Proruski premier je napovedal pogajanja z vsemi strankami, ki so dosegle volilni prag. Foto: EPA
Proruski premier je napovedal pogajanja z vsemi strankami, ki so dosegle volilni prag. Foto: EPA
Tesen izid volitev v Ukrajini

Po 97,35 odstotka preštetih glasov je na prvem mestu Stranka regij s 34,2 odstotka, medtem ko ji stranka Timošenkove sledi s 30,8 odstotka. Na tretjem mestu je s 14,3 odstotka glasov Naša Ukrajina, ki jo podpira predsednik Viktor Juščenko. Komunisti, ki podpirajo Janukoviča, so zbrali 5,4 odstotka. Seštevek obeh taborov, Janukovičevega proruskega in Timošenkinega prozahodnega, kaže, da bodo imeli večino v 450-članskem parlamentu oranžni, saj sta Blok in Naša Ukrajina zbrala 45 odstotkov glasov, Stanka regij in komunisti pa približno 40.

V 450-članskem parlamentu bodo sedeli še poslanci Litvinovega bloka, socialistična stranka pa lovi zadnje desetinke do treh odstotkov, kolikor je volilni prag. Zaradi zamude pri preštevanju glasovnic na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer so tradicionalno naklonjeni Janukoviču, je Juščenko varnostnim silam ukazal preiskavo.

Oboji razglasili zmago
Izidi vzporednih volitev so najprej kazali bolje Janukovičevi stranki, po prvih delnih izidih pa Timošenkovi, a je nato sledil nov preobrat. Janukovič je bil po izidih vzporednih volitev optimističen. "Podpora ukrajinskega ljudstva daje Stranki regij zeleno luč za oblikovanje nove, uspešne vlade. Kot zmagovalci volitev - in prepričan sem, da smo zmagali z močnim izidom - imamo pravico do oblikovanja koalicije." Po objavi prvih neuradnih izidov je dejal, da za zdaj ni izključil možnosti oblikovanja velike koalicije skupaj z Našo Ukrajino, torej z Juščenkom, kar bi bil po mnenju nekaterih gospodarskih analitikov najboljši scenarij.

"Menim, da nihče ne more zanikati zmage Ukrajine," je po razglasitvi prvih neuradnih izidov o zmagi prepričana Timošenkova. "Vse se bo uredilo, v nekaj tednih bo imela naša vlada prvo tiskovno konferenco."

Ukrajina proti Zahodu ali Kremlju
Glavna tema predčasnih volitev so bile razlike v politiki obeh taborov. Blok Timošenkove sestavljajo zahodno usmerjene liberalne in nacionalistične stranke in si tako kot Juščenkova Naša Ukrajina prizadeva za tesnejše vezi z Evropsko unijo in Natom ter hitrejše reforme, Janukovič pa si nasprotno prizadeva za krepitev odnosov z Rusijo.

K. T.

Tesen izid volitev v Ukrajini