Foto:
Foto:
Viktor Juščenko, Viktor Janukovič in Leonid Kučma med petkovimi pogovori o spornih volitvah
Protesti so se nadaljevali tudi v nedeljo.
Privrženec Viktorja Juščenka pred ukrajinskim parlamentom v Kijevu
Predsedniško palačo v Kijevu varujejo pripadniki posebnih policijskih enot.

Za ustanovitev republike znotraj Ukrajine so se voditelji pokrajin na vzhodu države odločili zaradi poskusov njegovega tekmeca, opozicijskega voditelja Viktorja Juščenka, da s pomočjo sodišča razveljavi zmago, ki jo je v neregularnih razmerah dosegel Janukovič.

Janukovič se je shoda na vzhodu države udeležil, vendar ni podprl odločitve o izpeljavi referenduma, hkrati pa Juščenkove privržence obtožil, da so ohromili ukrajinsko prestolnico in državo pripeljali na rob katastrofe.

Če bi se večina odločila za avtonomijo tega dela Ukrajine, kjer je glavni jezik ruščina, bi tako nastala situacija, ki bi bila v nasprotju z ustavo. Ukrajinski liberalci in nacionalisti povsem nasprotujejo možnosti, da bi država imela federalno ureditev, saj bi tako spodkopali identiteto države.

Juščenko opozarja vzhod
Po vrnitvi iz Ukrajine, kjer je sodeloval pri pogajanjih med sprtima kandidatoma, je poljski predsednik Aleksander Kwašniewski dejal, da je grožnja z odcepitvijo resna. Juščenko je politike v vzhodnem delu Ukrajine, kjer množično podpirajo Janukoviča, že pred tem opozoril, da bodo kriminalno odgovarjali za svoja dejanja, če bodo še naprej podpirali neodvisnost vzhodne regije.

Opozicija postavila Kučmi ultimat
Pomočnica opozicijskega kandidata za ukrajinskega predsednika je od odhajajočega predsednika Kučme zahtevala, da v 24 urah odpusti premierja. Poleg odpusta Viktorja Janukoviča opozicija od Leonida Kučme tudi zahteva, naj odpusti nekatere uradnike na vzhodu države, ki so za v nedeljo sklicali referendum o ustanovitvi republike, saj je to v nasprotju z ukrajinsko ustavo. Hkrati je pozvala h oblikovanju koalicijske vlade.

Če Kučma tega ne bo naredil, bo opozicija njegova dejanja razumela kot zločin proti svojemu ljudstvu in bodo začeli z blokiranjem vseh potez odhajajočega predsednika.

Brez napredka med stranema
Odhajajoči ukrajinski predsednik Leonid Kučma je dejal, da pogovori med kandidatoma na spornih predsedniških volitvah niso prinesli napredka. V televizijskem nagovoru je Kučma dejal, da prozahodni opozicijski vodja Viktor Juščenko ni pokazal volje, da bi njegovi privrženci odpravili blokado vladnih poslopij v Kijevu.

Na desettisoče privržencev Juščenka že ves teden protestira v Kijevu, saj oblasti obtožujejo prevar na volitvah, na katerih je po uradnih izidih zmagal premier Viktor Janukovič. Protestniki so obkolili predsedniško palačo, vladno poslopje, parlament in sodišča.

Sodišče o pritožbi Juščenka
Predstavnica opozicije je protestnike pozvala, naj si danes odpočijejo, v ponedeljek pa naj se zberejo pred vrhovnim sodiščem, ki bo odločalo o pritožbi Juščenka. Slednji se je pritožil potem, ko je volilna komisija sporočila, da je na volitvah zmagal Janukovič.

Parlament ne priznava volitev
Ukrajinski parlament je na sobotni izredni seji razveljavil izide predsedniških volitev in izglasoval nezaupnico osrednji volilni komisiji. Odločitev parlamenta ni zavezujoča, saj volitve lahko razveljavi le vrhovno sodišče.

ZDA so včeraj pozdravile diplomatska prizadevanja za rešitev politične krize v Ukrajini, medtem ko je svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina nekatere zahodne sile obtožil, da manipulirajo z ukrajinskim javnim mnenjem.

Papež moli za Ukrajino
Papež Janez Pavel II. je sporočil, da moli za mir v Ukrajini, z mislimi pa je tudi z ukrajinskimi verniki, ki so priromali v Vatikan. Papež je ukrajino nazadnje obiskal leta 2001.