Andrew Murray, sodelavec pri raziskavi, je dejal: "Za zahodnjaški način prehranjevanja je značilno, da ima hrana veliko maščob, zato je dolgoročno povezana z debelostjo, sladkorno boleznijo in srčnimi zastoji, kratkoročnim posledicam pa do zdaj nismo posvetili toliko pozornosti … Upamo, da bomo z našimi spoznanji pomagali ljudem, da bodo zmanjšali količino zaužitih maščob v njihovi prehrani in tako prispevali k splošnemu izboljšanju njihovega počutja."
Oxfordski raziskovalci so poskus opravili na podganah. Prvo skupino so hranili z nizkokalorično hrano (7,5 % maščob), drugo skupino pa s hrano, ki vsebuje veliko maščob, kot je hitra hrana (55 % maščob). Po samo štirih dneh se je podganam, ki so jedle mastnejšo hrano, povišal srčni utrip in posledično povečala velikost srca, kar je velika nevarnost za srčni zastoj.
Po devetih dneh so se podgane, ki so jedle mastnejšo hrano, slabše znašle v eskperimentalnem laboratorijskem labirintu kot tiste v drugi skupini. Podgane, ki so jedle bolj zdravo hrano, so bile tudi hitrejše, saj so njihove mišice lažje absorbirale kisik. Na podlagi prvih rezultatov znanstveniki sklepajo, da visokokalorična hrana vpliva tako na našo fizično zmogljivost kot na zbranost.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje