Vodja Srbske radikalne stranke se je haaškemu sodišču predal leta 2003. Foto: EPA
Vodja Srbske radikalne stranke se je haaškemu sodišču predal leta 2003. Foto: EPA

Po besedah srbske vlade bi bil nov tragičen primer v haaškem priporu popolnoma nesprejemljiv, zato ne bo sprejela nobenega opravičila za morebitno Šešljevo smrt. V Haagu je marca zaradi odpovedi srca umrl nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević, srbski obtoženec Milan Babić pa je storil samomor.

Haaško sodišče je napovedalo, da se bo v skrajnem primeru odločilo za prisilno hranjenje Šešlja. V skoraj mesecu dni stavke je Šešelj izgubil 25 kilogramov in po besedah kolegov iz srbske radikalne stranke brez pomoči ne more več vstati.

Boj za veliko Srbijo se mora nadaljevati
V svojem sporočilu, ki ga je napisal ta kones tedna, je radikalcem naročil, naj ne odstopijo od ideje velike Srbije in se ne odrečejo ozemlju na Hrvaškem ter v BiH-u. Nikoli se ne smejo odreči močni nacionalni ideologiji in morajo vztrajati v borbi za združenje vsega srbskega ozemlja, je zapisal. Dal je že natančna navodila za svoj pogreb. Pokopati ga morajo v družinski grobnici v Beogradu, določil pa je tudi napis na nagrobniku in ime pravoslavnega duhovnika, ki bo vodil pogrebno slovesnost.