Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 19. jul. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 19. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo na snemanju mladinskega filma Elvis Škorc – genialni štor režiserja Borisa Jurjaševiča, za katerega je scenarij po svojem istoimenskem romanu napisala Janja Vidmar. Na slovaškem festivalu Pohoda smo se pogovarjali s Stephenom Buddom, glasbenim producentom in menedžerjem ter humanitarcem, ki z glasbo gradi mostove med zahodno in ostalimi kulturami sveta. Obiskali smo fotografsko razstavo Gregorja Salobirja v Atriju ZRC. Seznanili vas bomo tudi s pregledno razstavo nizozemskega portretista iz 17. stoletja Fransa Halsa v berlinski Gemäldegalerie.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Tiger Šir kan spet lovi Mavglija, in ta pade v sotesko. Vsi mislijo, da je mrtev. A Mavgli je živ, in domisli se, kako bo Šir kana prestrašil in ga prisilil, da se opraviči za svoja dejanja.

Vabljeni k ogledu!

Ava je žalostna, ker njena najboljša prijateljica noče govoriti z njo. Pixie je prepričana, da je Ava izdala njeno skrivnost, toda Ava ni nikomur niti črhnila, da se bodo Pixiejini starši ločili. O tem sta si pisali po telefonu in izkaže se, da je skrivnost izdal kar Pixiejin vazelin.

Chloe poskuša fante pripeljati v priljubljen vlog svojega nekdanjega fanta, toda vse skupaj se spremeni v veliko polomijo. Medtem se hoče A. J. dokazati kot menedžer. Eden najboljših DJ-jev na Radiu 1 mu odpiše in ga povabi tja. Tako vsaj misli A. J. Resnica je drugačna, toda skupini pomaga srečno naključje.



Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

V Kvikijih, Epskem filmu, kvizu Nimaš pojma ... bodo ustvarjalci Osvežilne fronte tokrat razmišljali o našem imunskem sistemu, o prirojeni in pridobljeni imunosti, o delovanju virusov ter bakterij, pa tudi o tem, kaj smo se naučili iz medicinskih serij.

Svet je konec 18. stoletja močno zaznamovalo prebujajoče se revolucionarno gibanje, Evropo pa tudi vzpon francoskega vojskovodje Napoleona, ki je nizal zmago za zmago in prestrašil tradicionalne monarhe. Ko jim ga je končno uspelo premagati, so ustanovili Sveto alianso, ki bi v Evropi skrbela za red in mir. Kronane glave in drugi politiki so na svojih srečanjih reševali pereča politična vprašanja. Leta 1821 so prišli tudi v Ljubljano, ki je tako za dobre štiri mesece postala središče svetovne politike.

»Zih stari.«
V drugem delu V deželi sinonimov možnosti za nesporazum ni. Vsi uporabljajo sinonime in si vzamejo čas. No, morda si ga vzamejo nekoliko preveč, saj tudi sinonimov v jeziku ni malo.

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Slikarka, grafičarka in kiparka Elda Piščanec je slovenski javnosti le malo znana. Rojena v zavedni slovenski družini v Trstu, se je učila slikanja pri Rihardu Jakopiču, postala slikarka, učiteljica, ilustratorka, samosvoja avtorica preko 500 del, umrla pa je pozabljena na družinskem gradu.

Leon se pripravlja na koncert in je zelo nervozen. Vse mu gre na živce in vsi ga motijo. Zarjo najbolj zanimajo Danini prijatelji, zaradi česar se dekleti velikokrat skregata.
Zaradi nesporazuma med odraslimi Miška iz vrtca pripelje njegova vzgojiteljica Agata. Ta tako kot mnogi drugi ne razume razmerij v družini Valič – Gromovih, poleg vsega pa se zagleda v Blaža in ko to odkrije Polona, se novi zapleti ponujajo kar sami od sebe ...

Serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki, ki ob pogovoru in izmenjavi idej premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti.
V drugi oddaji bodo o izzivih in priložnostih podnebne krize razpravljali: Nina Štros iz Greenpeacea, klimatologinja dr. Tjaša Pogačar z Biotehniške fakultete UL in okoljski ekonomist Jonas Sonnenschein iz okoljevarstvene organizacije Umanotera.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Hinko Smrekar je bil iskriv slikar, grafik in karikaturist, sopotnik velikanov slovenske literature in likovne umetnosti med obema vojnama.

