EU kot mediatorja predlaga nobelovega nagrajenca Martija Ahtisaarija, ki naj bi svojo potrditev že dal. Foto: EPA
EU kot mediatorja predlaga nobelovega nagrajenca Martija Ahtisaarija, ki naj bi svojo potrditev že dal. Foto: EPA
Ivo Sanader in Borut Pahor
Pahor na sestanek ne gleda tako kritično kot nekateri. Foto: MMC RTV SLO
Vlada pristaja na mediacijo

Premier Borut Pahor je pojasnil, da so predlog podprli kot odgovor evropskemu komisarju Olliju Rehnu, ki je izrazil pričakovanje, naj se državi izjasnita, ali sprejemata mediacijo ali ne. Zdaj je po Pahorjevih besedah treba počakati še na odgovor hrvaške strani.

Z mediacijo do končne rešitve
"Slovenska stran vidi pomen mediacije v tem, da posredniki pomagajo dvema državama do določitve meje na kopnem in morju. Upamo, da bomo na ta način v razumnem roku prišli do končne rešitve," je dejal Pahor.

Ker iz sosednje države prihajajo mnenja, da naj bi bila mediacija le pot do končne odločitve na mednarodnem sodišču, je Pahor jasno povedal, da je slovenska vlada zainteresirana, da z "mediacijo pridemo do končne določitve meje".

Pahor s srečanjem zadovoljen bolj kot javnost
Predsednik vlade zadnjega sestanka s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem ne ocenjuje kot le formalnega, saj mu vzbuja upanje, da bi lahko v naslednjih mesecih prišli korak dlje: "Morate razumeti, da prvo srečanje še ni moglo prinesti kakšnih dogovorov. S sestankom sem bolj zadovoljen, kot so ga ocenili nekateri. Za dogovor sta vedno potrebna dva, a sem zmerni optimist." Po trimesečnem zatišju so se tako po trditvah Pahorja le dogovorili za pospešen dialog.

Kaj bo z mešano slovensko-hrvaško komisijo, Pahor še ne ve, saj se bo vlada s poročilom njenega dela seznanila prihodnji teden in se takrat odločila, ali je njeno delovanje še smiselno.

O odnosih med državama bo govoril cel hrvaški politični vrh
O sestanku v Mokricah in pobudi Evropske unije bodo v kratkem razpravljali tudi na Hrvaškem, saj je hrvaški premier Ivo Sanader za ponedeljek najavil sestanek predstavnikov vseh političnih strank, predsednika države Stjepana Mesića in predsednika saborja Luke Bebića.

Ali se bo hrvaška stran takrat opredelila do mediacije, še ni znano, saj je Sanader znova poudaril, da želi najprej počakati na rezultate dela mešanih komisij, ki se ukvarjajo z mejo med državama.

Rehn pozdravlja odločitev slovenske vlade
Odločitev slovenske vlade o načelni podpori mediaciji je že pozdravil evropski komisar za širitev Rehn, saj pravi, da je to korak naprej na poti do dogovora o evropskem posredovanju, ki bi pomagalo rešiti vprašanje meje in omogočilo nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU-jem.

Rehn se prav tako veseli skorajšnjega nadaljevanja pogovorov z obema zunanjima ministroma, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, kjer naj bi se dogovorili o pogojih za takšno evropsko posredovanje.

A. S.

Vlada pristaja na mediacijo