Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Prvo soočenje Trump in Biden o tem, kdo je slabši predsednik. Demokrati zaskrbljeni nad Bidnovo predstavo.

V Atlanti je potekalo prvo soočenje ameriških predsedniških kandidatov, demokrata Joeja Bidna in njegovega republikanskega izzivalca Donalda Trumpa. Soočenje je gostila televizija CNN, v živo pa smo ga spremljali tudi na MMC-ju.

199

Vojna v Gazi Izraelska vojska vdrla v Šudžajo. Poročevalka ZN-a Gazo označila za geto.

Izraelske kopenske sile so v četrtek vdrle v sosesko Šudžaja vzhodno od mesta Gaza na severu okupiranega območja. Vojska, ki je na sosesko izvedla tudi zračne napade, je prebivalcem ukazala, naj sosesko zapustijo.

8

S. in J. Amerika Argentina: Potrjene Mileijeve reforme. Sledijo privatizacije, krčenje pravic, nižje pokojnine.

Argentinski parlament je ponoči po maratonski seji dokončno potrdil obsežen paket reform predsednika Javierja Mileija, ki bo uvedel privatizacijo, znižanje pokojnin, krčenje delavskih pravic in davčne olajšave za vlagatelje.

Bližnji vzhod V Iranu potekajo predsedniške volitve. Pričakuje se nizka volilna udeležba.

V Iranu potekajo predsedniške volitve, na katerih bo dobrih 60 milijonov volivk in volivcev med štirimi kandidati izbralo naslednika predsednika Ebrahima Raisija, ki je maja umrl v helikopterski nesreči.

6

Ključne institucije Von der Leyen poudarila proevropskost, podporo Ukrajini in vladavino prava

Voditelji držav članic EU-ja so dosegli dogovor o vodjih ključnih evropskih institucij. Ursulo von der Leyen so predlagali za predsednico Evropske komisije, Antonia Costo so izbrali za predsednika Evropskega sveta, Kajo Kallas pa za vodjo diplomacije.

494

Vojna v Gazi Izrael: Libanon lahko pošljemo v kameno dobo. ZDA Izraelu poslale za 6,5 milijarde dolarjev pomoči.

Izraelska vojska je v zadnjem dnevu izvedla niz napadov po vsej Gazi, tako s kopnega kot iz zraka, krepijo pa tudi svoje sile na meji z Izraelom. ZDA so Izraelu od oktobra lani do zdaj poslale za 6,5 milijarde dolarjev vojaške pomoči.

54

Več novic iz sveta

Volitve v Franciji Le Pen napoveduje zmago skrajne desnice in spremembo politike do Ukrajine

Marine Le Pen pričakuje, da bo njena skrajno desna stranka Nacionalni zbor (RN) na prihajajočih parlamentarnih volitvah v Franciji osvojila večino, oblikovala vlado in vsaj delno prevzela odločitve glede obrambe in vojske, vključno s politiko do Ukrajine.

21

Svet ZDA razpisale pet milijonov dolarjev nagrade za pogrešano "kriptokraljico"

Ameriške oblasti so dvignile nagrado na kar pet milijonov dolarjev za kakršne koli informacije, ki bi privedle do aretacije Ruje Ignatove, bolj znane kot pogrešana "kriptokraljica".

2

Evropa Vodilni članici podmladka Bratov Italije odstopili po razkritju antisemitskih izjav

Dve vodilni članici podmladka skrajno desne stranke Bratje Italije, ki jo vodi premierka Giorgia Meloni, sta odstopili s položajev, potem ko so na dan prišli posnetki njunih spornih, žaljivih in antisemitskih komentarjev.

2

Poskus reševanja napetih odnosov med Srbijo in Kosovom propadel – Kurti odpovedal srečanje

Nov poskus reševanja znova vse bolj napetih odnosov med Srbijo in Beogradom je propadel, v Bruslju namreč ni bilo srečanja kosovskega premierja Albina Kurtija in srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

3
Več

Evropska unija

Madžarska naj bi preprečila skupno izjavo EU-ja glede obsodbe blokade medijev v Rusiji

EU kot neutemeljeno obsoja odločitev Rusije, da blokira dostop do več kot 80 evropskih medijev, med katerimi so tudi slovenski, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell v izjavi, ki so jo podprle vse države članice razen Madžarske.

