Se bodo ob robu Evropskega sveta sestali tudi Rehn, Pahor in Sanader? Foto: EPA
Se bodo ob robu Evropskega sveta sestali tudi Rehn, Pahor in Sanader? Foto: EPA
Meja
Žbogar je prepričan, da Slovenija in Hrvaška še nikoli nista bili tako blizu rešitvi. Bo vprašanje meje končno rešeno? Foto: MMC RTV SLO

To bo novo v vrsti srečanj trojice, kjer naj bi Samuel Žbogar in Gordan Jandroković predstavila svoje poglede na zadnji, nekoliko spremenjeni Rehnov predlog za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško ter zastoja Hrvaške na poti v EU. Žbogar in Jandroković se bosta doma s svojima vladama in parlamentoma posvetovala o predlogu, nato pa bosta odgovor predstavila Rehnu.

Komisar Rehn je že v ponedeljek dejal, da obstajajo "vsi elementi za rešitev v okviru Evropskega sveta", ki bo zasedal takoj po srečanju trojice. V Bruslju bosta te dni tako tudi predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Ivo Sanader, vendar se še ne ve, ali se bosta ob robu vrha Evropske unije srečala tudi onadva.

Viri pri češkem predsedstvu EU-ja so dejali, da pobuda komisarja Rehna za rešitev spora med Slovenijo in Hrvaško ni del tokratnega zasedanja Evropskega sveta, saj še vedno računajo na pogajalsko konferenco s Hrvaško, ki je predvidena za 26. junija.

O Rehnovem predlogu OZP in morda vlada
Danes o Rehnovem predlogu razpravlja tudi odbor DZ-ja za zunanjo politiko, mogoče pa je, da bo minister Samuel Žbogar o predlogu govoril tudi na seji vlade. Žbogar je že v ponedeljek novi predlog predstavil kot napredek in dejal, da državi še nikoli nista bili tako blizu rešitvi kot zdaj, premier Borut Pahor pa je povedal, da novi predlog vsebuje nekatere pomembne slovenske predloge.

ZDA: Hrvaška mora v EU čim prej
Hrvaški spletni portal dnevnik.hr je v članku, kjer navajajo podatke ameriškega State Departementa in predstavniškega doma Kongresa, zapisal, da si želijo ZDA čim prej rešiti spor med Slovenijo in Hrvaško, da bi se tako lahko nadaljevali pristopni pogovori Hrvaške z Evropsko unijo.

"Jasno je, da si ZDA želijo čim prejšnje rešitve spora, saj je to v našem in hrvaškem interesu," je povedal pomočnih ameriške državne tajnice za evropske zadeve Philip Gordon in pred evropskim pododborom ameriškega kongresa dejal, da je to zadeva, ki jo morajo rešiti obe državi in Evropska unija.

Približevanje zahodnim organizacijam nujno za stabilnost
Povedal je še, da administracija predsednika Baracka Obame verjame, da se je odprtost zahodnih organizacij, kot sta Evropska unija in Nato, do držav Srednje in Vzhodne Evrope pokazala kot najuspešnejša strategija za demokratizacijo, ki je tem državam prinesla mir, stabilnost in napredek milijonom ljudi. Po Gordonovem mnenju je Obamova administracija prepričana, da se mora ta proces nadaljevati.

Enakega mnenja je tudi demokratski kongresnik Robert Wexler, predsednik evropskega pododbora, ki je dejal, da ZDA upajo, da se bo Hrvaška Evropski uniji pridružila kar se da hitro.

B. T.