Med koncertom leta 2017. Foto: AP
Med koncertom leta 2017. Foto: AP

21. oktobra 2014 je izšel prvenec ameriškega raperja Logic, čigar uradno ime je sicer Sir Robert Bryson Hall II. Tega sta izdali neodvisni založbi Visionary Music Group, ki je poskrbela za mastering, turnejo in naslovnice albuma, in Def Jam Recordings, s katero je pogodbo podpisal že leta 2011, a je to sprva skrival, ker ni želel, da bi oboževalci mislili, da se bo spremenil. Kot je dejal, je ta založba "njegova banka, ki ne posega v njegovo ustvarjalnost ali se močno ukvarja z njegovo publiciteto".

Še preden je izdal album, si je bazo oboževalcev že nekaj let pred tem pridobil z več turnejami, ki jih je financiral iz lastnega žepa, na njih pa je predstavljal pesmi, ki jih je na spletu objavil brezplačno. Po mnenju zvezdnika je bilo stopiti v neposreden stik z oboževalci ključni dejavnik njegovega vzpona na glasbeni sceni.

Na pesmih, ki jih je združil pod imenom Under Pressure, je začel delati leta 2013, material je v dveh tednih posnel na začetku leta 2014. Za snemanje se je preselil v Los Angeles. Med razvojem albuma je pogosto gledal filme Quentina Tarantina in poslušal skladbe zasedb A Tribe Called Quest, Outkast in Red Hot Chili Peppers.

Ker mu je več ljudi svetovalo, naj v primerjavi s prejšnjimi izdelki ustvari bolj oseben album, se je v skladbah odprl o svojem težkem odraščanju v Gaithersburgu v Marylandu. Naslov albuma tako odraža izzive njegovega zasebnega življenja in kariere, obenem pa uteleša njegovo prepričanje, da je album "njegov diamant", saj diamanti nastajajo pod pritiskom.

Prvo pesem, ki je napisal in samoproduciral za album, je bila devetminutna naslovna pesem. Ta naj bi sicer predstavljala dvojnost človeka – Logic rapa tako s perspektive svoje hiphop persone in vsakdanjega sebe, obenem pa tudi sestre in očeta. Nastala je medtem, ko je bil na turneji s Kid Cudijem. Takrat mu je sicer družina pošiljala številna glasovna sporočila, ki jih je potem spremenil v besede, ki se rimajo.

Ena izmed pesmi je tudi Gang Related, ki jo je ustvaril potem, ko je gledal film Boyz n the Hood. Skladba spodkopava poveličevanje nasilja, ki naj bi bilo po njegovo običajno prisotno v hiphopu. Z opisi kriminalnih dejavnosti in nasilja, ki ga je obdajalo kot otroka, obenem prikazuje, da je izbral drugačen življenjski slog. Pri materialu za besedilo so mu pomagale tudi zgodbe, ki mu jih je povedal njegov brat, ki je v preteklosti preprodajal mamila.

Za naslovnico albuma je poskrbel newyorški umetnik Sam Spratt, in prikazuje klet Logicovega prijatelja Big Lenba, kjer je glasbenik živel in snemal na začetku svoje kariere. Umetniško delo simbolizira dve plati raperjevega življenja. Naslov in seznam skladb na naslovnici je ročno napisal Big Lenbo.

Pod produkcijo albuma se večinoma lahko podpiše No I.D., ki ga je raper primerjal z Yodo. Velik del je prispeval tudi 6ix, pridružilo se je še nekaj drugih producentov. Po standardni izdaji, na kateri se mu pri skladbah ni pridružil nihče drug, je pozneje izdal še "deluxe" različico albuma, ki vsebuje pesmi z Big Seanom in Childish Gambinom.

Under Pressure, za katerega je Logic želel, da zveni kot klasični hiphop, kot so ga ustvarjali Nas, Wu-Tang Clan, A Tribe Called Quest in Kanye West, a se na njem vseeno "izkristalizira" njegov zvok, je na splošno prejel pozitivne kritike kritikov. Pozornost naj bi pritegnili predvsem glasbenikova odkritost v pripovedovanju zgodb in "pronicljiva liričnost".

Album je več medijev razglasilo za enega najboljših tistega leta. Debitiral je sicer na četrtem mestu ameriške lestvice albumov Billboard 200.

Pesmi albuma Under Pressure

1. Intro
2. Soul Food
3. I'm Gone
4. Gang Related
5. Buried Alive
6. Bounce
7. Growing Pains III
8. Never Enough
9. Metropolis
10. Nikki
11. Under Pressure
12. Till the End

Posebna različica:
12. Driving Ms. Daisy (ft. Childish Gambino)
13. Now
14. Alright (Big Sean)