Prebivalci Kijeva so se odločili prenočiti pred zgradbo parlamenta. Foto: EPA
Prebivalci Kijeva so se odločili prenočiti pred zgradbo parlamenta. Foto: EPA

Resnični demokrati se nikoli ne smejo bati sodbe ljudstva.

Predsednik Viktor Juščenko o razpisu predčasnih volitev
Viktor Janukovič
Ukrajinski premier je prepričan, da je odločitev predsednika o razpisu predčasnih volitev v nasprotju z ustavo. Foto: EPA
V Ukrajini še vedno vre

Na tisoče protestnikov se je zbralo pred zgradbo parlamenta in na osrednjem trgu neodvisnosti, kjer so postavili več kot 200 šotorov, svoje nezadovoljstvo z Juščenkom pa so izražali z napisi: "Ne razkolu Ukrajine!" in "Ustava je zakon za vse".

Predsedniku Juščenku in premierju Viktorju Janukoviču v torek ni uspelo doseči kompromisa, potem ko sta se ukrajinska vlada in parlament odločila, da ne bosta upoštevala predsednikovih ukazov. Premier Janukovič je odločitev o razpustitvi parlamenta označil za usodno napako in vztraja, da ni v skladu z ustavo. Parlament je na ustavno sodišče že naslovil pobudo za presojo ustavnosti odloka o razpustitvi parlamenta, o tem pa bo razpravljala tudi vlada.

Solana obveščen o dogajanju
Iz predsednikovega urada so sporočili, da je Juščenko visokega predstavnika EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solano že obvestil o svoji odločitvi, da bo razpisal predčasne volitve. Juščenko in Solana sta se dogovorila, da je treba krizo rešiti na demokratični način.

EU se ne bo vmešaval
Nemško predsedstvo EU-ja je izrazilo zaskrbljenost zaradi stopnjevanja napetosti v Ukrajini in voditelja nasprotujočih si strank pozvalo, naj rešita politični spor. Vendar pa so iz Unije sporočili tudi, da se ne nameravajo vmešavati v ta notranji spor. "Po našem mnenju ta položaj trenutno ne potrebuje nobenega vpliva od zunaj," je povedala tiskovna predstavnica Evropske komisije Christiane Hohmann in dodala, da je to "domača zadeva, ki jo mora Ukrajina rešiti sama".

Delo vlade se nadaljuje
Kljub parlamentarni krizi nekateri uslužbenci in poslanci nadaljujejo delo. Pripadniki Janukovičeve stranke so prepričani, da mora parlament normalno delovati, dokler ga ne bo nadomestil novi. "Zasedanja bomo nadaljevali, saj zakoni in ukrajinska ustava dovoljujejo, da rada nadaljuje delo do novih volitev," je bila odločna Raisa Bohatirjova, poslanka Juščenkove stranke.

Resnični demokrati se nikoli ne smejo bati sodbe ljudstva.

Predsednik Viktor Juščenko o razpisu predčasnih volitev
V Ukrajini še vedno vre