Glavna haaška tožilka ni povsem zadovoljna s hrvaškim sodelovanjem s Haagom. Foto: EPA
Glavna haaška tožilka ni povsem zadovoljna s hrvaškim sodelovanjem s Haagom. Foto: EPA
Ante Gotovina
Bo Haag podal pozitivno oceno kljub neizročitvi Gotovine? Foto: EPA

Po pogovorih v Zagrebu s hrvaškim predsednikom in premierjem Stipetom Mesićem in Ivom Sanaderjem Del Pontejeva ni hotela povedati, kako bo ocenila sodelovanje Hrvaške s Haagom. Kljub pozitivnemu razvoju v zadnjem času pa še vedno ostaja nerešeno vprašanje Gotovine, kar je znova razočaralo Del Pontejevo.

Za oceno sodelovanja ima haaška tožilka na voljo še dva dni, v ponedeljek pa bo svoje mnenje predstavila posebni delovni skupini EU-ja, ki bo ob pozitivni oceni odobrila začetek pristopnih pogajanj Hrvaške z EU-jem. Zagreb je sicer že v četrtek izrazil prepričanje, da je zrel za začetek omenjenih pogovorov in da mu bo o tem uspelo prepričati tudi Del Pontejevo.

Del Pontejeva po srečanju s hrvaškima voditeljema ni želela odgovarjati na vprašanja novinarjev, odpovedala pa je tudi srečanje z diplomati EU-ja v Zagrebu, ki naj bi jih na kratko seznanila s potekom pogovorov.

Novinarji poročajo, da je bil Sanader po pogovorih potrt in jezen, Mesić pa je znova zagotovil, da Gotovine ni na Hrvaškem, in zatrdil, da se bodo še vedno trudili za njegovo prijetje.

Haag od Hrvaške zahteva izročitev generala Anteja Gotovine, obtoženega odgovornosti za uboj več kot 150 Srbov v operaciji Nevihta leta 1995. General je izginil, potem ko je sodišče proti njemu objavilo obtožnico.

Uradni Zagreb sicer trdi, da nima informacij o tem, kje naj bi se skrival prebegli general, glavna haaška tožilka pa, da naj bi se skrival v nekem frančiškanskem samostanu na Hrvaškem.

Pristopna pogajanja z EU-jem bi morala Hrvaška začeti marca letos, a so bila ta odpovedana, ker je Del Pontejeva hrvaško sodelovanje s Haagom ocenila kot nepopolno.

Haag zadovoljen z Beogradom in s Podgorico
Pred odhodom v Zagreb se je Del Pontejeva mudila v Podgorici, kjer je po sestanku s črnogorskim premierjem Milom Djukanovićem dejala, da je zadovoljna s sodelovanjem Črne gore.

Haaška tožilka je že v četrtek obiskala Beograd, kjer je govorila s premierjem Vojislavom Koštunico in izrazila zadovoljstvo nad sodelovanjem države s Haagom in dejala, da pričakuje izročitev Ratka Mladića do decembra.