Rupert Murdoch je ob izbruhu telefonskega škandala na prvo stran časopisov objavil oglas na katerem piše
Rupert Murdoch je ob izbruhu telefonskega škandala na prvo stran časopisov objavil oglas na katerem piše "We are sorry" (Žal nam je). Foto: Reuters

V britanskem tisku so se desetletja dogajale hude kršitve, a afera prisluškovanj in vdorov v telefonske predale znanih ljudi je razkrila najbolj kriminalna početja medijev ter pajdašenja njihovih predstavnikov s politično elito, v nekaterih primerih celo s policijo.

Britanski premier David Cameron je na vrhuncu afere, povezane s tiskom Ruperta Murdocha, odredil še posebno preiskavo. V letu dni zasliševanj žrtev prisluškovanj in vdorov v njihove telefonske predale, ki jih je vodil ugledni britanski sodnik Lord Leveson, je civilna družba postregla s predlogom novega zakona, ki bi medije nadzoroval, v marsičem pa bi tudi omejil zdajšnjo svobodo poročanja.

Osrednji Levesonov predlog je ustanovitev neodvisnega telesa, ki bi skrbel za nadzor in uravnavanje medijev, poročanje medijev pa bi moralo ustrezati merilom, ki bi jih določal v zvezi s tem sprejeti novi zakon.

Kmalu bo znano, ali bodo poslanci večinsko podprli zakon, ki lahko privede do nove vladne krize. Liberalni demokrati, manjšinska vladna stranka, so se pridružili opozicijskim laburistom, ki sprejetje zakona o medijih podpirajo, poslanci največje konservativne vladne stranke pa mu nasprotujejo.

"Mediji so predolgo popravljali svoje domače naloge"
Vodja največje opozicijske laburistične stranke Ed Miliband je v dopoldanski izjavi poudaril: "Mediji so predolgo popravljali svoje domače naloge. To, kar se je zgodilo v primeru družine Dowler, ko so vdirali v telefonski predal umorjenega dekleta in brisali njena sporočila - starši in policija pa so mislili, da je Milly še živa -, se ne sme nikoli več ponoviti. Prav tako pa se ne sme nikoli več ponoviti tragedija družine McCann, ki še vedno ni našla na Portugalskem pogrešane hčerke Madeleine."

Predstavnica konservativcev in državna sekretarka za kulturo in medije Maria Miller je ob tem dodala, da sicer še vedno niso dosegli dokončnega dogovora, ki je ključen za današnje glasovanje v parlamentu. Da pa bo ta vsekakor vseboval zelo stroge kazni za prekrške medijev, ki bodo po novem v milijonih.

Nov poraz konservativcev
Njihov vodja, britanski premier David Cameron, je prejšnji teden odstopil iz medstrankarskih pogajanj glede zakona, saj meni, da gre za ogrožanje svobode tiska in govora, ki so temelj britanske družbe.

Analitiki menijo, da bodo konservativci doživeli še en poraz, in sicer naslednji teden, ko bo finančni minister George Osborn objavil nov državni proračun - ta bo pričakovano spet poln odrekanj, varčevanj in slabih napovedi za prihodnost.

Osbornu tudi v tujini očitajo, da je zašel s poti in da je država po tem, ko je leta 2010 prevzel finančno ministrstvo, še na slabšem. Prav zaradi Osbornovih neučinkovitih strogih varčevalnih ukrepov je bonitetna hiša Moody’s Veliki Britaniji konec februarja zmanjšala bonitetno vrednost z AAA na AA+.