Foto: Aleš Rosa
Foto: Aleš Rosa

"Gre namreč za prvo naravoslovno razstavo v naši zgodovini, saj se je naš razstavni program dolgo osredotočal le na likovno umetnost in arheologijo, v zadnjih letih pa se nagiba tudi k naravoslovju in tehniki. Ob 200. obletnici Prirodoslovnega muzeja sem kolege v tej instituciji prosila za sodelovanje, da bi kolegialno podprli dolgoletna prizadevanja tega muzeja za boljše pogoje dela, opozorili na pomen muzealstva na področju naravoslovja, predvsem pa očarali obiskovalce Cankarjevega doma in jim naravne danosti Slovenije prikazali kot osupljivo bogastvo, s katerim je treba umno ravnati,” še pravi direktorica.

Odprli jo bodo nocoj v Galeriji Cankarjevega doma (CD), pripravili pa so jo v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije. Obiskovalca bo popeljala skozi evolucijo Zemlje od njenega nastanka ter opozorila na posledice podnebnih sprememb in propadanje biotske raznovrstnosti.

Rdeča nit postavitve je spreminjanje
Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem razstave povedala avtorica besedil in koncepta razstave Staša Tome, so strokovna izhodišča za postavitev vsebinsko zastavili v monografiji Presenetljivo življenje, ki spremlja razstavo. Rdeča nit postavitve je spreminjanje, saj tako na Zemlji kot tudi v vesolju nič ni stalno.

Na razstavi, ki je zasnovana interaktivno, je predstavljenih šest življenjskih okolij – gore, gozdovi, reke, stoječe celinske vode (jezera, močvirja in barja), travniki ter kras in kraško podzemlje –, v osrednjem delu pa je prikazano, kako človek spreminja svet.

Foto: Aleš Rosa
Foto: Aleš Rosa

Kot pravi urednik monografije Tomi Trilar, je ozemlje Slovenije prepoznano za vročo točko biodiverzitete Evrope. Na njem živi približno 37.000 različnih vrst višjih organizmov, torej rastlin, gliv in živali. Še vedno so pogoste nekatere vrste, ki so v Evropi že zelo redke ali pa so ponekod že izumrle, zato je kar 355 območij, ki pokrivajo dobrih 37 odstotkov ozemlja države, uvrščenih v omrežje območij Natura 2000.

Do takšnega medsebojnega sodelovanja je prišlo prvič
"Prirodoslovni muzej Slovenije je vsebinsko zastavil strokovna izhodišča za razstavo v monografiji Presenetljivo življenje, sama razstava pa obravnava del predstavljenih vsebin. Te temeljijo na geodiverziteti, s katero je neposredno povezana biodiverziteta. Spoznanje, da se vse spreminja, je del evolucije, Zemlje in življenja. Kako pa je človek posegel v te spremembe in ali bomo izbrali pravo pot? Na to nas opozarja razstavni del projekta. Skupaj s Cankarjevim domom smo pripravili pomemben premik k pripravi in izvedbi naravoslovnih razstav v Sloveniji, saj je do takšnega medsebojnega sodelovanja prišlo prvič,"
pa je ob razstavi dejal Miha Jeršek, v. d. direktorja Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Izhod z razstave je organiziran tako, da ima obiskovalec možnost izbirati, ali bo v prihodnje pomagal ohranjati naravo, planet in življenje na njem ali pa ga bo uničeval.

Sanja Jurca Avci

Razstavo je oblikovala Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem, razstavna grafika pa je delo Dolores Gerbec; vsi trije delujejo v okviru zavoda TRANS. Grafično oblikovanje razstave so izvedbeno pripravili v oblikovalskem oddelku Cankarjevega doma, oblikovalec je bil Edin Alibešter.

"Prostorsko je razstava organizirana tako, da se obiskovalec po uvodnem delu znajde v "vrtincu sprememb" iz katerega vstopa v posamezna naravna okolja in se vanj kar naprej vrača. Izhod z razstave je organiziran tako, da ima obiskovalec možnost izbirati, ali bo v prihodnje pomagal ohranjati naravo, planet in življenje na njem ali pa ga bo uničeval. Skozi zaokroženo izkušnjo in enotno podajanje razstavnih vsebin je izrazito oblikovana razstava za obiskovalce lahko berljiva," pravi Sanja Jurca Avci.

Razstava bo na ogled do 5. novembra prihodnje leto. Ob njej so pripravili bogat kulturno-vzgojni program.