Za zdrave oči je treba skrbeti že od malih nog. Foto: EPA
Za zdrave oči je treba skrbeti že od malih nog. Foto: EPA

Sladkorna bolezen (kronična okvara žilic na očesnem ozadju je eden kroničnih zapletov pri tej bolezni) ali glavkom (očesna bolezen, ki prizadene očesni živec) sta dve glavni bolezni, kjer se zaradi pomanjkanja kisika v očesu tvorijo nove žile, ki povzročajo nevarne krvavitve in brazgotinjenja v očesu.

Kamera, ki jo je iznašel prof. Andy McNaughts iz Velike Britanije, na neinvazivni način meri stopnjo kisika na zadnjem delu mrežnice. Trenutno morajo pacientom pri merjenju očesnega pretoka krvi v mrežničnih žilah vbrizgati fluorescentno barvilo, ki lahko povzroči alergijsko reakcijo. Kamera daje zdravnikom natančnejše podatke in s tem možnost hitrejšega zdravljenja prizadetih oči, kar na koncu pomeni manj slepote med bolniki.

Prototip že uporabljajo v Splošni bolnišnici Cheltenham v Gloucestershiru v Veliki Britaniji. Trenutno v svetu ni ničesar podobnega, pravi prof. McNaught, ki je prepričan, da bo kamera postala zelo dobrodošla oprema oftalmologov.

Na svetu je 184 milijonov sladkornih bolnikov, nekoliko več kot 160.000 jih je v Sloveniji. 22,5 milijona ljudi po svetu ima glavkom, v Sloveniji približno 22.500.