Posledice ruskega napada v Konotopu. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada v Konotopu. Foto: Reuters

Zračna obramba je letalnike sestrelila tudi nad glavnim mestom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Mesto Konotop v severovzhodni Sumski oblasti je bilo ponoči tarča napada z brezpilotnimi letalniki, v katerem je bilo po informacijah lokalnih oblasti poškodovanih več hiš, šol in drugih poslopij. Odjeknilo naj bi 10 eksplozij. Najmanj 14 civilistov je bilo ranjenih.

V mestu, ki je imelo pred vojno okoli 83.000 prebivalcev, so ostali brez vode in elektrike. Kot je prek Telegrama sporočil župan Artem Semeničin, poskušajo na električno omrežje spet priključiti vsaj bolnišnico in vodovod.

Glede na navedbe ukrajinskih zračnih sil je ruska vojska ponoči nad Ukrajino skupno izstrelila pet raket in 64 bojnih letalnikov iranske izdelave. 44 so jih sestrelili, od tega več tudi nad Kijevom.

Sumska oblast je v zadnjih tednih pogosto tarča ruskih napadov. Od tam je ukrajinska vojska na začetku avgusta izvedla vdor v rusko Kursko oblast. Po začetnem napredovanju ukrajinskih sil kaže, da se je to ustavilo. Iz Rusije medtem prihajajo poročila, da ruska vojska izvaja protiofenzivo in da je že povrnila nadzor nad 10 naselji.

Medtem ko Kijev vztrajno poziva britanske in ameriške zaveznike k odpravi omejitev glede uporabe zahodnega orožja proti vojaškim ciljem v Rusiji, je Kremelj zagrozil z odzivom, če bo takšno dovoljenje sprejeto.