Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Vojna v Gazi Hamas potrdil smrt vodje: Sinvar je žrtvoval svoje življenje v imenu naše osvoboditve

Potem ko je Izrael sporočil, da je izraelska vojska ubila vodjo palestinskega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja, je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal, da to ne pomeni konca vojne v Gazi. Medtem je Hamas uradno potrdil Sinvarjevo smrt.

145

Bližnji vzhod Meloni se je med obiskom v Libanonu zavzela za krepitev misije UNIFIL-a

Italijanska premierka Giorgia Meloni je obiskala Bejrut v okviru prizadevanj za umiritev napetosti v regiji, ki jo pretresajo vojna v Gazi in spopadi v Libanonu. Med drugim se je zavzela za krepitev mirovne misije UNIFIL.

23

Evropa Udarec za načrte Giorgie Meloni: prebežniki v Albaniji se morajo vrniti v Italijo

Sodniki v Rimu so zavrnili nastanitev 12 prebežnikov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih v sredo prepeljali v novi italijanski sprejemni center v Albaniji, ker da njihovi državi izvora nista varni. Prepeljati jih morajo v Italijo.

2

Vojna v Ukrajini Severnokorejski vojaki naj bi se v Rusiji že urili za bojevanje v Ukrajini

Severna Koreja usposablja okoli 10.000 vojakov za podporo ruskim silam v vojni v Ukrajini, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, medtem ko je Seul sporočil, da je v Rusiji že 1500 pripadnikov severnokorejskih posebnih enot.

19

Evropa Biden v Berlinu: Ruska vojna proti Ukrajini je napad na demokracijo

Ameriški predsednik Joe Biden je ob začetku obiska v Berlinu pozval članice Nata k nadaljnji podpori Ukrajini, dokler država ne doseže pravičnega in trajnega miru v vojni z Rusijo. Nemčiji se je tudi zahvalil za podporo Kijevu.

259

Gospodarstvo Državne spodbude še niso prinesle sadov, kitajsko gospodarstvo rastlo najpočasneje v letu in pol

Kitajski bruto domači proizvod (BDP) je v tretjem četrtletju medletno zrasel za 4,6 odstotka, kar je najpočasnejša stopnja rasti drugega največjega svetovnega gospodarstva po začetku leta 2023, a vseeno je bila rast višja od pričakovanj analitikov.

2

Več novic iz sveta

Evropa Ob severni francoski obali nesreča čolna s prebežniki. Umrl dojenček.

Ob severni francoski obali se je v četrtek zvečer potopil čoln s prebežniki, ki so skušali priti v Anglijo. Pri tem je umrl dojenček, so sporočile francoske pomorske oblasti. Rešili so 65 ljudi. Iskanje preostalih pogrešanih se medtem nadaljuje.

1

Evropa V Franciji poplave povzročile precej škode in izpade elektrike

Po več dneh močnega deževja so obsežne poplave v delih goratega predela jugovzhodne Francije povzročile precej škode in izpade elektrike. Poročil o žrtvah za zdaj ni.

4

Podkast Tomaž Deželan: Odnos Slovencev do ZDA je bolj zdrav kot odnos povprečnega Evropejca

"Evropske sanje imajo specifične vrednote, ki jih ameriške sanje ne upoštevajo. To so enakost in socialna pravičnost ter vloga države pri tem. Pri Američanih pa je visoko predvsem osebna skrb za uspeh," je dejal Tomaž Deželan.

119

Izrael potrdil smrt vodje Hamasa Jahje Sinvarja, Netanjahu napovedal nadaljevanje operacij v Gazi

Izraelska vojska je med spopadi na jugu Gaze ubila vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja, ki je vodenje palestinskega islamističnega gibanja prevzel letos avgusta po atentatu na njegovega predhodnika Ismaila Hanijo.

113
Več

Evropska unija

V EU-ju vse več kritik na Izrael, a ni zadostne podpore za gospodarski pritisk nanj

Voditelji držav članic EU-ja so na vrhu v Bruslju izrazili globoko zaskrbljenost zaradi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu. Pozvali so k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in Libanonu. Ideja gospodarskega pritiska na Izrael nima zadostne podpore.

