Izpad informacijskih sistemov je povzročil kaos na nekaterih letališčih. Foto: Reuters
Izpad informacijskih sistemov je povzročil kaos na nekaterih letališčih. Foto: Reuters

"Trenutno ocenjujemo, da je posodobitev podjetja CrowdStrike vplivala na 8,5 milijona naprav s sistemom Windows, kar je manj kot en odstotek vseh računalnikov s sistemom Windows," so zapisali na blogu.

Podjetje CrowdStrike je pomagalo pri razvijanju rešitve, je sporočil Microsoft in dodal, da je tehnološki velikan pri iskanju "najučinkovitejših pristopov" sodeluje z Amazonom in Googlom.

Podjetja, banke, bolnišnice in letalski prevozniki so bili med najbolj prizadetimi med petkovimi večurnimi izpadi številnih informacijskih sistemov. Prizadeti posli in storitve zdaj počasi okrevajo.

Podjetje za kibernetsko varnost Crowdstrike je izdalo napačno posodobitev programske opreme, ki je vplivala na uporabnike operacijskega sistema Microsoft Windows.

Kot poroča BBC, je bilo zaradi izpadov računalniških sistemov odpovedanih več tisoč poletov, letalski sistemi se zdaj vračajo v normalno stanje, vendar operaterji pričakujejo, da bodo nekatere zamude in odpovedi trajale do konca tedna.

Številna podjetja se ukvarjajo z zaostanki in izgubljenimi naročili. Reševanje nevšečnosti lahko traja več dni. Težave so bile tudi z zdravstvenimi storitvami v Veliki Britaniji, Izraelu in Nemčiji, saj so morali odpovedati nekatere operacije.

Svetovni kaos zaradi ene same napake pri programski opremi je skrb vzbujajoč, saj je pokazal ranljivost medsebojno povezanih svetovnih tehnologij in obsega vpliva zaradi zgolj ene napake. Prav tako so se pojavila vprašanja o vplivu Crowdstrika, kot enega največjih igralcev na trgu kibernetske varnosti, in razumnosti, da je tako ključni del industrije pod nadzorom le majhnega števila podjetij.

Izvršni direktor Crowdstrika George Kurtz je na omrežju X zapisal, da je bila napaka najdena "v posodobitvi vsebine za Windowse." "Zelo nam je žal za škodo, ki smo jo povzročili strankam, popotnikom, vsem, ki jih je to prizadelo, vključno z našim podjetjem," je med drugim dejal za mrežo NBC.

Težava je tudi v tem, da se sistemi ne obnovijo avtomatično. Microsoft je pojasnil, da bo morda potrebnih več vnovičnih zagonov naprav, ob tem pa nekateri uporabniki že poročajo, da jih je bilo potrebnih kar 15, preden je bila težava odpravljena. Poleg tega informacijski strokovnjaki poudarjajo, da bo treba popravek Crowdstrika uporabiti ločeno za vsako prizadeto napravo.

Verjetno se bodo zdaj pojavila vprašanja o vplivu Crowdstrika kot enega največjih operaterjev na trgu kibernetske varnosti in modrosti, da ima tako ključni del industrije pod nadzorom le majhnega števila podjetij.

Na letališčih so nastajale zamude. Foto: Reuters
Na letališčih so nastajale zamude. Foto: Reuters

Prve težave so opazili v četrtek ob 20. uri po srednjeevropskem času

Težave so bile najprej opažene v Avstraliji, najbolj pa jih je občutila letalska industrija.

Na letališčih so nastajale zamude z dolgimi čakalnimi vrstami, saj so bili poleti odpovedani ali so letala zamujala, letala so ostala prizemljena in potniki so obtičali. BBC navaja, da podatki letalskega analitika Ciriuma kažejo, da je bilo v petek odpovedanih več kot 4000 poletov ali 3,9 odstotka vseh, čeprav omenjena številka morda vključuje tudi polete, ki so bili odpovedani iz drugih razlogov.

Nekatere železniške družbe so prav tako opozorile na zamude, televizijski postaji Sky News in ABC Australia pa sta imeli izpade. Številne banke, tudi največja banka v ZDA JP Morgan Chase, pa so imele težave z delovanjem bankomatov.