Jelko Gros nam je predstavil osnovne aerodinamične pristope. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Jelko Gros nam je predstavil osnovne aerodinamične pristope. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Jelko Gros in Brane Širok v vetrovniku
Jalko Gros in Brane Širok pred impresivno turbino. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO

Inženir, ki je znanje iz največjih ruskih letalskih vetrovnikov in vetrovnikov, kjer je prepihu izpostavljen Rolls-Royceov Spirit of Ecstasy, prenesel v prav poseben projekt v Planici. Preizkusili smo ga s skakalcem Rokom Urbancem in direktorjem Nordijskega centra Jelkom Grosom. Pobližje smo si pogledali, kako s pomočjo aerodinamike svoje skoke nadzorujeta brata Peter in Domen Prevc.

Zagotovo je vetrovnik naprava, brez katere v avtomobilizmu ne gre, prav zato nas je zanimala primerjava pristopov pri aerodinamiki skakalcev in oblikovalcev avtomobilov. Moni Islam, eden največjih strokovnjakov za aerodinamiko v avtomobilski industriji, nam je predstavil trike, s katerimi njihovi strokovnjaki naredijo avtomobil varčnejši, stabilnejši, tišji in udobnejši.

Ponujamo vam kratek predogled, celoten prispevek o vlogi aerodinamike pri novih avtomobilih, ki tako kot skakalci med "letom" spreminjajo obliko in površino, ter o izjemnem vetrovniku, ki bo v novem planiškem centru skakalcem na voljo za varno iskanje meja med letom, pa v oddaji Avtomobilnost prihodnji četrtek ...