17

30 evropskih poslancev zahteva prepoved trgovanja z nezakonitimi izraelskimi naselbinami

Na pobudo evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) je 30 evroposlancev, tudi Irena Joveva (Renew/Svoboda), v vprašanju Evropski komisiji v četrtek zahtevalo prepoved trgovanja z nezakonitimi izraelskimi naselbinami.

8

V EU-ju razmišljajo o inovativnih načinih odzivanja na prihod prebežnikov

Določene ukrepe iz evropskega migracijskega pakta, ki se bo začel uporabljati poleti 2026, je treba začeti izvajati takoj, je ob robu vrha EU-ja dejal premier Robert Golob, medtem ko centri za vračanje zavrnjenih prebežnikov zunaj EU-ja zanj niso rešitev.

44

Branko Grims Ursulo von der Leyen opozoril na domnevne zlorabe pravosodja v Sloveniji

Evropski poslanec Branko Grims je predsednico Evropske komisije pozval k ukrepanju v povezavi s primerom nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića, ki je bil zaradi obrekovanja in razžalitve obsojen na denarno kazen 9000 evrov.

20
Več

Izbor

Intervju "Mislim, da je krščanskim skupnostim na Zahodu vseeno za kristjane v Sveti deželi"

Odziv zahodnih krščanskih cerkva na dogajanje v Palestini v zadnjem letu je palestinske kristjane razočaral, je za MMC dejal rektor anglikanske cerkve v Ramali Fadi Diab. Meni, da je treba na vprašanje Palestine gledati skozi prizmo kolonializma.

111

Afrika "Madžarska želi s pošiljanjem vojakov v Čad širiti svoj geopolitični vpliv"

Madžarska se je odločila, da bo v Čad poslala 200 svojih vojakov, ki naj bi sodelovali pri zagotavljanju varnosti in spopadanju z nezakonitimi migracijami, z vojaško misijo pa si želi zagotoviti tudi prisotnost v Sahelu in širiti svoj geopolitični vpliv.

143

Intervju Joseph Mussomeli: “Iskreno, ne Donaldu Trumpu ne Kamali Harris ne gre zaupati”

Joseph Mussomeli že kot veleposlanik ZDA v Sloveniji s svojimi neposrednimi, nemalokrat provokativnimi izjavami ni bil ravno tipičen ameriški diplomat. Joseph Mussomeli v pokoju pa se resnično ne boji kritizirati svoje države.

189

Slovenka v Libanonu "Trenutna situacija otrokom jemlje vero v človeštvo"

"Libanonsko zdravstvo je trpelo že pred stopnjevanjem nasilja. Več kot 20 odstotkov zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja je državo zapustilo zaradi gospodarske krize. Od oktobra lani pa je še huje," razlaga Simona Mencinger, ki živi v Bejrutu.

31

Obletnica napadov 7. oktobra Od vdora Hamasa in trditve Izraela o samoobrambi do sojenja zaradi verjetnosti genocida in vojne

Mineva leto dni od vdora Hamasa in drugih oboroženih skupin iz okupirane Gaze na jug Izraela, ki je vprašanje Palestine vrnil v središče pozornosti in sprožil tako silovit odgovor Izraela, da je Meddržavno sodišče ugotovilo verjetnost genocida.

177

Bližnji vzhod Libanon, nekdaj "bližnjevzhodna Švica", iz gospodarske in politične tone še v humanitarno krizo

Libanon je bil stoletja pomembno trgovsko središče na Bližnjem vzhodu, v 60. letih so v Bejrut na počitnice prihajali slavni in bogati. A stare slave ni več, v zadnjih letih državo pretresata gospodarska in politična kriza, zdaj pa še izraelski napadi.

90

Globus "Kickl najverjetneje ne bo novi avstrijski kancler, a se dogajajo tudi presenečenja"

Po avstrijskih parlamentarnih volitvah, na katerih je prepričljivo zmagala skrajno desna Avstrijska svobodnjaška stranka pod vodstvom Herberta Kickla, še ni jasno, komu bo avstrijski predsednik Van der Bellen najprej podelil mandat za sestavo vlade.

24
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov