Anunciada Fernandez De Cordova je prepričana, da so prišli novi časi in da se jim bo treba prilagoditi. Foto: BoBo
Anunciada Fernandez De Cordova je prepričana, da so prišli novi časi in da se jim bo treba prilagoditi. Foto: BoBo
Španija
Španija se spopada s 26-odstotno brezposelnostjo. Foto: EPA

Španci so upokojitveno starost dvignili na 65 let in jo bodo postopoma še zviševali do 67, zmanjšali so javni sektor, od 50 bank so jih 38 zaprli, poskrbeli so za fleksibilnejše zaposlovanje. "Razlika med našo in vašo državo je, da ima naša vlada v parlamentu večino, slovenska pa se mora za vsak ukrep dolgo usklajevati," pravi španska veleposlanica Anunciada Fernandez De Cordova, ki je v Sloveniji štiri leta.

"Med Eurobasketom me je obiskala zelo vplivna oseba iz Španije in bila izjemno začudena nad tem, da je Elan v državni lasti. Zakaj potrebuje država podjetje s smučmi?!" pravi De Cordova in nadaljuje, da je v Sloveniji nujna privatizacija nekaterih državnih podjetij, največjo težavo pa vidi v bankah. Slovenija se tudi ne bo mogla izogniti nujnim strukturnim ukrepom, opozarja pa tudi na socialne pravice, ki jih imamo tukaj še vedno več kot drugod: "Ženske so v Sloveniji po porodu doma še eno leto, v Španiji le štiri mesece."

Slovencem se zdi, da imamo visoko brezposelnost, toda naših 10 odstotkov ni nič v primerjavi s španskimi 26 odstotki. Tudi brezposelnih mladih do 25 let je pri nas 'le' četrtina, pri njih več kot polovica. Je pa skrb vzbujajoče tu in tam, da mladi izobraženi iščejo delo v tujini ter da dolgo študirajo in živijo ob pomoči staršev.

Biti moramo fleksibilni
Prišli so novi časi in treba se jim bo prilagoditi, pravi veleposlanica in kot primer navede idrijski rudnik živega srebra, ki ga je Unesco lani skupaj s španskim rudnikom uvrstil na seznam svetovne dediščine: "Ljudje so nekoč delali v idrijskem rudniku od ponedeljka do petka od sedmih do treh. Zdaj je idrijski rudnik postal turistična znamenitost, kar pomeni, da bodo ljudje morali svoj urnik temu prilagoditi in morda delati od srede do nedelje od poldneva do večera."

Eden pomembnih ukrepov Slovenije za dvig gospodarstva je zagotovo spodbujanje samopreskrbe z domačimi pridelki. Slovenija veliko sadja in zelenjave zdaj uvozi iz Španije, veleposlanici pa se zdijo vrtički po Ljubljani nekaj izjemno zanimivega: "Sredi mesta imate vrtičke z bučkami, solato, paradižnikom, in tudi ko se vozim naokoli po državi, opazim da ima vsaka hiša svoj vrt. Tega v Španiji ni, vrtove imajo tisti, ki se s tem profesionalno ukvarjajo in pridelke prodajajo." Da smo Slovenci v prednosti pri vrtičkarstvu, pa se nam ne pozna le pri pridelkih, ampak žal tudi v politiki.

Oglejte si intervju s špansko veleposlanico danes ob 16.45 na TVS1 v oddaji Dobra ura z Jasno. Izvedeli boste še več o Španiji, o izjemno popularni televizijski oddaji Salvados, kjer novinar raziskuje, kako je lahko Španija zašla tako globoko, pogovarjali se bomo z gosti …

Se vidimo danes v Dobri uri z Jasno!

Erika Pečnik