Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 9. nov. 2020

TV Slovenija 2 • Pon, 9. nov.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Kaj je za mlade v naši družbi ideal? Vrednote in vzornike jim predstavljajo tudi verske skupnosti.

Kaj je za mlade v naši družbi ideal? Cilje jim postavljajo družina, šola, država, vrednote in vzornike pa jim predstavljajo tudi verske skupnosti.
Z okužbo s covid-19 in časom karantene so se soočili tudi ljubljanski bogoslovci. Pater dr. Edvard Kovač, filozof, pedagog, član Slovenskega centra PEN in Rožančevega kluba, praznuje življenjski jubilej. Razmišlja o posebnem času epidemije in o tem, kje je človek in kam gre skupaj s svetom.
Na martinovo bo mošt postal vino. Zapise o pomenu in moči vina najdemo tudi v svetih knjigah.

Mama pričakuje od Tonijevega »uspešnega podjetja« sponzorstvo za premiero gledališke predstave, Betka za novinarsko konferenco ob prenovi šolstva…. Prednost ima Blažka, ki potrebuje inštruktorja za zaključni glasbeni izpit. Johhy finančno pomaga prijatelju tako, da odkupi njegovo kitaro z denarjem, ki ga bo dobil od mame. Ta pa nenadoma umre, zato postane inštruktor kar Johhny….

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kako se organizirati v obdobju, ko šola ponovno poteka od doma, kako uskladiti vse službene in šolske obveznosti? Svetovali vam bomo, kako lahko privarčujemo pri elektriki, katere naprave so najbolj potratne in s katerimi ukrepi lahko vplivamo na naš prihranek? Drugo uro oddaje tudi v tej sezoni posvečamo zdravju, tokrat bodo v ospredju depresija in antidepresivi. Zdravnik bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo pisatelja in prevajalca Jakoba Kendo. V žajfnici pa se bomo spraševali, ali nam sodobna tehologija povzroča težave? Zanimalo nas bo tudi vaše mnenje. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Okvara sluha nedvomno spremeni življenje tako gluhe in naglušne osebe kot njene družine, saj zahteva veliko prilagajanja in učenja, da sta rehabilitacija in integracija v okolje uspešni. Naglušni se zaradi komunikacijskih ovir spoprijemajo s številnimi težavami, trpijo zaradi občutka nesprejetosti in socialne izolacije. Mogoče se prav zaradi diskriminacije in stigmatizacije marsikdo, ki opazi okvaro sluha, ne odloči (še) pravi čas za obisk specialista. Za pomoč in nabavo slušnega aparata se težko odločijo predvsem mladi. Vendar je čas najpomembnejši, prek zdravstvenega zavarovanja pa je mogoče dobiti dovolj kakovosten slušni aparat, ki bo izboljšal sluh in ne bo kvaril našega zunanjega videza.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Čas vsesplošnega zaprtja zaradi epidemije so številni gospodarstveniki izkoristili za nova vlaganja. Tak primer je Iztok Podkrižnik, ki aktualne razmere vidi kot priložnost za razvoj luksuznih glampingov. Poleg že uveljavljenega glampinga Herbal v Ljubnem v Savinjski dolini ter letos odprte enote ob Blaguškem jezeru v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, bo v prihodnje investiral še v novo termalno glamping enoto v Kopačnici sredi Poljanske doline.
V Agenciji Nea Culpa smo preverili, kako naj destinacije komunicirajo v času krize. Izpostavljamo turistične vodnike, ki zaradi popolnega izpada dohodka spadajo med najbolj ogrožene skupine v turizmu. Pokazali bomo primere virtualnega vodenja po Ljubljani ter doživljajsko vodenje v Slovenskih Konjicah.
Obiskali smo tudi Rusko kapelico, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih kulturnih spomenikov. Lesena kapela posvečena Sv. Vladimirju, so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim ob gradnji ceste čez Vršič. Predstavlja pomnik krute zgodovine 1. svetovne vojne in soške fronte. V Turizmu Kranjska Gora so ekipi Na lepše predstavili novo aplikacijo, prek katere lahko obiskovalci zgodbo Ruske kapelice in gradnje ceste čez Vršič spoznajo v obogateni virtualni realnosti.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Družina Tažo je prišla iz Alepa. Najprej je prišel oče, preostali so prišli za njim pozneje. V Bruslju nikogar ne poznajo. Lekarnar Gazi, ki je v Belgijo prišel pred 46 leti, jim je pripravljen pomagati. Družina potrebuje veliko reči: hrano, socialno pomoč, otroci potrebujejo šolo, starši službo. Tudi jezika se morajo še naučiti, toda predvsem potrebujejo spodobne prostore za bivanje. Družino čaka dolga in težka pot do lastnega doma.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsako soboto povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda pa bo Zadnja beseda?

