Na novoodprtem heliportu Splošne bolnišnice Jesenice so policisti in reševalci prikazali, kako poteka reševanje. Foto: PU Kranj
Na novoodprtem heliportu Splošne bolnišnice Jesenice so policisti in reševalci prikazali, kako poteka reševanje. Foto: PU Kranj
Prvi uradni helioport za nujne prevoze bolnikov

Helikopterske polete na jeseniški bolnišnici so 40 let opravljali na improviziranem heliportu na ambulantni stavbi. Zadnja leta so morali helikopterji pristajati v bližini trgovskih centrov, bolnike pa je do bolnišnice prepeljalo reševalno vozilo, kar je podaljšalo čas nujnih prevozov.

Pred leti pa je Splošna bolnišnica Jesenice vstopila v javno-zasebno partnerstvo, v okviru katerega je nastala garažna hiša, na njej pa tudi sodoben heliport. Namenjen bo tako za potrebe Enote helikopterske nujne medicinske pomoči kot za potrebe Gorske reševalne zveze Slovenije ter za prevoz bolnikov in novorojenčkov v druge ustanove.

Türk za ambicioznejši razvoj bolnišnic
Predsednik države Danilo Türk je zato poudaril, da je odprtje dogodek nacionalnega pomena. Želi si, da bi si v Sloveniji zadali velikopoteznejši načrt za dolgoročno prihodnost in razvoj bolnišnic. "Tega smo se odvadili, ker smo pred desetletjem vzpostavili stanje, ki je zadovoljivo, ko gre za število bolnišnic, ampak razvoj gre naprej in tu na Jesenicah vidimo, kako se v skromnih pogojih da najti imenitno rešitev," je dejal.

Piloti v odprtju vidijo prvi korak
Da bi bili tovrstni heliporti potrebni tudi v drugih slovenskih bolnišnicah, je izpostavil pomočnik vodje oddelka pilotov v letalski policijski enoti Aleš Strgar, ki je spomnil, da v bližini ljubljanskega kliničnega centra pristajajo kar na tleh, potem pa je treba bolnika pretovoriti v reševalno vozilo in ga odpeljati na urgenco. "Jeseniški heliport vidimo kot prvi korak in upamo, da se bodo tudi druge bolnišnice opremile s takimi ali podobnimi heliporti, ki so nujni in jih imajo povsod po svetu," je dodal.

Prvi uradni helioport za nujne prevoze bolnikov