Bled je s svojim gradom in otokom pravi slovenski biser, nad katerim so navdušeni tudi številni turisti. Foto: Zavod za kulturo Bled
Bled je s svojim gradom in otokom pravi slovenski biser, nad katerim so navdušeni tudi številni turisti. Foto: Zavod za kulturo Bled
Tisoč let blejskega gradu

Blejski grad je po času omembe najstarejši grad na Slovenskem, saj je najstarejši dokument, v katerem je grad omenjen, datiran na 22. maj 1011. Gre za darilno listino, s katero je nemški kralj Henrik II. Blejski grad pod takratnim nazivom Castellum Veldes podaril brixenškemu škofu Adelberonu.

Blejski grad je bil upravno središče brixenške zemljiške posesti na Gorenjskem. O lepotah gradu in samega Bleda, ki se v srednjeveških virih omenja v nemški obliki Veldes, so glas širili ugledni popotniki, med njimi tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske iz leta 1689.

Praznovanja so se začela v soboto
Ta konec tedna je bil za Blejski grad najbolj prazničen. Praznovanje se je začelo že v soboto ob 10. uri, ko je na Blejskem gradu igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja, v kateri se že več kot 20 let zbirajo ljubitelji igralstva in zgodovine, premierno prikazala srednjeveško upodobitev z naslovom Kralj Matjaž in Alenčica. Prav tako sta bila ves konec tedna na ogled srednjeveška predstava Martin Krpan ter baročna upodobitev Poliksena in potopljeni zvon.

Praznični dogodki so se vrstili tudi na blejski promenadi in jezeru. Na Bled so se prav ta konec tedna vrnile beneške gondole in caroline iz italijanske občine Mira-Oriago, ki so se na Blejskem jezeru predstavile skupaj s tradicionalnimi pletnami in so se v nedeljo ob 11. uri spopadle tudi v hitrosti preizkušnji.

Že v soboto si je gondole ogledal grof Gašper Lambergar s svojimi dvorjani, z gondolami z reke Brente, kakršne so v srednjem veku uporabljali za prevoz svežega sadja in zelenjave v Benetke, pa so se lahko zapeljali tudi obiskovalci. Ti so v soboto zvečer z jezera ob simbolni uri 22.11 spremljali tudi veličasten ognjemet z gradu.

Nedelja tudi v znamenju bratskega Brixna
Na praznično nedeljo je Bled obiskala godba na pihala iz Brixna, kulturne prestolnice južne Tirolske. Oba kraja sta bila z manjšimi prekinitvami zgodovinsko povezana vse od leta 1004 do leta 1858. Danes se mesti, ki sta svoje sodelovanje okronali s pobratenjem, povezujeta predvsem na kulturnem področju, zato je ob 1000-letnici prve pisne omembe Blejskega gradu v goste prišla ena najstarejših brixenških mestnih godb, ki šteje več kot 200 let.

Tisoč let blejskega gradu