Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 11. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Ned, 11. avg.

V četrti seriji risank se naši trije mladi junaki Rafael, Mona in Nabi podajo med ljudstva sveta – v Afriko, Azijo, na ameriški celini, tihomorske otoke in v Oceanijo in nam na svoj značilno hudomušni način predstavljajo veličastne maske, osupljive kipce, čudovite tkanine in druge umetnine iz neprecenljive zbirke pariškega muzeja Quai Branly.

Boris praznuje rojstni dan. Lepo se obnašaj, Krokodil. Danes nisi ti v središču pozornosti. Danes je Borisov dan. Tudi darilo je zanj. A je tako posebno, da se Rija s težkim srcem loči od njega.

Boris že zna voziti kolo brez pomožnih kolesc. To zna tudi Rija. A ne brez Krokodila. Potiskati jo mora. Kar naprej potiskati. Ne sme odnehati. A Krokodilu spodrsne in Rija pade. Rija je besna. Krokodilu prepove, da bi se še kdaj dotaknil njenega kolesa. Sama pa težko vozi kolo. Le kje je Krokodil?

Na Balončkovem močno dežuje, zato se živali zatečejo v skedenj. Toda kmalu ugotovijo, da nekoga pogrešajo. Krava Žveka je ostala na otočku sredi vode! Žarko in Živa izdelata splav in odplujeta prijateljici na pomoč.

Ko Krilček postane v razredu preveč nemiren, se učiteljica odloči, da se mora na tekmi naučiti kaj o športnem obnašanju. Krilček se nameni, da bo zmagal, kmalu pa odkrije, da dobri športni pošasti ne gre le za zmago.

Bubi, Bibi in Boni se lovijo po gozdu, ko Boni zdrsne v čudno luknjo. Skupaj ugotovijo, da je to sled stopinj, in stavijo, kdo bo prvi uganil, čigave so. Sledijo jim. Bibi odtisne stopinjo na list, da jo lahko primerjajo s stopinjami gozdnih živali. Med iskanjem ugotovijo, da sledi niso veveričje, da niso niti od nosatega medveda niti lisičje. Ko se sovice vrnejo domov, veter odpihne list, ta pa pristane na medvedji šapi. Medved glasno smrči na drevesni veji. Bravo! Stopinje so bile medvedove. Očka zanima, kaj so stavili in kdo je stavo dobil. Izkaže se, da je glavni dobitek ta, da so se veliko novega naučili o gozdnih živalih. In vsi so zmagali. Mami sova jim zapoje pesmico o sledeh, ki jih puščajo stopinje.

Boti se nehote zaplete v dirko dveh vesoljskih Dirkačev, ki na prožnih nožicah brzita po bleščečem prostranstvu. Kateri izmed njiju bo zmagovalec? Bo Botiju uspelo zbrati podatke in premagati kar oba?

Mali Timotej išče školjke po plaži. Krt pa najde prav posebno školjko na vrhu gore! Le kako je prišla tja? Zemlja in luna jima povesta zgodbo o tem, kako so gore pred davnimi časi vstale iz morja.
Zemljine plošče se nenehno premikajo, in ko trčijo skupaj, se dvigajo iz oceanov. Tako so nastale gore, zato na njih najdemo okamnine školjk.

Otroci se udeležijo natečaja, na katerem zmagovalec prejme prelep trampolin. Lara sama ne ve, kaj bi naslikala, nazadnje pa se po nenavadnem spletu okoliščin zgodi, da jo razglasijo za zmagovalko. Pa je bila res njena umetnina najboljša od vseh?

Cofek ne more zaspati, zato je prepričan, da je v resnici nočna žival. Očka in mama prosita netopirko Adelo, da mu predstavi nočno življenje. Pa bo Cofku uspelo ostati buden do jutra?

Cofek se jezi! Zaradi kolcanja je pokvaril čudovito sliko, ki jo je slikal za očka. Dokler bo kolcal, se ne bo mogel prepustiti ustvarjanju. Zato začne iskati način, kako bi se kolcanja znebil.

Veličastna soteska omogoča fantastične odmeve. Zvok se odbija od vsepovsod in ustvarja čudovite melodije. Ste vedeli, da lahko grahozavri ustvarijo prelepe melodije? Ko se njihovi spevni klici razlegajo po tundri, po naključju po vsej dolini sprožijo rjutje vegezavrov.

Darzi, Mavgli in Bagira si zaželijo breskve, ki rastejo le na ozemlju črnega panterja Kale. Ko jih zagleda, se Kala se razjezi, in jih napade. Bagira brani Mavglija in Darzija, a je pri tem hudo ranjen.

Zmedi se igra s sestavljanko, toda dinozaver na koščkih kartona ni tako zanimiv, kot bi bil pravi. S prijatelji na plaži najde skrivnostno kost. Je tudi ta delček nečesa večjega?

V četrti seriji risank se naši trije mladi junaki Rafael, Mona in Nabi podajo med ljudstva sveta – v Afriko, Azijo, na ameriški celini, tihomorske otoke in v Oceanijo in nam na svoj značilno hudomušni način predstavljajo veličastne maske, osupljive kipce, čudovite tkanine in druge umetnine iz neprecenljive zbirke pariškega muzeja Quai Branly.

Pip bi rad slikal metulja, prikaže se Poka in se prikrade v posnetek. To Pipa spravi v smeh in prosi Poko, naj poskusi v objektiv ujeti njegov superskok. Poka je navdušena, da bo lahko s Pipovim fotoaparatom ujela trenutek, ko Pip skoči najvišje. Ostane jima še pet posnetkov, a vsakič, ko Poka šklocne, nekaj spodleti in na sliki je le delček Pipa. Ker je tudi zadnji posnetek zabrisan zaradi metulja, ki prileti mimo leče, se razočarani Pip umakne v igralnico. Poka sestavi vse sličice v lepljenko, da je videti kot superskok. Pip je navdušen, doda še Pokino sličico, pa je slika popolna.

Binka zboli in se zdravi v bolnišnici. Brina in oči ji posnameta domači video, da bi jo razvedrila. Pripoveduje zgodbico o mladenki Barici, ki brezupno išče zdravilo za svojega bolnega kužka Bertija. Po pomoč se zateče tudi k modremu staremu Volčjaku.

Egon, Ajda in Mici se na vse kriplje trudijo z vrta prepoditi gosenice. Očku gre pošteno na smeh in pove jim, naj se nikar ne mučijo, saj bo ponoči na vrt prilomastilo čudesno bitje in namesto njih opravilo delo. Nadobudneže premami radovednost, zato sklenejo, da si bodo to čudo ponoči še sami ogledali.

Zdravnica Mica pojasni, kaj povzroča nadležne bradavice, Tinko pa nazorno pokaže, kje in kako se z njimi največkrat okužimo.

Ko zunaj nastopi mraz, medvedi običajno zaspijo. Ernest pa trdi, da je nizkih temperatur vajen. Celestinca se odpravi po moko k prijateljem, ko se razdivja snežni metež.

Pogosto slišimo, da moramo jesti veliko vlaknin. Zdravnica Mica razloži, kako uravnotežena prehrana pomaga naši prebavi in preprečuje zaprtje.

V četrti seriji risank se naši trije mladi junaki Rafael, Mona in Nabi podajo med ljudstva sveta – v Afriko, Azijo, na ameriški celini, tihomorske otoke in v Oceanijo in nam na svoj značilno hudomušni način predstavljajo veličastne maske, osupljive kipce, čudovite tkanine in druge umetnine iz neprecenljive zbirke pariškega muzeja Quai Branly.

Andrej ve, da znajo mladički sijajno sodelovati. Mlade surikate v Afriki se učijo od družine. Cesarski pingvini se skupaj trudijo, da so mladički nahranjeni in da jim je toplo. Ribe zaporniki pa se držijo skupaj in poskušajo v veliki jati preslepiti napadalce.

