Vojaške kaprihlače, obrobljene z zlatimi bleščicami, lična črna aktovka in bleščeči škorenjci. Bodo v prihodnosti takole oblečeni naokrog marširali tudi vojaški atašeji? Foto: EPA
Vojaške kaprihlače, obrobljene z zlatimi bleščicami, lična črna aktovka in bleščeči škorenjci. Bodo v prihodnosti takole oblečeni naokrog marširali tudi vojaški atašeji? Foto: EPA

Že včeraj smo napovedali, da bo 23. september na londonskem tednu mode dan, ko bodo na modnih stezah predstavili še moške kolekcije oblačil za prihodnjo pomlad. In res so jih. Vendar se mora oko laika dvakrat ustaviti na slikah, da se prepriča, da to res modna revija moških oblačil. Visoka moda se namreč že nekaj časa spretno poigrava z obema spoloma in jima na pisti zamenjuje vlogi.

Ekstravagantni modni oblikovalci moškim kolekcijam zdaj pogosto vdihnejo ženstvenost, ki na telesih predstavnikov močnejšega spola deluje že neokusno. Vojaški poklic je že od nekdaj veljal za enega najbolj možatih, iz vojaške uniforme pa je puhtel testosteron. Visoki modi pa se očitno zdi, da je vojaški vzorec zdaj primerno opremiti kar z zlatimi bleščicami in lično črno aktovko. Razvrednotenje testosterona na najvišji ravni.

Predstavitev "moških" kolekcij?
Vsi svetovni tedni mode namenjajo posebne dni za predstavitve moških kolekcij. A na njih le malokrat predstavijo kose, za katere bi ženska dejala: "Tole bi pa res pristajalo mojemu fantu/možu/očetu/bratu/sinu!" Moški, zazrti v prihodnost in modno ozaveščeni geji na obeh straneh Atlantskega oceana so hvaležni kupci teh predstavljenih kosov oblačil, pravijo. Morda bi lahko na tednih mode uvedli dva dneva, namenjena moški garderobi. Enega za v prihodnost zazrto in modno ozaveščeno gejevsko skupnost ter enega za tiste moške, ki se (za zdaj še) ne počutijo dobro v bleščicah, tančicah in pajkicah.