Tayron je za touaregom drugi največji Volkswagnov SUV v Evropi. Foto: Volkswagen
Tayron je za touaregom drugi največji Volkswagnov SUV v Evropi. Foto: Volkswagen

Tayron bo serijsko na voljo s petimi in opcijsko s sedmimi sedeži. Velikostno je umeščen med touarega in tiguana. Thomas Schäfer, izvršni direktor znamke Volkswagen je obljubil široko paleto pogonskih sistemov. Po tiguanu in passatu tudi tayron izkorišča prednosti platforme MQB evo, tudi priključnohibridnih pogonskih sistemov z električnim dosegom več kot 100 kilometrov. Volkswagen obljublja notranjosti na prestižnem nivoju, infotainment sistem z intuitivnim upravljanjem in najnovejšo generacijo asistenčnih sistemov, vključno z glasovnim upravljanjem s ChatGPT.

Približno 4,8 metra dolgi SUV spredaj zaznamujejo LED-žarometi in serijsko osvetljen znak VW ponoči. Enako velja za zadek z neprekinjenim prečnim pasom LED-luči in tudi tukaj osvetljenim znakom VW. Vstopni model ponuja devet varnostnih blazin, 3-consko avtomatsko klimatsko napravo, 10-barvno ambientalno osvetlitev, večfunkcijsko stikalo za uravnavanje doživetja vožnje (za upravljanje voznih profilov, vključno s profili štirikolesnega pogona in aktiviranja možnosti atmospheres kot vnaprej programiranih svetlobnih in zvočnih vzdušij, infotainment sistem (diagonala zaslona 32 cm) z možnostjo aktivacije navigacijske funkcije in brezžično povezavo App-Connect Wireless (za Apple CarPlay in Android Auto).

Prtljažnik ima volumen 885 litrov. Foto: Volkswagen
Prtljažnik ima volumen 885 litrov. Foto: Volkswagen

Med opcijske posebnosti se uvrščajo sistemi, kot so dinamično uravnavanje podvozja, HD-matrični žarometi z interaktivnimi svetlobnimi funkcijami in sistem za pomoč pri vzdolžnem in bočnem vodenju.

Volkswagen bo ponudil blagi hibridni pogon, dva priključnohibridna pogona, dva turbobencinska motorja (TSI) in dva turbodizelska motorja (TDI). Prav vsi so kombinirani z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG). Priključna hibrida razvijeta sistemsko moč 150 kW (204 KM) oziroma 200 kW (272 KM). Baterija s kapaciteto 19,7 kWh (neto) obema modeloma omogoča električni doseg več kot 100 kilometrov. Baterija se na stenski polnilni postaji z izmeničnim tokom in na polnilnih stebričkih z izmeničnim tokom polni z močjo do 11 kW, na hitrih polnilnih postajah z enosmernim tokom pa z močjo do 50 kW.