Dostava z brezpilotniki se na Kitajskem naglo širi. Foto: Reuters
Dostava z brezpilotniki se na Kitajskem naglo širi. Foto: Reuters

To je prva tovrstna ponudba v Pekingu in se pridružuje hitro rastočemu poslu dostave z droni po Kitajski, ki je največja izdelovalka in izvoznica civilnih brezpilotnih letalnikov na svetu. Industrija je olajšala življenje tako ljudem v mestih kot tudi tistim na težko dostopnih ruralnih območjih.

Trasa letalnikov na Kitajskem zidu sega od strehe bližnjega hotela do opazovalnega stolpa na južnem kraku Badalinga, najbolj priljubljenega odseka ogromnega utrjenega zidu. Omenjeni krak so odprli lani, poleti pa so tam temperature zelo visoke, ni pa nobene komercialne ponudbe.

Tu priskočijo na pomoč brezpilotni letalniki, je za CCTV povedal Jan Jan iz družbe Meituan. "Z letalniki lahko poti, ki bi peš trajale 50 minut, opravimo v petih minutah in dostavimo obiskovalcem artikle za premagovanje vročine in nujne pripomočke."

Brezpilotniki lahko letijo v zmernem vetru in dežju, tovor pa je lahko težek do 2,3 kilograma, navaja Meituan. Cena dostave z dronom je zgolj 4 juane (56 centov), kar je enako kot za običajne dostave Meituana. Naročila bodo sprejemali od 10.00 do 16.00, po tem pa bodo z letalniki prevažali smeti na reciklirne postaje.

Brezpilotniki sicer še vedno potrebujejo pomoč ljudi. Ko pri Meituanu prejmejo naročilo, uslužbenec to kupi v bližnji trgovini in prinese na streho hotela, kjer artikel stehtajo in zapakirajo. Upravljavec nato zavoj pritrdi na dron, ki leti do opazovalnega stolpa, kjer drugi uslužbenec paket prevzame. Uporabniki nato paket prevzamejo pri stolpu.