Avtomobili znajo danes parkirati povsem sami. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Avtomobili znajo danes parkirati povsem sami. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Številni vozniki in voznice so zaradi parkiranja v garažnih hišah in na drugih majhnih parkiriščih pod velikim stresom. Avtomobilski proizvajalci so že pred več kot desetimi leti v različnih anketah ugotavljali, da številni evropski vozniki bočno parkiranje uvrščajo med najbolj stresne trenutke svojega življenja.

Zato so že pred desetletjem začeli v svoja vozila vgrajevati sisteme avtopilotov, ki so znali najprej ob zaznavi prostega parkirnega mesta in pomoči zaviranja voznika sami vihteti volan in parkirati bočno, nato pa še z nosom naprej in nazaj. V zadnjih letih pa se je tudi pri množičnih proizvajalcih vozil začel uveljavljati avtopilot, ki vozilo samodejno parkira na shranjeno parkirno mesto. Kako deluje, smo v Avtomobilnosti preizkusili v vozilu znamke Volkswagen, ki so glede na statistiko prodaje novih vozil najbolj razširjena.

Pri tem sistemu vozniku ni treba narediti ničesar drugega kot to, da na osrednjem zaslonu na dotik pritisne tipko začetek. V primerjavi s pionirskimi sistemi, ko je moral pri parkiranju sodelovati tudi voznik, zdaj avtomobil vse naredi popolnoma sam.

Kako deluje v praksi, lahko pogledate v videoprispevku iz oddaje Avtomobilnost.