skrivali v odročnih predelih na severu Pakistana, kjer vojska nima nadzora. Foto: EPA
Talibani in pripadniki Al Kaide naj bi se skrivali v odročnih predelih na severu Pakistana, kjer vojska nima nadzora. Foto: EPA
Britanski vojaki v Afganistanu
Natove sile v Afganistanu se vneto pripravljajo na napovedano spomladansko ofenzivo talibanov. Foto: EPA

To je prva pomembnejša aretacija kakega talibana v Pakistanu po koncu leta 2001, ko so v sosednjem Afganistanu ameriške sile strmoglavile njihov režim. Prijeti Mula Obajdulah Ahund je bil v 10-članskem talibanskem vrhovnem svetu pod vodstvom Mule Omarja kot njegov namestnik. Ahund je bil tudi obrambni minister v nekdanji talibanski vladi.

Aretacija naj bi se zgodila le nekaj ur po tem, ko je Pakistan v začetku tedna nepričakovano obiskal ameriški podpredsednik Dick Cheney. ZDA že dalj časa pritiskajo na pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa, sicer ameriškega zaveznika v boju proti terorizmu, da naredi več proti Al Kaidi, ki naj bi ustanavljala nova oporišča v odročnih predelih ob meji z Afganistanom in urila borce za napade.

Ahund je bil kot talibanski obrambni minister tesno povezan s pakistansko obveščevalno službo (ISI), še takrat, ko je Pakistan podpiral talibansko vlado v sosednji državi. Po terorističnih napadih na ZDA je podporo umaknil, čeprav naj bi bili nekateri agenti ISI-ja še zmeraj povezani s pripadniki talibanov in naj bi jim dovoljevali svobodno delovanje v Pakistanu.

V preteklosti so se večkrat pojavile obtožbe, da talibani upor v Afganistanu vodijo prav iz Kvete, kar bi lahko aretacija Ahunda verjetno na neki način potrjevala. Pakistan sicer odločno zanika, da bi se na njihovem ozmelju nahajal Mula Omar, vendar dopušča možnost, da so v državi talibanski borci.