Vodja kabineta predsednika Andrij Jermak (levo), ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter ukrajinski zunanji minister v odstopu Dmitro Kuleba. Foto: Reuters
Vodja kabineta predsednika Andrij Jermak (levo), ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter ukrajinski zunanji minister v odstopu Dmitro Kuleba. Foto: Reuters

"V skladu z obljubami je mogoče ta teden pričakovati večje spremembe v vladi. Zamenjali bomo več kot polovico članov kabineta," je sporočil vodja poslanske skupine vladajoče stranke Služabnik ljudstva David Arahamija. Nizu odstopov in razrešitev bo po njegovih besedah sledil dan imenovanj.

Več ministrov je odstop podalo že v torek zvečer, vključno z ministrom za strateške industrije Oleksandrom Kamišinom, ki je odgovoren za proizvodnjo orožja, ministrom za pravosodje in ministrom za varstvo okolja. Od položaja so se poslovili še vodja sklada nacionalnega premoženja Vitalij Koval ter namestnici premierja Irina Vereščuk in Olga Stefanišina.

V sredo je odstopno izjavo podal tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je bil na tem položaju od leta 2020.

Namestnika vodje kabineta predsednika, Rostislava Šurmo, so medtem po predsedniškem odloku s položaja razrešili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je doslej že večkrat izvedel menjave v vladni ekipi, med drugim je septembra lani po nizu korupcijskih škandalov odpustil obrambnega ministra, nedavno pa zamenjal poveljnika letalskih sil.

"Jesen bo za Ukrajino izjemno pomembna. Naše državne institucije pa morajo biti sestavljene tako, da bo Ukrajina dosegla vse potrebne rezultate – za vse nas," je v svojem večernem nagovoru dejal Zelenski. "V ta namen moramo okrepiti nekatera področja vlade, pripravili pa bomo tudi spremembe v njeni sestavi. Spremembe bodo tudi v uradu predsednika," je še dodal.

Stefanišina, ki se je ukvarjala s prizadevanji Kijeva za vstop v Evropsko unijo in vojaško zvezo Nato, bi bila lahko imenovana za vodjo večjega ministrstva, ki bi združevalo njeno staro vlogo in vlogo ministrstva za pravosodje, je poročala javna radiotelevizija Suspilne.

Kamišin, ki je vodil ukrajinska prizadevanja za povečanje obrambne proizvodnje, bo še naprej delal v obrambnem sektorju, je zapisal na omrežju Telegram.

Zelenskemu se je petletni mandat sicer iztekel maja, a zaradi izrednih razmer, ki so bile v Ukrajini razglašene ob začetku vojne februarja 2022, ostaja na čelu države. V skladu z ukrajinsko ustavo bo predsednik Ukrajine do novih volitev.

Posledice napada na Lvov. Foto: Reuters
Posledice napada na Lvov. Foto: Reuters

Rusija napadla Lvov na zahodu Ukrajine

V ruskem zračnem napadu na ukrajinsko mesto Lvov na zahodu države, nedaleč od meje s Poljsko, je bilo ubitih sedem ljudi, več kot 30 jih je bilo ranjenih.

Med sedmimi ubitimi so tudi otrok, dekleti, stari 9 in 14 let, ter medicinska sestra v bližnji kliniki, je poročal Kyiv Independent.

Župan mesta Lvov Andrij Sadovij je na omrežju Telegram sporočil, da je bilo poškodovanih več kot 50 stavb, od šol do domov in klinik, večinoma v središču mesta.

Napad se je zgodil dan po najbolj smrtonosnem napadu letos, ko je Rusija z dvema balističnima raketama zadela vojaški inštitut v osrednjem mestu Poltava, pri čemer je bilo ubitih 50 ljudi, več sto pa ranjenih.

Sosednja Poljska je zaradi varnosti svojega zračnega prostora v sredo že osmič aktivirala svoja letala, je sporočilo poljsko poveljstvo oboroženih sil.

"To je še ena zelo naporna noč za celoten sistem zračne obrambe na Poljskem zaradi letalstva Ruske federacije, ki izvaja napade dolgega dosega," je poveljstvo sporočilo na omrežju X.

V sredo je Rusija z raketami obstreljevala tudi Kijev in več drugih oblasti, vendar o neposredni škodi niso poročali.

Rusija je v zadnjih desetih dneh Ukrajino obstreljevala z več sto raketami in brezpilotnimi letali, kar so nekateri ruski vojaški blogerji označili kot odgovor Moskve na nedavni vdor Kijeva na njeno ozemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadu na Lvov zaveznike spet pozval, naj pomagajo z zračno obrambo in se zavzamejo za to, da bi Ukrajini dovolili napade dolgega dosega na Rusijo.

Moskva še ni komentirala napadov na Poltavo in sredinih napadov na Lvov in Kijev.