68

Nemec: "Kot sem obljubil pred volitvami – Ursule von der Leyen ne bom podprl"

Evroposlanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je po torkovem načelnem dogovoru voditeljev članic EU-ja iz treh sredinskih političnih skupin o tem, da bodo Ursulo von der Leyen podprli za vnovičen mandat na čelu Evropske komisije, ponovil, da sam tega ne bo storil.

23

Jovevi mandat na mestu podpredsednice politične skupine Renew

Slovenska evroposlanka Irena Joveva je bila že v prvem krogu volitev izvoljena za podpredsednico politične skupine Renew. Kot je sporočila, izid razume tudi kot priznanje svojemu dozdajšnjemu delu.

13

Neformalni dogovor: Ursula von der Leyen ostaja predsednica Evropske komisije

Pogajalci Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov (S&D) in liberalcev (Renew) so dosegli dogovor o tem, da bo nemška političarka Ursula von der Leyen še naprej vodila Evropsko komisijo. Vodenje Evropskega sveta naj bi prevzel socialist Antonio Costa.

266
Več

Izbor

Francoska čezmorska ozemlja Francija s spremembami zakona v Novi Kaledoniji obudila sanje o neodvisnosti

Francija je umaknila načrtovane spremembe volilne zakonodaje v Novi Kaledoniji, saj so na francoskem čezmorskem ozemlju izbruhnili nemiri. Kljub temu poteza ne bo rešila krize, saj temelji spora v nekdanji koloniji segajo desetletja v preteklost.

29

Globus Richard S. Slotkin: Ne morem reči, da smo se kaj naučili iz napak

"Ponovna izvolitev Donalda Trumpa na predsedniški položaj bi pomenila nepopravljivo škodo za nacionalne interese in državne institucije v ZDA," med drugim Slotkin zapiše v svoji zadnji knjigi Veliki nered – nacionalni mit in bitka za Ameriko.

54

Evropske volitve 2024 Povolilna podoba EU-ja: "Stranke skrajne desnice si ne želijo več zgolj rušiti, ampak usmerjati"

"V pogajanjih bomo videli, kako sebe vidi Ursula von der Leyen – kot desničarko ali kot voditeljico evropske sredine. Kar se bo odločila, bo pomembno tudi za evropsko politiko," je izkupiček volitev v Evropski parlament komentiral Peter Verovšek.

207

Evropa "Gruzijski režim je razkril svoj resnični cilj – popolni nadzor nad civilno družbo"

Množični protesti, ki so se zaradi zakona o "tujih agentih" začeli pred dvema mesecema, so narasli v vsesplošno gibanje proti vladi, opozarja gruzijska novinarka Ana Gvarišvili. Kritiki zakon označujejo kot korak v totalitarnost po ruskem vzoru.

163

80 let od izkrcanja v Normandiji Dan D ali največja kopenska, pomorska in letalska operacija 2. svetovne vojne

Pred 80 leti je nad obalami Normandije potekala največja kopenska, pomorska in letalska operacija - izkrcanje na tisoče zavezniških vojakov, da bi prevesili tehtnico vojne na svojo stran. To je bil dogodek, ki so ga okupirana ozemlja močno pričakovala.

175

Bližnji vzhod Izraelske univerze so prepletene z vojsko in orožarsko industrijo. Poziv k bojkotu traja že 20 let.

Medtem ko zahodne države zavračajo sankcije zoper Izrael, študentje zahtevajo prekinitev sodelovanja njihovih univerz z izraelskimi. Te sodelujejo pri okupaciji Palestine in zatiranju Palestincev, z njimi pa so povezane tudi slovenske ustanove.

57

Afrika "Niger ne želi več tujih vojaških oporišč, ampak enakopravna partnerstva"

Prebivalci Nigra so si želeli odhoda francoskih vojakov, saj menijo, da so služili le zaščiti lastnih interesov, varnosti pa niso zagotovili, je po vojaškem udaru in umiku francoske vojske iz sahelske države dejal Moussa Zangaou z univerze v Niameyju.

122
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov