Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 13. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 13. apr.

Mariborski jutranjiki bomo oddajo začeli udarno – govorili bomo namreč o neeksplodiranih ubojnih sredstvih iz obeh vojn, ki jih je po vsej Sloveniji še veliko, po številu pa izstopata Štajerska in Primorska regija. Preverili bomo kakšno je stanje v domovih starejših občanov, naučili se bomo posaditi drevo, v rubriki Svetujemo pa bomo izvedeli več o depozitih, kreditih in obrestnih merah. Ob koncu oddaje nas bo obiskala še glasbena skupina Leonart, ki ta konec tedna vabi na koncert v Sodni stolp.

Osrednji lik epizode je Jaka Ortar, geograf, alpinist in alpinistični smučar.
Epizoda se začne v jutranji zori, v enem od mrazišč na Komni, kjer Jaka in Blaž Šter (ARSO) merita temperaturo. Tam namreč kar mrgoli kraških kotanj, kjer prihaja do rednega močnega temperaturnega obrata. Jaka Blažu omeni tudi legendo o Zlatorogu, nauk o nebrzdanem pritisku človeka na okolje, ki na koncu povzroči uničenje "raja". Pogovarjata se o aktualnosti legende, saj človek tudi danes s svojim delovanjem še kako vpliva na gorski svet. Med potjo pove tudi, da je skupaj s sodelavci, vzpostavil prvi slovenski informacijski snežni portal Snežak.
Oddaja se osredotoča na kratkoročni in dolgoročni vpliv vremena in drugih pojavov na zimski alpinizem, kar vključuje ledno plezanje, zimsko plezanje v stenah ter alpinistično smučanje. Jaka opravi alpinistični vzpon kjer prepleza in odsmuča smer. Nejc Marčič, slovenski alpinist mlajše generacije, dobitnik Zlatega cepina in Anja Petek najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2021 pa se odpravita preplezat zaledeneli slap.

V oddaji Profil Tina Šrot gosti priznana ukrajinska baletna umetnika, Anastazijo in Denisa Matvijenka. Dolgoletna baletna solistka in baletni prvak slovitega ruskega Marijinega gledališča v Sankt Peterburgu sta v znak nasprotovanja vojni v Ukrajini lani s svojima otrokoma emigrirala v Slovenijo. Tu je družina Matvijenko dobila nov dom, slovenski baletni prostor pa izvrstna baletna plesalca in pedagoga.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.
Praznično obarvana bo tudi oddaja V petek zvečer. Počaščeni smo z obiskom izjemnih glavnih gostov, vrhunskih glasbenikov in pevcev – Ota Pestnerja in Uroša Perića.
Na glasbenem odru med drugim rockerja Neisha in Matevž Šalehar - Hamo (Tribute 2 Love), v družbi MePZ Prosavus, s hitom Res je čudno. S pesmijo Po svoji poti grem nastopa Andrej Toplišek z Modrijani, poln mladostne pevske in tudi plesne energije v pesmi Ti si rekla sonce se predstavlja Žigan Krajnčan. Napovedujemo še izjemni Alpski kvintet. V bluesu in gospelu bomo uživali s cenjenima gostoma, Urošem Perićem in Otom Pestnerjem ter New Swing Quartetom! Mladostno razigrani Ansambel Aktual nas bo spomnil na pomladne teme. Za vrhunec televizijskega večera pa bo Oto Pestner zapel venček svojih uspešnic ob spremljavi Modrijanov.
DJ Melani gosti Mikija Vlahoviča in Roberta Dragarja, ki s plesalci Plesne šole Kazina dvignejo na noge 150 gledalcev v studiu!
Nova mlada nadarjena vokalista, ki nastopata v tokratni oddaji, sta že zdaj izjemna Nuša Pliberšek in Andraž Kolar, v Kreslinovi skladbi Če bi midva se kdaj srečala.

