Nova strategija EU-ja je tudi odpravljanje diskriminacije in stigmatizacije, povezane z virusom HIV in aidsom. Foto: MMC RTV SLO
Nova strategija EU-ja je tudi odpravljanje diskriminacije in stigmatizacije, povezane z virusom HIV in aidsom. Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili iz Bruslja, se strategija za obdobje 2009-2013 osredotoča na tri področja: preventivo in testiranje, prednostne skupine, ki so najbolj izpostavljene okužbi z virusom HIV, in prednostne regije. Strategiji je priložen tudi akcijski načrt, v katerem so opredeljeni konkretni ukrepi, ciljne skupine in orodja za ocenjevanje, s katerimi se bo meril napredek.

Število ljudi s HIV-om ali aidsom v EU-ju in sosednjih državah se je z 1,5 milijona v letu 2001 povečalo na 2,2 milijona leta 2007, od tega jih približno 730.000 živi v državah EU-ja. Samo v letu 2007 je bilo v EU-ju in sosednjih državah odkritih 50.000 novih okužb z virusom HIV, so ob tem zapisali v Bruslju.

Komisija tudi poziva, da se posebna pozornost nameni skupinam, ki so najbolj izpostavljene okužbi z virusom HIV: moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, saj ti predstavljajo kar 40 odstotkov vseh novih okužb v EU-ju, priseljencem s posebej izpostavljenih območij ter uporabnikom, ki uživajo mamila prek injekcij - ti predstavljajo kar 70 odstotkov novih okužb v soseščini EU-ja.

Okužbe z virusom HIV so še posebej pogoste v sosednjih državah EU-ja, zato v Bruslju posebej opozarjajo na pomen sodelovanja z njimi tako z izmenjavo usposobljenih zdravnikov, medicinskih sester in strokovnjakov s področja zdravstva kot tudi izmenjavo podatkov o preventivi, testiranju in zdravljenju.

Poseben razlog za zaskrbljenost predstavlja dejstvo, da se mnogi ne zavedajo, da so okuženi. V EU-ju je takšnih okoli 30 odstotkov okuženih z virusom HIV, v nekaterih sosednjih državah EU-ja pa celo do 70 odstotkov. Pozna diagnoza pomeni pozno zdravljenje in s tem nižjo kakovost življenja ter krajšo pričakovano življenjsko dobo, hkrati pa tudi večjo verjetnost prenosa virusa naprej.