Ali bo Tadiću s svojimi zavezniki uspelo Srbijo ohraniti na poti v EU? Foto: Reuters
Ali bo Tadiću s svojimi zavezniki uspelo Srbijo ohraniti na poti v EU? Foto: Reuters
Tomislav Nikolić
Prva tema volilne kampanje radikalne stranke je bila boj proti korupciji. Foto: Reuters
Pred volitvami v Srbiji

Volilni molk v Srbiji traja od petka dalje, a politiki vseeno iščejo poti, kako bi še zadnja dva dni nagovorili volivce, naj svoj glas podpore oddajo ravno njim. Beograd je že tedne prelepljen z volilnimi plakati, za kampanjo pa je značilna tudi močna polarizacija javnosti. "V bistvu gre za prepričevanje že prepričanih," pravi Razborškova. "Stranke ne skušajo prepričati volivcev nasprotne strani, temveč krepijo že osvojeno volilno bazo."

Glede obetov za nedeljo zadnje javnomnenjske raziskave, narejene sicer pred podpisom pridružitvenega sporazuma Srbije z EU-jem, kažejo na tesen izid v prid radikalcem s Tomislavom Nikolićem. Kot pravi dopisnica, imajo radikalci največ podpore med prebivalci, ki so bili v zadnjih letih razočarani nad smerjo politike. "Radikalci so ves čas kampanje poudarjali, da se bodo zavzeli za boj proti korupciji. Njihov osrednji očitek dozdajšnjim oblastem je: Osem let so bili na oblasti, pa niso storili ničesar."

Koštunica najbolj nacionalističen
Najbolj nacionalistično kampanjo vodi stranka dozdajšnjega premierja Vojislava Koštunice, ki ostro zavrača priznanje Kosova in napoveduje izničenje pridružitvenega sporazuma Srbije z Evropsko unijo. Kosovo je Srbija! je eden glavnih sloganov stranke.

Na drugi strani Tadićeva lista za evropsko Srbijo napoveduje izboljšanje standarda, približevanje Evropski uniji, nova delovna mesta. Eno je gotovo: v primeru zmage liste je Tadić že napovedal, da premier v nobenem primeru ne bo Vojislav Koštunica, dodaja Razborškova.

Kakšen bo scenarij po volitvah?
Po srbski ustavi bo predsednik, v tem primeru je to Tadić, podelil mandat tistemu, ki lahko zagotovi potrditev vlade. Največji pesimisti celo pravijo, da bodo morali Srbi jeseni vnovič na volišča, kajti menijo, da nobedenu izmed blokov ne bo uspelo oblikovati dovolj stabilne vlade. V vsakem primeru, ob zmagi radikalcev ali proevropskih sil, bosta morala bloka iskati koalicijske partnerje. Največ se omenja možnost povezovanja Srbske radikalne stranke (uradni vodja je Vojislav Šešelj, ki je v Haagu, zato ga nadomešča Nikolić) in liste Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Vojislav Koštunica, ki pa tudi skupaj naj ne bi imeli zadostne večine.

Analitiki menijo, da naj bi se z višanjem volilne udeležbe višal odstotek podpore v prid proevropskim silam. Glede na ocene volilne udeležbe naj bi bila ta okoli 70-odstotna.

K. T.

Pred volitvami v Srbiji