Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 12. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 12. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Sebičnost je bolezen, ki razkraja naše odnose in nas same, a se je kljub temu redko ovemo. S pastorjem in člani Evangelijske krščanske cerkve v Radovljici smo se pogovarjali o jalovosti sebičnosti in plodovih ljubezni in sočutja.
Mavrica je slovenska katoliška revija za otroke, starše, katehete in vzgojitelje. Že skoraj 50 let odgovarja na vprašanja o Bogu in večnosti. V novembrski številki skupaj s Slovensko karitas vabi otroke in starše, da pripravijo Miklavževa darila za otroke iz socialno ogroženih družin.

07:30
Glasbena matineja

V Slovenski filharmoniji se je v okviru novejšega glasbenega cikla »Pika-Točka-Tačka«, ki ga pripravljajo in gostijo člani Filharmonije iz Ljubljane, Zagreba in Beograda, predstavila naša najobetavnejša mlada flavtistka Eva-Nina Kozmus. Po zmagi na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov 2010 na Dunaju, Eva-Nina Kozmus zdaj nadaljuje študij na Državnem konservatoriju za glasbo in ples v Lyonu v Franciji. Odpirajo se ji številne poti in možnosti za nadaljnje izobraževanje in sodelovanje z različnimi glasbeniki in orkestri po svetu. Takšno je bilo tudi izjemno povabilo za nastop v oddaji »Zvezde jutrišnjega dne«, v kateri se je predstavila ob boku najbolj nadarjenih mladih glasbenikov sveta in ki jo je vodila priznana francosko-nemška Televizija ARTE. V tokratnem koncertnem ciklu, ki se je začel v Sloveniji z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča je poslušalcem predstavila manj znani koncert Phillipa Emmanuela Bacha, baročno delo, ki je na naših odrih redko zastopano.

Oratorij Mesija je eno najbolj popularnih vokalno-instrumentalnih del vseh časov. Nastalo je pod peresom poznobaročnega skladatelja Georga Friedricha Händla. Händel je oratorij Mesija napisal v treh tednih, krstno pa je bil izveden 13. aprila leta 1742 v Neal's Music Hall v Dublinu. Kot je po krstni izvedbi oratorija zapisal Dublinski dnevnik, so "Mesijo tudi strokovnjaki priznali za najlepše glasbeno delo, kar smo jih kdaj slišali". Oratorij je zgrajen iz treh delov in opisuje prihod Jezusa, njegove čudeže, križanje, njegovo vstajenje ter zmago nad smrtjo in grehom. To baročno mojstrovino so Simfoniki RTV Slovenija izvedli v Dvorani Slovenske filharmonije s Komornim zborom RTV Slovenija in priznanimi solisti: Marto Močnik Pirc, Barbaro Jernejčič-Fürst, Timom Ribičem in Jožetom Vidicem.

Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Oddaji Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in ki jim ni vseeno za našo kulturno krajino.

Nadškof metropolit Alojz Cvikl bo daroval slovesno mašo ob praznovanju velike noči.
Jezus je v svojem zemeljskem življenju večkrat napovedal svojo smrt in vstajenje od mrtvih, ki bo pomenila osvoboditev od brezupnega položaja človeka v končnem zemeljskem življenju. Velikonočni dogodek je zmagoslavje svobode, milosti in ljubezni.

F. Chopin: Variacije na Rossinijevo temo (Irena Grafenauer, flavta in Maria Graf, harfa)

Jeziki izumirajo vsak dan; če bi se to zgodilo tudi slovenskemu znakovnemu jeziku, bi skoraj 1500 gluhih ostalo brez jezika, v katerem bi se lahko sporazumevali. Da se to ne bi zgodilo, je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v Državni zbor RS vložila pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. O tem, kako bi to popravilo krivice in neenakosti gluhih Slovencev, v osebnih zgodbah treh karizmatičnih posameznikov razgrinja dokumentarni film Jezik enakopravnosti scenaristke Tine Grošelj in režiserja Marka Kumra Murča, ki smo si ga premierno ogledali v Kinu Bežigrad. V oddaji tudi o izidu knjige David: misija mogoče in pobudi Gledališki tolmač, da se gluhim s tolmači približa gledališko doživetje. Do konca leta bodo na ogled štiri predstave, začelo pa se je z legendarnimi Addamsovimi.

Film osvetljuje življenjske odločitve osmih ljudi, ki so v okviru neuvrščenih zapustili svojo domovino in se preselili v Jugoslavijo.

