Po uradnih podatkih je bilo med aprilom 2009 in marcem 2010 kot žrtve spolne trgovine registriranih 38 Britancev, a strokovnjaki so prepričani, da je to le vrh ledene gore. Foto: EPA
Po uradnih podatkih je bilo med aprilom 2009 in marcem 2010 kot žrtve spolne trgovine registriranih 38 Britancev, a strokovnjaki so prepričani, da je to le vrh ledene gore. Foto: EPA
Prostitucija
Dekleta so za zvodnike zanimiva le v mlajših letih. Ko postanejo 'prestara', jih zavržejo. Foto: EPA

Joanne je pri dvanajstih letih med igro spoznala skupino moških in se z njimi spoprijateljila, pozneje pa so postali njeni zvodniki. Na začetku so se zdeli prijazni; zasipali so jo s komplimenti, ji kupili telefon, eden izmed njih – poročen 42-letni moški – pa je postal njen "fant". Prej kot v enem letu so jo prisilili v prostitucijo.

Pri 16 letih je Joanne večkrat odšla z doma za več tednov. Prevažali so jo med Manchestrom, Rochdalom, Bradfordom in številnimi drugimi mesti, jo zaklepali v sobe in silili v spolne odnose v zameno za denar, ki pa ga ni nikoli videla.

Družine brez moči
Prijazni Joannini "prijatelji" so kmalu pokazali svojo temno plat; po telefonu, ki so ji ga podarili, so jo klicali ob vseh urah, po vsakem klicu pa je sledil "zmenek" z moškimi. Če ni storila, kar so hoteli, so grozili njej in njeni družini. "Tem dekletom so oprali možgane. Prijatelj mi je rekel, da je to tako, kot če bi jo hipnotizirali. Tisti telefon je sprožil nekaj, na kar se je morala odzvati," pripoveduje njena mati.

Joanne je le ena izmed številnih deklet v Veliki Britaniji, s katerimi "barantajo" v spolni trgovini, a ta spolna trgovina ima neko posebnost; njene žrtve niso nezakonito pripeljane iz tujine, predvsem iz Vzhodne Evrope, in prisiljene v prostitucijo, temveč so to britanska dekleta in fantje. Žrtve imajo, v nasprotju s tujkami, okoli sebe svojo družino, ki pa je največkrat brez moči. Joannina mati je hčer zaklepala, a ji je vedno ušla, policija in socialna služba pa nista imeli posluha za njene prošnje. Zapisovala si je registrske tablice avtomobilov, s katerimi so moški odpeljali njeno hčer, a policija jih ni želela preveriti.

Spolna trgovina na domačem pragu
Podatki o spolni trgovini z mladimi v Veliki Britaniji so zelo redki in pomanjkljivi. Večina žrtev je starih od 12 do 16 let, zvodniki jih nekaj časa pripravljajo na spolnost. Mladim fantom in dekletom se po navadi približa ena oseba, naveže stik in si pridobi njihovo zaupanje, nato pa jih prodajajo drugim in jih nasilno prevažajo po državi.

"O tem smo vedno mislili kot o problemu, ki prihaja iz tujine, dejansko pa se dogaja na našem pragu. Obseg spolne trgovine je velikanski. Ti otroci prihajajo iz kaotičnih družinskih razmer," o težavi meni višji policijski inšpektor iz Derbyshira. Kljub vedno več dokazom policijsko poročilo o spolni trgovini, ki bo izšlo v prihodnjih dneh, ne bo vključevalo ocene spolne trgovine z Britanci.

18-letnico zamenjala 14-letnica
Pri 18 letih Joanne za zvodnike ni več zanimiva. Najstnica je prestrašena, brez doma in odvisna od mamil. "Izrabili so jo in jo zavrgli," pravi njena mati in doda: "Nič več ni otrok, zato ni več zanimiva zanje. Eden izmed njih ji je rekel: 'Čez pet let boš odvisnica, na cesti, jaz pa se bom zabaval z drugo 14-letnico'. Pet let potem je odvisnica in živi na cesti. On pa – tako kot je napovedal – je z drugo 14-letnico."