Prava ideja! prikazuje primere dobrih praks. V podjetju Better verjamejo, da boljši podatki pomenijo boljše zdravljenje. Izkušnje v zdravstveni informatiki so začeli nabirati pred 30 leti na Onkološkem inštitutu in Pediatrični kliniki v Ljubljani. Danes s 85 rednimi in 25 zunanjimi sodelavci ustvarijo 80 odstotkov prihodkov v tujini. Letos načrtujejo 10 milijonov evrov prihodkov; največjo rast pričakujejo na trgu Velike Britanije, kjer so v začetku leta odprli tudi prvo hčerinsko podjetje. Trenutno so prisotni v 15 državah, na njihovi platformi je shranjenih že več kot 22 milijonov zdravstvenih zapisov pacientov. Ugledne nemške, angleške in italijanske bolnišnice njihovo platformo med drugim uporabljajo tudi za spremljanje podatkov o Covidu-19, ki jih na koncu obdeluje Svetovna zdravstvena organizacija.

Najprej se bomo posvetili analizi letošnje oljčne sezone, poročali pa bomo tudi o drugih zanimivih temah. Šli bomo na jezeri Mola in Klivnik, kjer želi bistriška občina razvijati ribolovni turizem, a kot kaže, brez težav ne gre. Ovčerejci v Drežnici so prignali ovce s proste paše na Krasjem vrhu in zgroženo ugotovili, da manjka kar 160 glav ovac in jagnjet. Plenil je volk. O gojenju buč in še o marsičem smo poizvedovali pri mladem paru, ki širi kmetijo na Colu pod Tabrom na tržaškem Krasu. Spoznali boste tudi pitajo ali zmajev sadež, ki, čeprav gre za tropsko rastlino, prav dobro uspeva tudi pri nas.

Dokumentarni portret 80-letnega akademskega slikarja Mira Zupančiča, ki že več kot 50 let živi in dela v New Yorku.

Zupančič sodi med najizrazitejše še živeče slikarje v diaspori in je zaznamovan predvsem z impresionističnim in postkubističnim stilom. Svoja dela je razstavljal na več kot 70 razstavah po svetu, od razglasitve samostojnosti Slovenije pa se jih je pri nas zvrstilo 25. Dobršen del dokumentarnega portreta, v katerem nam slikar, kipar, ilustrator, grafik in mojster vitraža zaupa, da je prve poteze povlekel z žebljem po domačem pohištvu, je bil posnet v New Yorku na Long Islandu in v avstrijskem Linzu, kjer je tudi diplomiral. A pot do tja in naprej v ZDA je bila trnova, začenši s pobegom prek državne meje, o katerem je slikar iz Rimskih Toplic pripovedoval, da je šlo za življenje ali smrt.
Kamera spremlja slikarja tudi pred njegovo domačijo in ateljejem pri Sv. Emi blizu Podčetrtka, kamor prihaja vsako leto na obisk, saj je izjemno navezan na domačo grudo. V pogovoru se umetnik spominja srečanj s slovenskim kiparjem Francetom Goršetom v Clevelandu, največji pečat pa je pustil seveda v New Yorku med našimi izseljenci – še posebej mu je pri srcu velik vitraž s portretom Barage v slovenski cerkvi svetega Cirila, ki je leta 2016 praznovala 100-letnico.
Dokumentarni portret Mira Zupančiča, prejemnika številnih nagrad doma in po svetu, je kot »hvalnica življenju« kot je za umetnikovo delo dejal eden izmen kritikov. Realiziral ga je novinar Marjan Šrimpf.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Prijatelji Scott, Justin in Andre se spet snidejo z Monico, ki študira v Indiji in jih bo tokrat kot vodička peljala raziskat Himalajo. V prejšnji epizodi so spoznali pisano versko plat Indije, tokrat pa se odpravijo na pravo pustolovščino. Prvi postanek je Dardžiling, kjer naj bi na Tigrovem hribu dočakali nepozabni sončni vzhod nad veličastnim najvišjim gorstvom na svetu. Potem si privoščijo še vožnjo z »muzejskim« vlakom in poziranje pred mejnim kamnom, ki deli Indijo od Nepala.

9. novembra 2020 mineva petdeset let od smrti Charlesa de Gaulla, francoskega generala, politika in državnika, ki se je rodil 22. novembra 1890. Film prikazuje krajše obdobje, ki velja za najpomembnejše v njegovem političnem delovanju. Spoznamo tudi njegovo družino, ki sicer ni pogosto prikazana.

Maja leta 1940 je Charles de Gaulle poveljeval francoskemu tankovskemu bataljonu, ki naj bi zaustavil napredovanje Nemcev, a se je bil prisiljen umakniti. Z nemško ofenzivo na Francijo se je vojaški in politični položaj države še poslabšal. De Gaulle se je pridružil vladi v Parizu in bil 6. maja povišan v generala. Tri dni zatem se je v Londonu srečal s Churchillom. Medtem so njegova žena Yvonne ter otroci Philippe, Elisabeth in Anne ostali na severovzhodu Francije. 14. junija 1940 so nemške enote brez boja zasedle Pariz, nato pa vso Francijo. De Gaulle se je umaknil v London, kjer je bil ves čas dejaven, BBC pa mu je omogočil sloviti spodbudni radijski nagovor rojakom, s katerim je postavil temelje svobodne Francije. De Gaulle daljši čas ni imel stikov z družino, nato pa je izvedel, da so zbežali do Bresta, kjer naj bi se vkrcali na eno od treh ladij, od katerih sta po izplutju dve potonili.

režija: Gabriel Le Bomin
scenarij: Gabriel Le Bomin, Valérie Ranson-Enguiale
v glavnih vlogah: Lambert Wilson, Isabelle Carré, Olivier Gourmet, Catherine Mouchet, Pierre Hancisse, Sophie Quinton, Gilles Cohen

Lilijana je prikupna gospa, ki se z osamljenostjo spopada na svojstven način. Je lastnica, upraviteljica in sobarica manjšega hotela, edina zaposlena v njem. V svojem zaprtem svetu si poskuša življenje popestriti na nenavaden način.
Vsakemu gostu nekaj malega ukrade, kakšnega od njihovih osebnih predmetov brez velike vrednosti, in jih zamenja z doma narejenimi češnjevimi kolački. V hotel še zadnjič pred upokojitvijo pride Konstantin, nekoč uspešen, a sedaj pozabljen dramski pisatelj. Med njegovim obiskom narašča medsebojna naklonjenost med njim in lastnico in po naključju nekega dne Konstantin odkrije Lilijanino skrivnost.
Režija: Mateja Rokavec

Sandi in Ana sta bivša sošolca, ki po spletu naključij po več letih naletita drug na drugega. Živita dva različna načina življenja, Ana je angažirana in hodi na proteste, Sandi je mlad bohem, ki spretno brenka po strunah svoje kitare.
Sandiju je bila Ana všeč že kot sošolka in po letih ponovnega srečanja simpatija do nje le še narašča. Sta svetova, v katerih živita, predaleč vsaksebi ali pa bo Sandiji vseeno uspelo zabrenkati na prave strune njenega srca?
Režija: Klemen Berus

Iva je izgubljena 24 letnica, ki se bori z depresijo in njeno stanje je odraz negotovih časov, ki jih živi zadnjih nekaj generacij mladostnikov na prehodu v zrelost in samostojno življenje odraslih.

Ivo skrbi, da ji tudi diploma ne bo pomagala do dobre službe in ujame se v spiralo svojih skrbi. Ko skoraj že obupa, ji pomoč ponudi najboljša prijateljica.
Režija: Hanna Szentpeteri

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov