V Mehiki so naredili več kot 5.000 laboratorijskih preiskav. Foto: EPA
V Mehiki so naredili več kot 5.000 laboratorijskih preiskav. Foto: EPA
Letališče v Sao Paulu
Brazilske oblasti trdijo, da imajo vse pod nadzorom. Foto: EPA

Kostaričan je imel tudi sladkorno bolezen in astmo, okužbo z virusom H1N1 pa je potrdil ameriški center za nadzor bolezni in preventivo. Tako je Kostarika poleg ZDA, Kanade in Mehike, kjer je bolezen izbruhnila, četrta država s smrtno žrtvijo zaradi virusa. Iz Norveške pa so sporočili, da imajo dva primera okužb z virusom.

Mehika: Tri nove potrditve smrti zaradi bolezni
Pred tem je mehiško ministrstvo za zdravje sporočilo, da so laboratorijske preiskave pokazale, da so zaradi okužbe z virusom H1N1 umrli še trije ljudje. Minister za zdravje Carlos Olmos je dodal, da so opravili več kot 5.000 preiskav in da je z virusom okuženih 1.578 ljudi. Ob tem oblasti pojasnjujejo, da bi lahko zaradi bolezni umrlo 176 ljudi, a ker so bili ljudje pokopani še preden so bile narejene preiskave, to ne bo nikoli potrjeno.

ZDA: Porast okužb
Iz ZDA pa so sporočili, da je v državi za to boleznijo zbolelo že 2.254 ljudi. Ameriški center za nadzor bolezni in preventivo je sporočil, da se zaradi bolezni v bolnišnicah zdravijo 104 ljudje. "Danes imamo v ZDA skoraj 3.000 verjetnih in potrjenih primerov," je dejala predstavnica centra Anne Schuchat, ki je dodala, da je dobra novica to, da bolezen ni prešla praga epidemije. Skupaj je v 30 državah za boleznijo zbolelo več kot 4.200 ljudi.

Okužbe tudi v Braziliji in Argentini
V četrtek je Brazilija potrdila prve štiri primere gripe, prvi primer te nevarne bolezni, pa so potrdili tudi v Argentini, in sicer pri človeku, ki se je vrnil s potovanja po Mehiki. "Vsi so mladi odrasli in vsi se počutijo dobro," je dejal brazilski minister za zdravje Jose Gomes Temporao, ki dodaja, da so razmere pod nadzorom.

V petek je Gvatemalsko ministrstvo za zdravje sporočilo, da sta za boleznijo zbolela še dva človeka, tako da so skupno z virusom nove gripe v državi okuženi trije, Panama pa je potrdila dva primera.

M. R.