Skoraj 70 odstotkov voznikov in voznic v Združenem kraljestvu trdi, da so jih med vožnjo motili njihovi otroci. Foto: Škoda
Skoraj 70 odstotkov voznikov in voznic v Združenem kraljestvu trdi, da so jih med vožnjo motili njihovi otroci. Foto: Škoda

Da bi se spopadli z motnjami med vožnjo, je v študiji, ki so jo objavili pri proizvajalcu vozil Škoda opravili med britanskimi vozniki in voznicami, 53 odstotkov voznikov odgovorilo, da so umaknili pogled s ceste, da bi se pogovorili s svojim otrokom. Od tistih, ki so to storili, jih je večina (79 odstotkov) izjavila, da so to počeli do 10 sekund, 11odstotkov jih je to počelo med 11 in 20 sekundami, 4 odstotki pa so priznali, da se niso osredinilo na vožnjo do pol minute.

Vozniki se strinjajo, da je ukvarjanje z neukrotljivimi, utrujenimi ali prepirljivimi potniki del vožnje in motnja, ki ima resne posledice za varnost v cestnem prometu. Po podatkih britanskega ministrstva za promet je v povprečju na dan kar šest trkov z vozilom, kjer je glavni vzrok motenje voznika med vožnjo.

Pri Škodi, kjer so naročili raziskavo, navajajo, da si zato prizadevajo oblikovati notranjost vozil, ki zagotavlja veliko prostora, svetlobe in več udobja, pa tudi opremo, ki vpliva na vzdušje v vozilu, od tripodročne klimatske naprave, ki vozniku omogoča, da nastavi drugačno temperaturno za območje za potnike na zadnjih sedežih.