Italijanski okupatorji so leta 1942 Hinka Henrika Smrekarja, enega naših najpomembnejših likovnih ustvarjalcev prve polovice 20. stoletja, odpeljali na strelišče z avtomobilom, ki so ga imenovali »zeleni henrik«. Svoboda je bila osnovni temelj njegovega življenja in ustvarjanja, kot je sam zapisal, se ni dal »niti od pendrekov in bajonetov prisiliti, da ne bi gledal in mislil z lastno glavo.« Umetniško je komentiral domače in svetovno dogajanje in v znamenitem ciklusu Zrcalo sveta vizionarsko napovedal katastrofične razsežnosti 2. svetovne vojne. V dokumentarno igranem filmu umetnika upodablja igralec Marko Plantan, raziskovalko, ki s pomočjo različnih strokovnjakov gledalca vodi po postojankah Smrekarjevega življenja, pa študentka AGRFT Tina Resman. Poleg njegovih najbolj znanih del, ciklusov Zrcalo sveta in Sedem naglavnih grehov, Maškarade slovenskih likovnih umetnikov in Slovenskih literatov ali karikatur njegovih sodobnikov in risb s fantastično tematiko, je v filmu prikazana še vrsta drugih del, med njimi upodobitve Ivana Cankarja, s katerim ga je vezalo tesno prijateljstvo. Ob tem se razkrivajo različne plati njegove osebnosti, ki so ga zaznamovale posledice vojne in psihična bolezen. Svoji značilni razpoloženji je sam prepoznaval v stanjih »vasezaprtosti« in »norčijah bedastega Avgusta«, ki ima edino nalogo, da zabava občinstvo. Umetnikova podoba po svoje oživi tudi v interpretaciji njegovih kritičnih zapisov o obstoječem družbeno političnem dogajanju in intimnejših poetičnih izpovedih.
Scenarij Cvetka Bevc, režija Primož Meško, direktor fotografije Aleš Živec.

Odpravili smo se v naselje Gazice v občini Brežice, kjer imajo prebivalci sicer urejen dostop do vode, so pa še vedno brez elektrike. Pogovarjali smo se z vaščani, ki so se s svojimi predlogi že večkrat obrnili na občino. Kako občina ravna z denarjem za Rome in kdaj lahko Romi v naselju pričakujejo elektriko, smo vprašali tudi pristojne. Kako uspešni so otroci v šoli in kako na uspeh vpliva predšolska vzgoja, smo izvedeli na OŠ Cerklje ob Krki. V Brežicah živi tudi Rudi Mlinar, ki je izdal roman o ljubezni med romskim fantom in neromskim dekletom.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Čez točno teden dni se bodo v Parizu začele poletne olimpijske igre, in ker se je pred vsako športno dejavnostjo dobro ogreti, bo današnji Infodrom posvečen športu. Otroški poročevalec David se je pogovarjal s selektorjem nogometne reprezentance Matjažem Kekom, Matevž pa s tekmovalkami v odbojki sede. Spoznali smo Maja, ki trenira streljanje z zračno puško, vaterpolsko ekipo iz kluba Ljubljana Slovan in karateiste iz Karate kluba Shotokan Kranj.

Tim Steffenu v prepiru očita, da je Franzi izpostavil nevarnosti. Ta se brani, a pred svojo mamo si to očita tudi sam. Mama sina sicer podpira, a vsi se bojijo Grükonovega maščevanja.

Bela se ves čas boji, da ne bi izgubil Lucy. Domisli se, da bi jo zaprosil za roko. André miri njegovo pretirano navdušenje.

Ariane Leonardu servira zgodbo o tem, kako je na Škotskem videla Christopherjevega pribočnika Schultza. Napelje ga na misel, da je morda imel kaj opraviti z nesrečo Leonardovega očeta.

André je končno malo sam z Lindo, ko imata v pivnici zasebno plesno uro. Toda idila ne traja dolgo. André sumi Dirka, da hlini ohromelost, da bi Lindo navezal nase.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Luna, zvezde in planeti lebdijo v prostranstvu vesolja. Živi kdo tam? Bitje, ki je drugačno od nas? Morda zelenček? Ali krokodil! Morda pa so tam bitja prav taka, kot smo mi? Vesoljček Krokodil in vesoljka Rija? Rija in Krokodil poletita raziskovat vesolje.

Cofku se dan slabo začne: spotakne se ob igrače, polije med, Rina ga pusti na cedilu ... Kot da je iz postelje vstal z napačno nogo! Se bo mu dan drugače zasukal, če bo poskusil vstati z drugo?

ZASTIRANJE GREDE
Andreja Preložnik ima ob ekološki kmetiji tudi nekaj gredic okoli hiše. Čez poletje jih zastira z domačo slamo, koreninske vratove rastlin pa pusti nezakrite. Še ene od prednosti zastiranja je tudi manj plevela na gredi.

ODSTIRANJE IN OBOD IZ KAMNOV
Zgodi pa se, da je kdaj dežja preveč. Prst je preveč namočena, kar bi lahko škodilo tudi paprikam. Andreja s kamenčki pokaže zanimiv način, da se zemlja pod zastirko čimprej posuši.

PODKVASTA GREDA PO PRENOVI
Podkvaste grede ob sejmišču v Gornji Radgoni so permakulturne in biodinamične. Lani novembra so na 3 grede nasuli kompost in posadili prezimno zelenjavo. Tokrat Fanči Perdih in Tomislav Gjerkeš sadita zelje, ohrovt in poletne solate.

OMLETA S ČESNOVIMI CVETNIMI POGANJKI
Za okusen, hranljiv obrok je Andreja nabrala nekaj česnovih cvetnih poganjkov. Vmešala jih je v razžvrkljana jajca, začinila, preden jih postreže, pa skoči še na visoko gredo po drobnjak.

navrtu@rtvslo.si

V četrti seriji risank se naši trije mladi junaki Rafael, Mona in Nabi podajo med ljudstva sveta – v Afriko, Azijo, na ameriški celini, tihomorske otoke in v Oceanijo in nam na svoj značilno hudomušni način predstavljajo veličastne maske, osupljive kipce, čudovite tkanine in druge umetnine iz neprecenljive zbirke pariškega muzeja Quai Branly.

Visoko na severu Evrope so ljudje tesno povezani z naravo, ne le poleti, ampak tudi pozimi, ko se temperature spustijo pod –25 stopinj Celzija. Mladi ljudje si tudi v takšnih razmerah ustvarijo posel, bodisi s psi haskiji v turistične namene, na laponskih kmetijah, prav tako pa je zelo prestižno, če si rejec severnih jelenov.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V oddaji Muzikofilija: Avseniki in swing, voditelj Igor Bračič ter Sašo Avsenik spregovorita o prelomnih trenutkih narodnozabavne glasbe. Z živimi izvedbami nekaterih najbolj znanih Avsenikovih skladb odkrivamo, da je narodno-zabavna glasba močno prepletena z žanrom swinga. Skladbe izvaja Ansambel Saša Avsenika, v studiu se nam pridruži tudi Teo Collori s skupino Momento cigano.
Oddaja je nastala v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Režiser in scenarist oddaje je Juš Hrastnik.

Glasbeni pozdrav

Prifarski muzikanti - Mlinarica
Helena Blagne - Ti boš vedno prvi

Slovensko olimpijsko stoletje – njihove zgodbe
Tokio 2020
Olimpijske igre v Tokiu so bile drugačne: prvič so bile prestavljene, za eno leto zaradi pandemije covida. V deželi vzhajajočega sonca je bilo veliko omejitev, v prvem planu pa so bili vseeno dosežki športnikov. Slovenski so se znova izkazali, saj so posegli po kar petih medaljah: treh zlatih, eni srebrni in eni bronasti.
Za prvo medaljo na igrah je poskrbel kolesar Tadej Pogačar, v fotofinišu cestne dirke je osvojil bronasto medaljo. To je bila sploh prva kolesarska v zgodovini za Slovenijo. Še bolj je zablestel Primož Roglič, ki je v vožnji na čas postal olimpijski prvak. S tem naslovom sta se okitila tudi plezalka Janja Garnbret, ki je tako postala prva zmagovalka v tem športu v zgodovini olimpijskih iger, in kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek. Judoistka Tina Trstenjak je bila znova v finalu in tokrat osvojila srebrno medaljo. Izstopali so tudi slovenski košarkarji: zasedli so četrto mesto. Kopica naših športnikov se je uvrstila na peto mesto.
Zanimive zgodbe najboljših naših si lahko ogledate v 14. delu serije Slovensko olimpijsko stoletje – njihove zgodbe.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Ljubljani preverjamo utrip začetka festivala dobimo se pred ŠKUC-em, v kulturnem društvu Trainstation Subart Kranj smo bili na koncertu skupine The Tiger Lillies, v ljubljanskem Pritličju pa na predstavitvi nove plošče Nemoč skupine SBO. V Benetkah smo si ogledali novo mednarodno akrobatsko-gledališko predstavo Titizé. Prebrali smo knjigo Pojavimo se in poniknemo slovenskega igralca Evgena Carja, spomnili pa se bomo pred kratkim umrlega ljubljanskega kitarista in pedagoga Pavleta Kavca, ki je vodil legendarno rockovsko skupino Oko.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ljubezensko gnezdece Majde in Tomaža zagori. A ne od ljubezni, pač pa v opozorilo. Nika obupano išče Sebastjana in Živo, Miro pa v Švici v zadnjem trenutku reši Zajca.
Nika je sama in vse bolj zlomljena. Pada po vseh okoli nje in začne jo resno skrbeti, da je njeno raziskovanje neproduktivno in nevarno. Miro je prepričan, da bi morali nadaljevati in iti do konca. Nika zbere še zadnje atome moči. Začne se sodni proces, ki pa se zaplete, ko umre glavna priča, medicinska sestra, ki naj bi priznala zaroto izpred desetih let.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov