Ukrajinska vojska si pomaga z reflektorji pri iskanju ruskih letalnikov nad Kijevom. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska si pomaga z reflektorji pri iskanju ruskih letalnikov nad Kijevom. Foto: Reuters

Žrtev ni bilo in ni poročil o morebitni večji škodi, je po navedbah Reutersa na Telegramu zapisal vodja vojaške uprave Kijeva Sergij Popko. "Ti sistematični napadi z brezpilotnimi letalniki vnovič dokazujejo, da napadalec aktivno išče priložnost za napad na Kijev," je navedel. "Preizkušajo nove taktike, iščejo nove pristopne poti do prestolnice in poskušajo razkriti lokacijo naše zračne obrambe," je dodal.

Ukrajina potrebuje orožje dolgega dosega za zaščito svojih mest in vojakov na fronti pred ruskimi bombami in letalniki, pa je po nočnem napadu v nedeljo dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Naše zadostne zmogljivosti dolgega dosega bi bile ustrezen odgovor na ruski teror. Vsi, ki nas pri tem podpirajo, podpirajo obrambo pred terorjem," je dejal Zelenski, ki je v petek v Londonu ponovil poziv zahodnim zaveznikom, naj dovolijo napade z izstrelki dolgega dosega na Rusijo.

Ukrajinske zračne sile so po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina na Telegramu objavile, da je njihov sistem protizračne obrambe prestregel 35 od 39 letalnikov in dve raketi, ki jih je Rusija izstrelila ponoči na deset ukrajinskih regij. Koliko od teh izstrelkov je bilo usmerjenih v Kijev, ni navedla. Ruska stran se na navedbe še ni odzvala.

Rusija je na Ukrajino izstrelila tri balistične rakete iskander, so sporočile ukrajinske zračne sile, vendar ni znano, kaj se je z njimi zgodilo.

Iz severovzhodne in južne Ukrajine so v soboto poročali o ruskih napadih z raketami in topništvom, pri čemer naj bi umrli najmanj trije ljudje, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V napadu v kraju Barvinkove v regiji Harkov naj bi umrla 48-letni in 69-letni moški.

Poškodovanih naj bi bilo okoli 50 stavb. V mestu Nikopol na jugu Ukrajine naj bi ruska vojska ustrelila 44-letnika.

Število smrtnih žrtev petkovega ruskega napada na igrišče v mestu Mikolajiv na jugu države se je povzpelo na štiri, med njimi je otrok, 24 ljudi je bilo ranjenih, je na Telegramu sporočil župan Oleksander Senkevič, navaja AFP.

Ruske sile poročajo o novih pridobitvah na vzhodu Ukrajine. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass, ki se sklicuje na vojaške vire, je skoraj povsem pod ruski nadzor prešlo tudi mesto Krasnohorivka (rusko Krasnogorovka), ki leži severozahodno od mesta Doneck. Ruske sile trenutno po navedbah nemške tiskovne agencije DPA zasedajo okoli petino ozemlja Ukrajine.