Naraščanje števila obolelih za novo gripo se je zdaj umirilo. Foto: EPA
Naraščanje števila obolelih za novo gripo se je zdaj umirilo. Foto: EPA

Na Kubi se je z virusom H1N1 okužil mehiški študent medicine, ki študira na otoku, pred kratkim pa se je vrnil s počitnic v Mehiki. Kubanske oblasti več podatkov niso želele izdati, za preostale mehiške študente, ki so se skupaj z obolelim vrnili iz Mehike, pa so odredile opazovanje. Večino so po potrditvi, da so zdravi, sicer že izpustili.

Nekdanji prvi mož Kube Fidel Castro je v svoji redni kolumni v časopisu Granma mehiške oblasti obtožil, da svetovne javnosti niso pravočasno obvestile o pojavu nove gripe, ker naj bi čakale, da državo prej obišče ameriški predsednik Barack Obama.

Na Finskem so potrdili dva primera okužbe v virusom, na Tajskem pa je zbolel moški, ki se je vrnil iz neimenovane tuje države, a je že popolnoma okreval.

Do zdaj je za virusom nove gripe zbolelo okoli 4.800 ljudi, za 61 od njih pa je bila bolezen usodna. Najhuje je bilo v Mehiki, kjer je umrlo 56 ljudi, zdaj pa se življenje počasi vrača v stare tirnice. V ponedeljek so v večini mehiških mest znova odprli vrtce ter osnovne in srednje šole, ki so bili zaradi gripe zaprti.

K. T.