V Sloveniji so si ustvarili družine in kariere ter zaživeli novo življenje. V osebnih izpovedih razkrivajo svoje izkušnje in spomine na čas od prihoda do danes. Razmišljajo o svojih srečevanjih z novim in drugačnim, poudarijo raznolika razumevanja sebe ter se sprašujejo o svoji pripadnosti prvotni in novi domovini. Njihova stališča so zaznamovana s pogledi iz različnih kultur, ki se prepletajo v bogatem doživljajskem svetu. Ob njihovi odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom?

Zgodba o štirih trinajstletnikih, ki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj odpravijo iz sicer domačega, urbanega okolja v njim povsem tuj ruralni svet. Pot jih zanese v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot spremeni v boj za golo preživetje. Tja jih popelje Manc, ki ga zaradi obtožbe kraje mobitela mečejo iz šole. Sam bi predvsem rad podoživel otroštvo, ki ga je v tistih hribih preživel z dedkom. Pridružijo se mu še sošolci Mina, Oto in Špurč. Mina, samosvoje, jezikavo meščansko dekle, se v tujem okolju prva zlomi, ob strani pa ji stoji Oto, preudaren fant, ki je zaljubljen vanjo. V neobljudenem svetu se tudi Špurč, ki mu je vse v življenju prinešeno na pladnju, spremeni v strahopetnega razvajenca in na koncu je prav Manc tisti, ki jih varno vodi domov.
Topla in napeta zgodba o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu, ki nam na izviren način postavlja vprašanje, kaj se zgodi, ko v današnjem svetu odpove tehnologija.

Leta 1979 se je skupina mladih novozelandskih alpinistov pod vodstvom Petra Hillaryja odločila osvojiti vrh 6828 m visoke nepalske gore Ama Dablam, ki med domačini velja za sveto. Enake načrte je imela tudi odprava Reinholda Messnerja, ki jim je sledila nekaj dni pozneje in je lahko med svojimi pripravami le opazovala Novozelandce, kako drzno plezajo proti vrhu po še neosvojeni smeri. Nato pa se je z gore nenadoma utrgal plaz in življenja Novozelandcev so obvisela na nitki. Messnerjeva odprava je nesebično pozabila na svoje načrte in se lotila tveganega reševanja v nevarni steni.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Vsaka pomlad prinese s sabo pravi naval barvitosti v naravi. Znaki prebujajočega se novega življenjskega cikla nas težko pustijo ravnodušne in vsi ti življenja polni odtenki so nam lahko povod za nove začetke tudi v naših bivališčih. Danes boste med drugim dobili nekaj dobrih nasvetov, kako svojim stenam vdahniti novo življenje in svoj dom osvežiti z novimi barvami.
Najprej gremo nekam, kjer posebna energija prihaja od pogleda na neskončno veliko modrino. Vsake toliko vam enostavno moramo pokazati kaj, ob čemer se nam vsem skupaj sline cedijo. V toplem jesenskem dnevu smo se odpeljali v hrvaški del Istre, kjer v vasi blizu Poreča stoji še kako zanimiva in privlačna hiša, last slovenske družine.
Človek je od pradavnine vse okrog sebe vajen zaznavati tudi prek barv. Naša prva učiteljica glede odtenkov je bila narava. Samo bežen pogled skozi okno nam precej zanesljivo pove, v katerem letnem času smo. Da bomo izzivom vnašanja barv v prostore kos, smo pripravili nekaj nasvetov. Prav je, da se o barvah podučimo in na ta način izgubimo strah pred izbiro – nenazadnje je barvna osvežitev eden najbolj enostavnih in denarnici prijaznih načinov, kako dobiti nov videz našega domovanja.
Stanovanje v bloku iz 60-ih let je prenovljeno z velikim posluhom za vse tisto, kar je bilo v preteklosti narejeno kakovostno. V osnovi delavsko bivališče pa je dobilo bolj eleganten meščanski videz tudi zaradi premišljene izbire barvne palete. Arhitekt in lastnik nista bala intenzivnejših barv, vendar je k zavidljivemu končnemu rezultatu vodila strokovno dobro podkovana roka in še kup zanimivih podrobnosti.

Mladega volka nekje v gozdovih Romunije porazi prevladujoči samec in ga izloči iz krdela. Da bi si kot vodja skupine ustvaril svoje krdelo, se volk Slava poda na 3 600 kilometrov dolgo pot, ki ga vodi tudi skozi Slovenijo, vse do atlantske obale. Ženejo ga lakota, mraz, strah pred človekom. Prebiti se mora čez železnice, avtoceste, jezove in se izogniti vasem in mestom. In nazadnje si tudi najde družico. Neverjetno dokumentarno zgodbo o sli po življenju krasijo osupljivi prizori iz narave.

Pohorje ni posebej bogato s slapovi, slap Skalca je eden redkih in tudi manj znanih. Pred milijoni let je začel ustvarjati današnjo podobo. Enostavno dostopen z glavne ceste na razcepu med Bellvuejem in Arehom na Slivniškem Pohorju.
Slap Skalca na Pohorju je geomorfološki, hidrološki in botanični naravni spomenik že od leta 1992, ko so ga z odlokom tudi zaščitili. V poletnih mesecih si ga ogleda veliko pohodnikov, v zimskem obdobju je primeren za ogled tistim bolj spretnim.
Spoznali boste nastanek slapa in ga videli v kakšni kondiciji je danes.

Dvoboj za četrtfinale olimpijskega hokejskega turnirja v Pjongčangu med Slovenijo in Norveško je pred začetkom odmeval po dopinškem prekršku, ki ga je naredil član slovenske reprezentance in član udarnega napada Žiga Jeglič, ki je bil pozitiven na testu 16. februarja. Kljub temu so se slovenski igralci zbrali in proti Vikingom odigrali zelo dobro tekmo.

Glasbeni videospoti so dnevni video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative. Videospoti so predvajani po izboru uredništva Videotrak.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Od kod izvira matematika – smo si jo ljudje izmislili ali zgolj odkrili? Matematičarka dr. Hannah Fry v tridelni dokumentarni seriji razkriva razvoj te vede, vse od njenih začetkov v filozofiji do statusa univerzalnega jezika, ki podpira vso preostalo znanost.

3. del: Bolj čudno od čudnega
V zadnjem delu Hannah Fry raziskuje paradoks v središču sodobne matematike. Prvi ga je odkril Bertrand Russell in z njim zamajal temelje logike, na katerih sloni matematika. Ta paradoks namiguje, da matematika morda ni sestavni del vesolja, ampak je taka kot človeški jezik – zmotljiva in nenatančna. Mogoče se bomo morali sprijazniti s tem, da je svet bolj čuden, kot smo si mislili. Vse kaže, da smo jezik matematike res izumili, vendar nam omogoča, da z njim odkrivamo ustroj vesolja.

Mistična in avanturistična drama o Jezusovih skušnjavah v puščavi, preden se je vrnil v Jeruzalem, kjer je končal svoje zemeljsko poslanstvo na križu. V puščavi se Jezus posti, moli in se upira skušnjavam, ki mu jih nastavlja hudič… Na poti iz puščave spozna družino kamnoseka, čigar žena je na smrt bolna, sin pa si želi vse kaj drugega, kot slediti očetovim stopinjam. Jezus se z molitvijo za družino v precepu obrne k bogu in išče zanjo odrešitev…
Film je zanimiv, ker je posnet avtentično in verodostojno. Ewan McGregor je prepričljiv v vlogi Jezusa

LAST DAYS IN THE DESERT / / ZADNJI DNEVI V PUŠČAVI / ZDA/ 2015
Scenarij in režija: Rodrigo García / Igrajo: Ewan McGregor, Ciarán Hinds, Tye Sheridan…

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.

Bernarda in Jože v tokratnem velikonočnem popoldnevu gostita spoštovano sestro in televizijsko voditeljico Romano Kocjančič ter župnika Martina Goloba. Oba gosta preko različnih medijev nagovarjata z vedno lepo besedo in velikim srcem, Martin v teh dneh še posebej izbira besede, da krepi pogum poslušalcev svetih maš prek modernih tehnologij. Zapela nam bo Nuša Derenda v spremljavi svoje družine, v studiu pa gostimo Jokerja razvedrilnega programa TVS, Maria Galuniča. Jože je ves teden pregledoval zabavne vsebine, ki nastajajo v korona časih, »da se nam nebi sfuzlalo«, žreb pa bo določil komu gre v roke družabna igra Male sive celice.

Zvezdanina gostja je Jana Kerčmar Džuban, ki je s februarjem kot duhovnica izstopila iz evangeličanske cerkve. Študij bogoslužja je končala v Bratislavi in kot duhovnica v več cerkvenih občinah službovala kar 15 let. V Zvezdanini oddaji bo spregovorila o spoznanju, da je življenje mnogo več kot vsakdan med cerkvenimi zidovi. Pravi, da je čas za novo pot.

Kaj dogaja s svežimi novicami, prispevkom s terena Gašperja Berganta, posebnim gostom Andrejem Šterom in popolnoma novo Malo teraso. Čas je za zabavo, ampak upamo, da vas malo dvignemo iz monotonosti vsakdana in ponudimo kak razmislek. Se vidimo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov