V mednarodnem letu biotske raznovrstnosti Slovenija v Bruslju predstavlja svoje naravne lepote in vodno bogastvo. Foto: Wallonie-Bruxelles International
V mednarodnem letu biotske raznovrstnosti Slovenija v Bruslju predstavlja svoje naravne lepote in vodno bogastvo. Foto: Wallonie-Bruxelles International

"Če bi voda lahko govorila, bi njeno sporočilo verjetno bilo: Odgovorni ljudje - moje upanje," je ob odprtju razstave, ki v fotografijah predstavlja osem najznačilnejših območij iz različnih slovenskih regij in slovenskih voda, dejal evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Potočnik, ki se je dogodka udeležil skupaj s slovensko veleposlanico v Belgiji Anito Pipan, je med drugim še povedal: "Te fotografije me spominjajo na to, koliko naravne lepote je v moji domovini, a naslov razstave pove še več: voda je naše upanje in tudi naše življenje."
Razstava nas med drugim popelje v Triglavski narodni park, k reki Soči, v Škocjanske jame, Sečoveljske soline, v Logarsko dolino, Kočevski gozd in krajinski park Goričko. Predstavitev te naravne raznolikosti, ki jo najdemo na slovenskem ozemlju, nas tudi opozori na nujnost prizadevanja za ohranjanje biotske raznovrstnosti, torej prizadevanja, ki je še posebej aktualno ravno v letošnjem letu, ki je bilo imenovano za mednarodno leto biotske raznovrstnosti.
Ogromno vodno bogastvo Slovenije
Ob razstavi je Janez Potočnik izpostavil tudi program Natura 2000, mrežo zaščitenih območij v Evropski uniji. Ta program pokriva 17 odstotkov celotnega ozemlja Evropske unije in kar 35.5 odstotka Slovenije, kar je največji delež med vsemi članicami EU-ja. Ta položaj Slovenije je med drugim prav odraz našega vodnega bogastva, ki hrani našo naravo in ji pomaga pri obnavljanju. Veleposlanica v belgiji Anita Pipan je tako povedala, da je v Sloveniji registriranih kar 7.500 vodnih virov, da ima Slovenija vodno omrežje s 26.000 kilometri rek in potokov, z 200 naravnimi in umetnimi jezeri ter 7.700 deročimi rekami. Del tega vodnega bogastva bo na razstavi na ogled do 14. maja.