Poiščite nagradno vprašanje na našem Facebooku in se potegujte za lepo nagrado.
Če si želite preživeti večer na snemanju oddaje, nam pišite na naslov: vpetekzvecer@rtvslo.si

Ko kitajski avtomobili pridejo v Evropo z bencinskim motorjem, so deležni slabega slovesa. Ko Kitajci pripeljejo električni avto, v Evropi rečemo, da so nam pripeljali visoko tehnologijo. No, tokrat smo sedli za volan “visoke tehnologije”. Avto ima angleški pedigre, imenuje pa se MG4.

Zakaj vse več kitov nasede na obalah in tako žalostno konča življenje? Nasedlega kita znanstveniki obravnavajo kot prizorišče okoljskega zločina in truplo že v nekaj urah po smrti raziščejo. Ekstremno vreme, onesnaževanje s hrupom, ladijski promet, strupene spojine in mikroplastika so med povzročitelji nepopravljive škode za te velikane oceana. Gre za jasen dokaz, kako človek vpliva na okolje in podnebne spremembe.

WHAT KILLED THE WHALE / Velika Britanija / 2022 / Režija: Russell Leven

Na 500 let starem posestvu ob Belem jezeru na avstrijskem Koroškem živi družina Knaller. Corinna in Michael imata tri otroke ter skrbita za manjši hotel in ekološko kmetijo, pri tem pa jima pomagajo Michaelovi starši. V adventnem času kuhajo tradicionalne krape s suhimi hruškami, pečejo božične piškote, okrasijo smrečico, se poveselijo s sosedi in pripravijo božično večerjo. Po starem običaju pa obdarujejo tudi živino in gozdne živali.

ZU TISCH / Nemčija / 2018 / Wilma Pradetto

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Ste že slišali za Cockaynov sindrom? Tudi starši deklice Karoline so lani za to redko gensko bolezen slišali prvič. Gre za bolezen hitrega staranja. Zdravila zanjo še ni, a ga razvijajo znanstveniki v ZDA in na Portugalskem. Kako napredujejo? V prihodnosti bi lahko zdravila za redke bolezni razvijali v Sloveniji. Na Kemijskem inštitutu bodo zgradili Center za tehnologije genske in celične terapije.

V Magnetu izveste vse o novem dokumentarnem filmu o hollywoodski igralki Brooke Shields. V dvojnem intervjuju pa preverimo, kako dobro se poznata prijatelja in glasbena kolega Ines Erbus in David Amaro.

19. del: Skrajna meja
Holling je obupan, ko izve, da so našli okostje medveda Jesseja, ki ga je pred leti napadel. Kot lovec je hotel obračunati z njim. Da bi se prepričal, se odpravi k jami, kjer je Jesse živel. Skupina japonskih turistov pride v Cicely, saj verjamejo, da bodo njihovi potomci bolj nadarjeni, če bodo kot starši svoj zakon potrdili z odnosom ob severnem siju. V Cicely pa prispe tudi nenavadna pošiljka. Ker naslovnika nihče ne pozna, se v mestu odločijo, da bodo pokukali, kaj je v njej.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Brata Jiří in Otto Bubeniček, svetovno znana baletna umetnika, sta s SNG Opero in baletom Ljubljana po eni najlepših ljubezenskih zgodb ruskega pisatelja Borisa Pasternaka postavila balet Doktor Živago.
Za televizijo smo posneli dva čudovita dueta v baletni interpretaciji baletnih solistov Tjaše Kmetec, Petra Đorčevskega in Lukasa Zuschlaga. Urednica je Danica Dolinar, režiser Vojko Vidmar.

Zasedba Laibach se predstavlja s posebnim projektom Volkswagner. Gre za sonično suito, ki temelji na motivih in temah Wagnerjeve glasbe (Tannhäuser, Siegfriedova idila in Ježa Valkir). Skladatelj in dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter prireditelj glasbe je Izidor Leitinger. Solisti so priznani jazzovski glasbeniki Dejan Lapajna (kitara), Marko Črnčec (klavir), Janez Gabrič (bobni) in Horst-Michael Schaffer (trobenta). Posnetek koncerta je nastal leta 2009 v Ljubljani, režiserka je bila Barbara Zemljič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov