Pod dražbenim kladivcem je v Oxfordu pristal tudi par manšetnih gumbov, ki je nekoč pripadal Ianu Flemingu, avtorju 14 knjig o prigodah britanskega agenta 007. Fleming, ki je sicer umrl leta 1964, naj bi biserne manšetne gumbe nosil na zabavi, ki je leta 1962 sledila premiernemu predvajanju filma Dr. No, v katerem je lik Jamesa Bonda upodobil že pokojni Sean Connery.

Ponujena predmeta pa nista popolnoma običajna – vsak izmed manšetnih gumbov ima namreč na hrbtni strani nekaj vgravirano. "Na žalost ne vemo, kaj pomenijo črke na manšetnih gumbih. Gre za fantastično uganko, ki je ne znamo rešiti," je povedala Louise Dennis, ki je vodila dražbo dražbene hiše Mallams, na kateri so sodelovali tako oboževalci filmov Jamesa Bonda kot tudi bralci Flemingovih novel z vsega sveta, poroča Sky News.

Dodala je, da je pisatelj morda želel, da razlago, ki stoji za črkami WUS, SIL, UDH in NUF, pozna samo on – o morebitnem pomenu kode, ki spominja na tiste iz prigod Jamesa Bonda, se ne sanja niti njegovi družini. "Upamo, da to šifro namesto nas razvozla nekdo drug," je še pripomnila. Čeprav so prvotno ocenili, da bo najvišja ponudba znašala 1200 funtov (okoli 1428 evrov), je anonimnež za skrivnostne manšetne gumbe plačal kar 5700 funtov (okoli 6785 evrov).