Mladiči se morajo naučiti tudi skrivati. Andrej si ogleda, kako koatiji sledijo mami na varno v gozd. Mama gaga zamoti volka, da se njeni mladički lahko umaknejo. Velikousti ostrižnik pa je najbolj nenavaden med vsemi: njegovi mladiči se skrivajo v njegovih ustih.

Nedeljsko bogoslužje iz Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah.

Uživali boste lahko ob spremljanju popularne klasične glasbe v izvedbi harmonikarja Nejca Pačnika, violinistke Tanje Sonc, pianista Nejca Kampleta in pevke Nuške Drašček Rojko. Simfonični orkester RTV Slovenija vodi dirigent Simon Dvoršak. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Marjan Kučej.

V Uredništvu verskih oddaj na Televiziji Slovenija smo ob jubileju Teološke fakultete pripravili dokumentarno oddajo z naslovom Pot do presežnega – 100 let Teološke fakultete. V njej smo se sprehodili skozi pestro zgodovino Teološke fakultete in teološkega študija. Želeli smo predstaviti tudi širino delovanja fakultete v današnjem času. Svoje izkušnje s tem, kakšen temelj je Teološka fakulteta pomenila v njihovem življenju in kako jim pomaga pri opravljanju poklica, so z nami delili novinar, pastoralna asistentka, zakonska in družinska terapevtka, glasbenik in duhovnik.
Dokumentarna oddaja Pot do presežnega – 100 let Teološke fakultete je nastala po scenariju Milene Keržič in v režiji Petre Hauc.

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme.
Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in v torek ob 20. uri na TV Maribor.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Gala večer slovenske popevke je koncert, posvečen slovenski popevki in drugim izjemnim skladbam iz bogate zakladnice slovenske zabavne glasbe. Pesmi izvajajo uveljavljeni slovenski pevci ob živi spremljavi velikega orkestra, ki ga sestavljata Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Solisti: Raiven, Gregor Ravnik, Nina Strnad, Lado Leskovar, Ana Soklič, Oto Pestner, Tinkara Kovač, Alfi Nipič, Vox Arsana Dirigent: Lojze Krajnčan.

Izbor popularnih skladb iz oddaje V petek zvečer

V turističnih strategijah so pogosto prezrti slovenski kraji na drugi strani državne meje, čeprav imajo zaradi svoje unikatne multikulturnosti velike potenciale razvoja, predvsem skozi produkte kulturnega turizma, kolesarstva, pohodništva in gastronomije. Takšen primer je trojezični prostor Beneške Slovenije, katerega sestavljajo Rezija, Nadiške in Kanalska dolina. Rešilna bilka razvoja teh beneških dolin v katerih je demografska slika vse bolj skrb vzbujajoča, je ravno turizem, ki bi ohranjal identiteto in nudil ljudem nove možnosti razvoja v sodelovanju z vsemi ustanovami v prostoru. Benečija ima tako vse možnosti, da v prihodnjih letih postane atraktivna turistična destinacija.

Vasi, raztresene po pobočjih Kolovrata in Matajurja, so danes po večini prazne. Ti gorski kraji so po drugi vojni, ko je nanje padla železna zavesa, doživljali trpko usodo močne italijanske asimilacije. Vse, kar je dišalo po Slovencih je bilo enačeno s komunizmom in med ljudmi se je načrtno sejalo razdor in teror s skrivnimi organizacijami. Zlasti v prvem desetletju po vojni je Italija načrtno gospodarsko in kulturno zanemarjala obmejne beneške kraje, otroke v šolah in vrtcih pa so vzgajali izključno v italijanskem jeziku. Te vasi pa je prizadelo množično izseljevanje. Ljudje so odhajali v belgijske rudnike ali v Furlanijo, kjer so bili tovarne, delo in kruh. Dodatno pa je k izseljevanju pripomogel rušilni potres leta 1976. Razmere so se za slovensko manjšino spremenile šele leta 2001, pomembno vlogo pa je igral tudi kasnejši vstop v EU, ko je z zaščitnim zakonom Italija Beneške Slovence kočno le priznala kot del slovenskega naroda.

Turizem bo imel v prihodnje ključno vlogo pri preživetju teh dolin, v katerih še vztrajajo Slovenci Videmske pokrajine. Zato sta ustvarjalki turistične oddaje Na lepše obiskali pozabljen in malce otožen svet Beneške Slovenije, kjer potomci Čedermacev pogumno negujejo beneško narečje in slovenski jezik. Kako živijo v vedno bolj izpraznjeni vasi Mašera, zakaj je Matajur sveta gora Beneških Slovencev in kakšen pomen ima Landarska jama? V oddaji pa tudi več o Muzeju SMO, ki v Špetru prikazuje kulturno krajino od Julijskih Alp do morja, od Mangarta do Tržaškega zaliva in se uvršča med nove oblike tematskih in pokrajinskih muzejev, ki ne slonijo več na zbiranju predmetov, temveč na pripovedi. Muzej je namenjen domačinom, ki svoje kulturne in okoljske posebnosti bolj malo poznajo in cenijo, kot tudi italijanskim in drugim turistom, ki o tem prostoru vedo le malo ali celo nič.

S sijajnim humorjem prežeta francoska komedija o popravljalcu koles in njegovi veliki skrivnosti

Če kdo na svetu razume kolesa, je to Rudi Taburin, uradni mojster za popravljanje koles v vasici na jugu Francije. Rudi lahko popravi še tako hudo okvaro in svoje delo opravlja z veliko strastjo, zato je v svojem širšem okraju zelo prilubljen.A že od otroštva ga grize težka skrivnost, ki je iz globokega sramu nikdar nikomur ni zaupal, niti svoji ženi, ki ga pozna bolje kot kdorkoli. Vedno se je bal, da bodo ljudje odkrili, da Rudi, veliki popravljalec koles, ne zna voziti kolesa - vsaj ne brez pomožnih koleščkov. Zdaj, ko želi ugledni medij Rudija predstaviti kot senzacijo, se boji, da ga bo novinar slej ko prej razkrinkal in bo njegovo življenje uničeno.

Film je posrečena priredba komičnega romana francoskega humorista, ilustratorja in pisatelja Jean-Jacquesa Sempéja, čigar izjemna domišljija je rodila tudi svet Malega Nikca.

Izvirni naslov: RAOUL TABOURIN / Francosko-belgijski film, 2018 / Režija: Pierre Godeau / Scenarij: Jean-Jacques Sempé (roman), Pierre Godeau, Guillaume Laurant / Igrajo: Benoît Poelvoorde, Edouard Baer, Suzanne Clément

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Pip, Poka in Francka oblikujejo glinene modelčke hrane in se ob tem prijetno zabavajo. Francka občuduje Pipove in Pokine lepo oblikovane izdelke, njeni so brezoblični zmazki. Pip in Poka predlagata, da postavijo stojnico in se igrajo, da jih prodajajo. Francka je potrta, ker nihče ne kupuje njenih izdelkov. Da bi jo razveselila, Pip in Poka skrivaj prosita Zaka, naj izbere kakšen Franckin modelček. Zak ju nehote izda in Francka je v še hujši zadregi. Ko Pip in Poka to spoznata, domiselno rešita Franckino ponudbo. Rigažabe in brkecčrvi gredo za med!

Mali Timotej sliši, kako nekdo na nebu vedno znova govori “še enkrat”. Nato s prijateljico kresnico odkrije galaksijo. Ugotovita, da ta zavpije vsakokrat, ko eksplodira ena od njenih zvezd.

Jože Horvat Didi je bil prvi in edini romski nogometaš v drugi ligi Jugoslovanske nogometne zveze, v kateri je igral od 60. let prejšnjega stoletja. V domačih krajih je bil zelo slaven in je izboljšal svoj družbeni položaj, vendar so ga zaradi romskega rodu kljub temu gledali drugače. Didi je poleg slovenskega nogometnega kluba Mura iz Murske Sobote igral še v avstrijski ligi. Ko je nehal igrati, se je izšolal se za trenerja, vendar ni mogel dobiti službe v nobenem nogometnem klubu. Razočaran se je umaknil iz sveta nogometa.

Didi je doživel nogometni preporod prek vnuka Krisa (osemletnika), nadarjenega mladega nogometaša. Želi mu le najboljše ter ga spodbuja k zbrani in vztrajni vadbi. Kljub dvomom in pomislekom nekaterih sokrajanov hoče Krisa vpisati v klub z močnejšo tradicijo in boljšimi razmerami, kakršne v Sloveniji ponujata nogometna kluba Maribor in Olimpija. Daleč najboljši pa bi bil po Didijevem mnenju nogometni klub Bayern iz Münchna.

Gospa Meldrum je doživela pravi izbruh jeze in razbila posodo Meldrumovih. Zdaj se boji, da jo bodo odpustili. Medtem Ivy odkrije, kam so šli v resnici kolači, ki jih je pekla gospa Lipton. Poppy predstavi Dickieja družini, Cissy pa pove očetu, da bo na volitvah kandidirala na listi socialistov.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Olimpijski dnevnik vsak dan ob 19.45 prinaša najzanimivejše novice s prizorišč olimpijskih iger v Parizu: o slovenskih nastopih, vrhuncih dneva in zanimivostih iz ozadja dogajanja, pogovore in analize pa bosta vodila Sara Benkovič in Anže Bašelj.
A ker so olimpijske igre več kot samo športni dogodek, v rubriki Voilà vsak dan spoznavamo Pariz, Francijo in navade gostiteljev največjega športnega dogodka na svetu.

Barnaby in Sarah se udeležita zabave ob upokojitvi višje policijske svétnice Elaine Bennet. Barnaby v pogovoru z upokojenim kriminalistom, ki ga je pred mnogimi leti uvajal v delo, izve, da pri svojih kolegih zaradi spletkarjenja in stremuštva ni priljubljena. Naslednje jutro Fleur nekoliko presenetljivo pokliče Barnabyja na prizorišče prometne nesreče s smrtnim izidom, saj sumi, da je bila nesreča v resnici umor …

MIDSOMER MURDERS (XXIII.) / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Jeff Povey, Julia Gilbert
Režija: Roberto Bangura, Gill Wilkinson, Paul Gibson, Leon Lopez
V glavnih vlogah: Neil Dudgeon, Nick Hendrix, Fiona Dolman, Annette Badland

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pogovori z zanimivimi osebnostmi iz najrazličnejših področij.

Naloga robotskega vozila Perseverance je iskanje sledi izumrlega življenja na površju Marsa. Raziskuje območje kraterja Jezero, ki je bilo pred 3,8 milijarde let napolnjeno z vodo. V dokumentarni oddaji s profesorjem Brianom Coxom spremljamo sedem dni njegove vožnje do ustja davno usahle reke, ki se je nekdaj izlivala v jezero. Če bo vozilo našlo dokaze, da je na Marsu nekoč bilo življenje, utegne to spremeniti vse, kar zdaj vemo o življenju v vesolju, celo razumevanje tega, od kod izvira človek.

SEVEN DAYS ON MARS / Velika Britanija / 2022 / Režija: Michael Lachmann

Televizijska upodobitev arije Rigoletto iz istoimenske Verdijeve opere v odlični izvedbi slovenskega baritonista Roberta Vrčona. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija dirigira Milivoj Šurbek.
Urednica ciklusa Operne arije je Danica Dolinar, snemalec Bernard Perme, režiser pa Aleš Žemlja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov