Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 27. jul. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 27. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ah, kako lep sončen dan! Ravno pravšnji za pesmico Sijaj, sijaj, sončece, ki si jo bodo Ribič Pepe in otroci ves čas prepevali. Kakaduduja bodo bolj kot sonce zanimale gobe. Še posebej tiste, strupene. Če je res njihov poznavalec, se bo izkazalo v kvizu znanja. Vesela druščina bo s svojimi spretnimi prstki pripravljala sladko presenečenje, neučakani Foksner pa jim bo ponagajal. Po lisjaško, seveda.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Zima je, sovice se igrajo in drgetajo od mraza. Nenadoma se od nekod prikaže snežna sovica. Bubi jo ljubosumno opazuje, saj se Bibi in Boni z njo takoj spoprijateljita in igrata le z njo. Snežna sovica jim potoži, da se je izgubila, in jih prosi, da ji pomagajo najti starše. Na obali se igri pridruži še Boni in s snežno sovico počasi postaneta prijateljici. Ta jih pouči, da se pozimi sove prekrijejo z dodatno plastjo perja, ki jih varuje pred mrazom. Ko se sovice vrnejo v domače gnezdo, jih čaka presenečenje – mama snežne sovice. Bubi prizna, da sprva ni bila vesela srečanja s snežno sovico, a je nato spoznala, kako dragoceno je imeti prijatelje. Mami sova ji pritrdi in pove, da so prijatelji v njihovem domu vselej dobrodošli. Zapoje jim pesmico o štirih letnih časih.

Vsi mišji otroci gredo na počitnice na mišji tabor. Tudi Celestinca bi rada šla, a še nikoli ni bila na taboru, še posebej pa ne brez Ernesta.

Včasih je zanimivo obiskati dedkovo delavnico. Senri to zelo rad počne in danes bi rad v njej izdelal nekaj čisto posebnega: leseno ladjico, ki jo bo preizkusil na ribniku. Kaj mojster potrebuje za delo? Leseno desko? Imamo. Lesene palice? Poiščimo. Zagotovo potrebujemo še kaj, zato se prepustimo Senriju, ki točno ve, kako se stvarem streže!
Potem pa držimo pesti, da bo njegova ladjica uspešno izplula! Dajmo, Senri!

Bor je odprl laboratorij za črke in besede. V njem bo nakuhal domišljijo in besedno ustvarjanje se lahko prične. Ko bo pritisnil kaj nekaj pik na koncu zadnjega stavka bo njegova nova knjiga dokončana. Zelo zanimiva in napeta bo! Kriškraški v studiu bodo izumljali zabavne besede za nov slovar ali kot bi rekli pošasti Bu in Ba, »sluzvar«.

Prisedite k Anki in Izabeli na podzemni vlakec in se odpeljite v Zofkin rudnik! Kje začeti kopati? In s čim? Odgovor je zakopan v uganki. Kdo jima ga bo pomagal izkopati? Najbolj zofkasta druščina čaka samo še vas. R kot radoživo bo!

Lastniku starinarnice nenadoma zazvoni star, pokvarjen telefon. Neverjetno čudno. Še bolj čudno pa je, da ta telefon skače po policah. V starinarnico pride lutkar Brane Vižintin, ki so mu govoreči in premikajoči se predmeti zelo blizu. Prav on je namreč tisti, ki jih po navadi oživi! Še vedno pa ne vemo, kdo se je poigral z Vikijem in nenehnim zvonjenjem telefona. Je bil to navihani Štef?

Več jezikov znaš, več veljaš, je veljalo že od nekdaj. Zato sta se Gaja in Klemen odločila, da se tokrat začneta učiti njima nov tuj jezik. V studio sta povabila goste iz Pionirskega doma, ki jima bodo pomagali pri prvi lekciji japonščine. Jezikovno obarvana bo tudi rubrika Kaj znaš pa ti?, v kateri se bodo predstavili mladi iz najbolj oddaljenega kotička Slovenije, ki obiskujejo dvojezično OŠ Prosenjakovci. V anketi Malo mešano bodo učenci OŠ Predoslje med drugim razmišljali o besedi počitnice, končni izziv pa bo na svoj način tudi jezikoven, saj je pantomima tudi neke vrste jezik.

V 18. oddaji se s pomočjo Froda, Galadriel in Gandalfa skozi labirint meglenega gorovja in vilinskega kraljestva vse do Šajerske prebijajo Gašper, Rok in Aljaž iz OŠ Rodica (rumeni) ter Ajda, Matic in Luka iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj (vijolični). Po poti modrosti jih vodijo algoritmi, napoji, bogovi in Taylor Swift. Srce utripa 130 na minuto, prstan neznanja pa zagori v gori pogube in razsvetli drugega četrtfinalista. Kdo je gospodar lončkov? Gaia, Nina in Nejc iz OŠ Grm Novo mesto ali Benjamin, Žiga in Gaber iz OŠ Ivana Kavčiča, Izlake, pa v Malih sivih celicah.



Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Izzivalka Carlota iz Portugalske, ki jo kličejo tudi Modri gepard, tekmuje v avto moto športu in si želi postati državna prvakinja. S trdo vadbo telesa in duha, spopadanjem s padci in z denarnimi težavami svoje družine ji uspe sprejeti izziv in dati na stezi vse od sebe. Bo to dovolj za želeni naziv?

Novo sezono Osvežilne fronte ustvarjalci začenjajo zelo motivirano, zato so oddajo namenili kar motivaciji. Razmišljali so, kaj pomeni imeti dovolj motivacije, ali je prav, da se sproti nagradiš za mini uspehe, zakaj je pomembno verjeti vase in kako lahko tudi mladi uspešno predstavijo svojo podjetniško idejo.

Svet se letos spopada z najobsežnejšimi požari v naravi. V Kanadi so našteli več kot 6400 gozdnih požarov, ki so zajeli površino osmih Slovenij. Na stotine požarov je letos na desetkrat večji površini, kot je Ljubljana, prizadelo tudi Grčijo. Pri nas je bil eden najhujših požarov lani, ko je gorelo na našem Krasu. Kakšne so posledice požarov v naravi na rastje in tla? Kakšen je leto po požaru naš Kras? Rastline so različno odporne proti ognju in visokim temperaturam. Črni bor je naša proti ognju najodpornejša drevesna vrsta. Kako požar vpliva na druga drevesa? V nekaterih delih sveta pa so požari naraven, ponekod celo nujen pojav.

Daoizem je starokitajska filozofsko-religiozna tradicija. Zakonca Čeh je učenje daoizma tako močno pritegnilo, da sta v Kopru ustanovila »Slovenski daoistični tempelj najvišje harmonije«, ki je od leta 2018 vpisan tudi v register verskih skupnosti. Letošnje leto je bilo za skupnost izjemno pomembno, saj so bili povabljeni na ustanovni forum Svetovne daoistične organizacije.

Predstavljamo vam tudi zgodbo družine, ki je za nekaj časa zapustila udobje svojega doma in odšla v Indijo. Tam so v skladu s svetopisemskimi načeli pomagali revnim in sirotam. Kot prvi misijonarji so tudi oni ponesli v svet Božje sporočilo.

Juan de Dios Ramirez Heredia je ena največjih svetovnih romskih avtoritet. Med drugim je bil 13 let član evropskega parlamenta, bil pa je tudi eden izmed delegatov na zgodovinskem kongresu v Londonu leta 1971, kjer je zastopal Španijo. Ekskluzivni pogovor z gospodom Heredio je naša ekipa posnela v Barceloni. Vladni urad za narodnosti je pripravil evalvacijo programov za izobraževanje. Romski pomočniki opozarjajo na sistemsko diskriminacijo. Odpravili smo se še v Kočevje, kjer se že pripravljajo na praznovanje svetovnega dneva Romov.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Naše najstarejše mesto se ponaša tudi z najstarejšim še delujočim kinom v državi. Pred 125 leti, slabo leto po začetkih kinematografije v svetu, so se tudi na Ptuju odvrteli koluti prvih filmskih projekcij. Gledalci so si takrat lahko ogledali filme Pralnica, Plavalna šola in Prihod vlaka na postajo. Mestni kino Ptuj ponazarja celotno zgodovino slovenske kinematografije.

"Komaj čakam, da odidem iz te moške luknje v širni svet:" (Monika)

Veronika ukine hujšanje zaradi donosne ideje: tožila bo delodajalca zaradi neprimernih delovnih pogojev, ki ji pridobivajo kilograme. A za uspeh tožbe ji manjka še precej kilogramov - zato se mirne vesti loti vsega sladkega. Marta je odpustila izdajalskega Nejca, vendar pa je ohranila njegov las. Postala je namreč članica nove sekte, ki spoštuje življenje v vseh njegovih oblikah. Monika zaloti Vilija in Rudija v nerodnem položaju. Dokaz več, da je vse o Viliju res...Na veleporoko nista povabljena ne Marta ne Tuhtar. Oba z razlogom! In oba sta trdno odločena, da bosta poroko spremljala za vsako ceno. Kar bi se jima tudi posrečilo, če ne bi bilo Veronikine ljubezni do sladkarij...

Letošnje šolsko leto je za gluhe in naglušne otroke, ki se šolajo v rednih šolah, prelomno, saj jim je odslej omogočen neprimerno večji obseg ur tolmačenja. Še lansko šolsko leto jim je pripadalo zgolj pet ur tolmačenja na teden, to pa se je spremenilo s posodobitvijo pravilnika o dodatni strokovni in fizični pomoči za otroke s posebnimi potrebami. Tako od letošnjega šolskega leta strokovna skupina na šoli za vsakega učenca posebej izdela načrt, po katerem mu pripada toliko ur tolmačenja, kolikor jih potrebuje.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Iz samo ene celice, ki jo najdemo v naravi, je mogoče proizvesti proteine. Postopek intenzivno razvijajo v finskem podjetju Solar Food. Mladi Danki razvijata higienske pripomočke iz trajnostnih materialov, tudi konoplje. Avstrijsko zagonsko podjetje je razvilo platformo za nakup in izmenjavo obnovljive energije med različnimi ponudniki in porabniki; v tej mreži sami določajo ceno elektrike. V Bologni pa profesorji skupaj s študenti razvijajo električni dirkalni avtomobil Emilija.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Brina in prijatelji sošolci se v šoli igrajo. Učiteljica Kalipso jih bodri s pesmijo, spodbuja in pomaga z nasveti. Le Primož se igra sam in je zelo skrivnosten …

Mali Timotej in njegov prijatelj mravljinčar sta prvaka v pihanju mehurčkov iz milnice. Velikanski mehurček ju odnese do orjaške zvezde, ki bo eksplodirala! Bum!

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V Bodoncih na severovzhodu Slovenije smo med valovitimi polji in travniki obiskali staro domačijo. Ko so jo kupili, njeni novi lastniki niso dobili le ključa v roke, temveč tudi dragoceno vsebino, ki so jo skrbno vpeli v novo zgodbo.
Podstrešnih prostorih v stari meščanski hiši so praviloma tisti prostori, kamor človeška noga dolgo ni stopila in ki laiku na prvi pogled ne obetajo veliko. Ko pa jih zazna izkušeno oko strokovnjaka, ki med drugim v mansardo pripelje dovolj naravne svetlobe in ko se lastnik ne ustraši kakšne stopnice več, potem … je stvar zrela za v Ambiente!
Lastnica stanovanja v novogradnji je v pravem trenutku zaznala, da od svojega novega doma želi nekaj več. Da želi strokovno pomoč pri izboru in umestitvi notranje opreme. Obrnila se je na mlade arhitekte v enem od ljubljanskih birojev. Ti so dobro prepoznali njenega polnega duha, eleganco in prefinjenost in spretno sledili njenim željam ter potrebam. Tako se je rodilo naslednje stanovanje za brezčasno damo.

Sir Ralph vztrajno sumi, da se med njegovo ženo in lordom Meldrumom nekaj plete. Da bi ga pomiril, mu Stokes zaupno razloži, da so odnosi njegovega gospodarja z ženskami zaradi poškodb, ki jih je dobil v vojni, lahko samo platonski. Pretreseni sir Ralph lordu sočutno dovoli, da se lahko srečuje z njegovo ženo. Toda zdaj ima lord drug razlog za srčne tegobe: brat mu razloži, da je lady Agatho videl v kinu s postavnim brkatim mladeničem. Zamolči pa, da tudi on v kinu ni bil sam, pač pa v spremstvu služkinje svoje zaročenke. In še tretji par je bil v kinu, ki je videl prva dva: James Twelvetrees se je pri gospodični Poppy izgovoril, da ji ne more delati družbe, ker je že obljubil Ivy, da jo bo peljal v kino. Potem mu ne kaže drugega, kot da to tudi stori. Seveda pa Ivy strogo zabiča, da zaradi tega ne sme gojiti kakršnihkoli pričakovanj. Toda za Ivy je že ogled filma v Twelvetreesovi družbi dovolj, da je v devetih nebesih.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Biografski film o Celine Dion, dekletu rojenem v Quebecu v Kanadi, ki je z leti postala svetovno znana pevska zvezda. V prvem delu filma smo priča njenemu odraščanju, nato sledijo leta svetovnega glasbenega preboja, ki se začne v sedemdesetih in traja vsa devetdeseta leta prejšnjega stoletja. V filmski biografiji se prepleta tudi privlačna ljubezenska zgodba med Celine in njenim starejšim managerjem. Film je režirala Valerie Lemercier, samooklicana oboževalka Dionove, ki je svoj poklon pevki namenila v svetovnem podnaslovu filma - Moč ljubezni.

THE POWER OF LOVE aka ALINE / FRA, KANADA / 2020
Režija: Valerie Lemercier / Scenarij: Valerie Lemercier, Brigitte Buc / Igrajo: Valerie Lemercier, Sylvain Marcel, Roc Lafortune, Carole Weyers, Maynard Bagang, Véronique Baylaucq, Dylan Raffin, Martine Fontaine, Roger Julian Cross, Margeaux Lampley, Florian Frin, Caroline Rabaliatti, Ian McCamy, Elsa Tauveron-Wexler …

22:20
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ridley se pogovori z direktorjem hotela, kjer je delala Gabriela, in ugotovi, da sobarice niso le pospravljale sob, pač pa so se tudi družile s premožnimi gosti. Ker je bila Gabriela v zvezi z Graylishem, lastnikom vetrne elektrarne, je tudi ta osumljen. Kit, ki pomaga pri preiskavi, obišče policijo, da bi jim posredoval nekaj podatkov, a Carol ni navdušena.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

Na olimpijskih igrah v Münchnu so 5. septembra 1972 pripadniki palestinske teroristične skupine ugrabili in potem ubili enajst članov izraelske olimpijske ekipe. Tridelna serija, sestavljena iz pristnih dokumentarnih posnetkov in igranih vložkov, razkrije sveža dognanja o takratnem ravnanju nemških in izraelskih oblasti ter pojasni potek srhljivega terorističnega napada.

1. del:
Dejstvo, da so München leta 1966, komaj 27 let po porazu nacizma, izbrali za gostitelja olimpijskih iger, je bilo veliko presenečenje. Olimpijske igre leta 1972 naj bi svetu pokazale novo Nemčijo. Priprave Zahodne Nemčije na olimpijske igre pa so bile od vsega začetka zahtevne, kajti 70. leta so bila čas velikih političnih preobratov. Osem let stara PLO je postajala vse bolj militantna. Vztrajali so, da je oboroženi spopad edina pot do palestinske države.

MUNICH '72 / Izrael / 2022 / Režija: Roman Shumunov

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov