Vodja srbskih radikalcev naj bi bil na klopi za priče vsaj 20 ur. Foto: EPA
Vodja srbskih radikalcev naj bi bil na klopi za priče vsaj 20 ur. Foto: EPA
Slobodan Milošević
Srečanje dveh največjih protagonistov srbske politike konec 20. stoletja naj bi bilo prisrčno. Foto: EPA

Njegova stranka je edina v Srbiji, ki se je zavzemala za Veliko Srbijo, v kateri bi bila glavnina srbskega naroda, medtem ko so se Miloševićevi socialisti zavzemali izključno za ohranitev Jugoslavije, je povedal prvi dan zaslišanja v Haagu.

Za zločine na Kosovu krive ZDA
Zanikal je tudi obtožbe, da so nekdanji jugoslovanski predsednik in drugi predstavniki srbskih oblasti leta 1998 in leta 1999 sodelovali v zločinih na Kosovu. Zatrdil je, da so si prizadevali za mirno politično rešitev kosovskega vprašanja, krivdo za zločine pa pripisal zahodnim silam na čelu z ZDA. Kot je dejal, so te iskale izgovor za namestitev svojih čet v pokrajini.

Zaslišanje vsaj dva tedna
Tiskovna agencija Hina je srečanje Šešlja in Miloševiča v dvorani mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije opisala kot prisrčno. Milošević je za zaslišanje Šešlja zahteval 20 ur, zato sodišče pričakuje, da bo njegovo pričanje trajalo najmanj dva tedna. Poleg o Kosovem naj bi kot priča obrambe govoril tudi o vojni na Hrvaškem in v BiH-u.

Šešelj v priporu čaka na začetek sojenja, saj ga tožilstvo obtožuje vojnih zločinov nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem, v Vojvodini in BiH-u.