Delo v podjetju Hyundai Motor je v Koreji zelo priljubljeno, saj so delavci razmeroma dobro plačani in imajo dobre socialne ugodnosti. Številni Korejci zaposlitev v Hyundaijevi tovarni imenujejo celo
Delo v podjetju Hyundai Motor je v Koreji zelo priljubljeno, saj so delavci razmeroma dobro plačani in imajo dobre socialne ugodnosti. Številni Korejci zaposlitev v Hyundaijevi tovarni imenujejo celo "kingsanjik", kar pomeni "kralj tovarniških delovnih mest". Foto: Hyundai

Gre za malo revolucija za proizvajalca avtomobilov Hyundai Motor Group, piše spletni Automobilwoche, kjer navajajo, da je korejska skupina v svoji domovini prvič na stalna delovna mesta v montaži pripeljala ženske.

To je sporočil korejski sindikat kovinarjev. Podjetje je pozval, naj na tehničnih delovnih mestih zaposli več žensk. "To imenovanje je vse od ustanovitve podjetja prva zaposlitvena priložnost, ki odpira vrata ženskam v industriji," so javnosti sporočili iz ženskega odbora sindikata.

Proizvajalec je pred dnevi zaposlil 200 novih delavcev na montažni liniji – od tega natanko šest žensk. To se še ni zgodilo od ustanovitve podjetja leta 1967. Hyundai v Koreji na tekočem traku zaposluje okoli 28.000 montažnih delavcev, okoli 500 je žensk. Večina uslužbenk je prej delala kot podizvajalci, po sodbah v njihovo korist pa so postale redno zaposlene delavke.