Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 7. jun. 2022

TV Slovenija 2 • Tor, 7. jun.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

Po testni progi v Luksemburgu smo peljali električni avtomobil z gumami brez zraka. Goodyearovi inženirji so namreč zrak nadomestili z 72-delnim rešetom iz elastične plastike. Guma se bolje obnese v ovinkih, a glavna prednost je predvsem v tem, da je primerna tudi za samovozeča vozila brez voznika. In možno jo je povsem reciklirati.

Novembra 2018 je minilo 60 let od premiere prve slovenske TV-drame Noč na verne duše. Začetki so vredni spomina in poklona.

Dramska tvornost se je na šele nastajajoči ljubljanski televiziji se je začela že pred tem pod vodstvom prvega dramaturga Vasje Predana, razcvet pa je doživela s karizmatičnim prvim urednikom dramske redakcije Sašom Vugo. Ta je uredništvo zasnoval, ga vodil in k sodelovanju privabil različne scenariste, režiserje in druge kreativne sodelavce, ki so razvili pestro televizijsko igrano produkcijo.
V letu okroglih jubilejev radia in televizije je avtor dokumentarnega filma Idealisti Slavko Hren orisal začetke dramske tvornosti na nacionalni televiziji v času, ko takratna ljubljanska enota sploh še ni redno oddajala. Igrani program pa je imel v začetnih načrtih snovalcev sheme celotnega programa izjemno pomembno vlogo.
V filmu sodelujejo prvi dramaturg Vasja Predan, dokumentalistka Jožica Hafner, dramaturg in scenarist Vladimir Frantar, nekdanji odgovorni urednik kulturno umetniških programov TVS Dušan Voglar in mnogi drugi.

40 albumov in 40 let glasbene zgodovine, je zelo dolga doba, v kateri so se prepletali različni glasbeni žanri Indie rock, gypsy swing, jazz šansoni, kantavtorske balade, glasba za filme in gledališča. Tak opus je bogata zakladnica za odličen koncert avtorske glasbe in poezije, začenši z skladbami Lačnega Franza, enega najboljših jugoslovanskih rockerskih bandov, pa do biserov gypsy swinga Ljubimca iz omare.
Prerez najboljšega iz različnih obdobij in značilno Zoranovo interpretacijo so svojevrstno nadgradili pianist Matija Dedić, kitarist Damir Kukuruzovič s svojo skupino Django Group, svečano vzdušje pa je s svojim petjem zaokrožil Akademski pevski zbor Tone Tomšič.
Zoran pravi, da najboljše šele prihaja.

Tim ima slabo vest, ker se počuti odgovornega za zdravstvene težave Franzijine tete Margit.
Franzi se posveti, da je za zamenjavo škropiv najbrž kriv Tim.
Jessica sanja o skupnem življenju s Henryjem in navdušeno išče stanovanje. Ravno ko se hoče o tem pogovoriti z njim, pa ji Henry pove presenetljivo novico ...
Robert ob Michaelovi spodbudi dobi zamisel, da bi sam naredil zibko za dojenčka. A nazadnje spozna, da ni preveč nadarjen za mizarjenje ...


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik ob 19.55 ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Preverili smo, kaj se ob vrtoglavih cenah nepremičnin, inflaciji, pa tudi ob negotovih razmerah v svetu, dogaja s stanovanjskimi posojili. Kakšne so trenutne obrestne mere? Kaj se nam obeta v prihodnjih mesecih? Zakaj bi morali biti bolj kot na rast obrestnih mer pozorni na t. i. skrite stroške pri posojilih? Zakaj je zaradi višje minimalne plače kreditna sposobnost marsikoga zdaj slabša? In kdo si ob zaostrenih pogojih pri zadolževanju sploh še lahko privošči stanovanjsko posojilo?

Raznovrstno bo, saj se preselimo na oder Melodij morja in sonca. Festival je v štirih desetletjih obveljal za pomembno odskočno desko, o čemer poklepetamo s pevko Alyo. Za konec pa še v svet mističnega orientalskega plesa, žvenketalo bo, dekleta pa pravijo, da je najstarejši ples na svetu prava sprostitev za telo in duha, odkrili boste, katera od naših novinark se je prepustila plesnemu izzivu.

O ideji, da živimo v novem geološkem obdobju ter da smo ljudje dokončno spremenili podobo planeta, še vedno razpravljajo. Toda ali so bila obdobja, kakršno je bilo doba premoga in doba nafte, ki so imela res velik vpliv na okolje, resnično neizogibna? Kakšen bi bil videti naš svet danes, če bi nekoč sprejemali drugačne odločitve? Dokumentarna oddaja se s posnetki in reklamnim gradivom, opremljenimi z izvirno glasbo, ozira na 200 let razvoja, da bi zagotovila alternativni pogled na zgodovino.

BREAKPOINT / QUAND L'HOMME A MANGÉ LA TERRE / Francija / 2019 / režija: Jean-Robert Viallet

Anticiganizem je ideologija, ki vzpostavlja temeljne razlike med romsko in večinsko populacijo ter se odraža v številnih predsodkih in stereotipih v odnosu do Romov. Odgovore na vprašanje, kako se anticiganizem kaže pri Romih v Sloveniji, smo iskali na posvetu, ki ga je pripravil Slovenski etnografski muzej. Odpravili se bomo še v naselje Kamenci, v katerem so vaščani s pomočjo občine uredili skupnostni vrt za pridelavo sadja, zelenjave in zelišč. Predstavili bomo tudi primer tega, da Rominje postanejo vzornice pripadnicam večinskega prebivalstva, še posebej na izobraževalni poti. K soustvarjanju naše oddaje pa bomo povabili nove sodelavce. Voditelja oddaje bosta zaupala, kako poteka delo pri oddaji Kaj govoriš. Med novicami še o nacionalnem tednu prostovoljstva ter ustanovitvi romskega radia na Madžarskem.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov