Pred sodiščem v Amsterdamu, kjer so bile tudi okrepljene policijske enote, se je zbrala peščica protestnikov, ki so obtoženemu s transparenti očitali delitve in polarizacijo. Foto: Reuters
Pred sodiščem v Amsterdamu, kjer so bile tudi okrepljene policijske enote, se je zbrala peščica protestnikov, ki so obtoženemu s transparenti očitali delitve in polarizacijo. Foto: Reuters
Wilders se bo branil z molkom

Poleg spodbujanja rasnega sovraštva obtožnica Wildersa bremeni še zaradi diskriminacije muslimanov, ker je v javnosti večkrat užalil muslimane s primerjanjem njihove vere z nacizmom. "Rekel sem, kar sem rekel in niti ene besede ne bom vzel nazaj," je dejal na sodišču in dodal, da ni izjavil vsega, kar se mu očita. Hkrati je napovedal, da se bo branil z molkom. Glavni sodnik mu je nato odvrnil, da so številni Wildersa obtožili, da se izogiba debati in da se zdi, da enako ravna na sodišču.

Menjava sodnikov bi zavlekla sojenje
Wildersovi odvetniki so nasprotovali sodnikovi pripombi, češ da je pristranska, kar je privedlo do ločenega zaslišanja pred novimi sodniki. Zaslišanje kot tudi sojenje sta bili prekinjeni, odločitev o sodnikovi pristranskosti pa bo sodišče sporočilo v torek. Če bo sodišče odločilo v prid obrambi, bodo sojenje prevzeli novi sodniki, kar bo zavleklo proces.

Vodja desničarske svobodnjaške stranke (PVV) Wilders, ki je na junijskih parlamentarnih volitvah na Nizozemskem postala tretja najmočnejša sila v državi in igra ključno vlogo pri oblikovanju nove vlade, je proces označil za političnega. Trdi, da ni govoril ničesar drugega kot resnico in da z njim sodijo svobodi govora 1,5 milijona Nizozemcev. Na junijskih volitvah je njegovo stranko podprlo 1,5 milijona volivcev.

Islam označil za fašistično religijo
Wildersu, proti kateremu so sodni proces odprli 20. januarja, v petih točkah obtožnice očitajo, da je sovraštvo do muslimanov in njihove religije podpihoval v več javnih nastopih in intervjujih ter v svojem marca 2008 objavljenem 16-minutnem filmu Fitna, ki govori o nevarnosti širjenja skrajnega islama in islamizacije Nizozemske. V svojih izjavah med oktobrom 2006 in marcem 2008 je Wilders med drugim islam označil za fašistično religijo, zahteval pa je tudi prepoved Korana, ki ga je primerjal s Hitlerjevim delom Mein Kampf.

Odvetnik Wildersa Bram Moszkowicz je napovedal, da bo pred sodišče poklical strokovnjake za islam, ki naj bi dokazali, da so bila svarila njegovega klienta glede nevarnosti islama za demokratično družbo pravilna.

Veliko zanimanje za sojenje
Za sojenje na Nizozemskem, kjer je priseljevanje že desetletje ena glavnih tem, vlada veliko zanimanje, v živo so ga prenašali tudi na televiziji. 47-letnemu desničarskemu politiku v primeru obsodbe grozi do leto dni zapora in 7.600 evrov denarne kazni, kljub temu pa bi lahko obdržal poslanski stolček. Sodbo naj bi Wildersu izrekli 4. novembra.

Na Nizozemskem so šele prejšnji teden dosegli dogovor o oblikovanju vladne koalicije. Manjšinsko vlado bodo sestavljali desni liberalci (VVD) in krščanski demokrati (CDA) ob podpori Wildersove stranke PVV, ki je dobila 24 sedežev v 150-članskem parlamentu. Razen desnih liberalcev so vse druge stranke nemudoma zavrnile sodelovanje z njo v vladi.

Wilders se bo branil z molkom