Fotografija obnove nekdanje vojašnice iz leta 2023. Letos jeseni bo tja svoje prostore preselil Arhiv Republike Slovenije. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Fotografija obnove nekdanje vojašnice iz leta 2023. Letos jeseni bo tja svoje prostore preselil Arhiv Republike Slovenije. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Arhiv Republike Slovenije bo po več letih letos jeseni končno preselil iz Gruberjeve palače na Zvezdarski seli v nove prostore obnovljene nekdanje vojašnice na Poljanski cesti 40. Po besedah direktorja arhiva Andreja Nareda selitev poteka po načrtih in predvidevajo, da bo arhiv delo v novi stavbi začel v tednu med 21. in 25. oktobrom. Z novimi prostori bo arhiv optimiziral svoje delovanje ter zagotovil ustreznejše varstvo in večjo dostopnost gradiva.

Konec bo raztresenosti na več lokacij
Arhiv RS je leta deloval na več lokacijah po Ljubljani – na Zvezdarski, Zemljemerski in Poljanski oz. Kapusovi, kar je predstavljalo številne logistične in organizacijske izzive. Na Poljansko cesto se bodo, kot je za STA pojasnil Nared, preselili vsi uslužbenci arhiva, ki zdaj delajo na dveh lokacijah, na Zvezdarski 1 in na Zemljemerski 12, vsi programi oz. dejavnosti ter prostori za obiskovalce. Na Zvezdarski bo ostala še približno tretjina vsega arhivskega gradiva v depojskih prostorih, ki pa niso v Gruberjevi palači, temveč v stavbah Virant in Rožna. Na tej lokaciji bo ostala približno tretjina oz. okrog 10.000 tekočih metrov arhivskega gradiva.

Andrej Nared je v arhivu zaposlen že od leta 1998. Foto: BoBo
Andrej Nared je v arhivu zaposlen že od leta 1998. Foto: BoBo

Selitev, ki so jo začeli 2. septembra, poteka v treh večjih sklopih
Prvi sklop obsega selitev arhivskega gradiva in knjižnične zbirke iz Zvezdarske na Poljansko in obratno, drugi selitev tehnološke opreme iz Zvezdarske na Poljansko in tretji selitev uslužbencev iz Zvezdarske in Zemljemerske na Poljansko.

Iz depojev na Zvezdarski so do 12. septembra na Poljansko preselili 29 arhivskih fondov in zbirk ali okrog 2300 tekočih metrov gradiva. Kot je pojasnil Nared, gre za tisto arhivsko gradivo, ki je po več kot desetletni statistiki arhivske čitalnice najbolj uporabljano. Ker bo po preselitvi čitalnica v novi stavbi, so tja preselili tudi tisto gradivo, ki se najbolj pogosto uporablja v čitalnici. Omenjeno gradivo je sicer že od sredine septembra spet na voljo za uporabo v čitalnici.

Prav tako so iz Zvezdarske na Poljansko preselili kompletno knjižnično zbirko specialne arhivske knjižnice, ki obsega skoraj 30.000 enot oz. 700 tekočih metrov gradiva.

Arhivska gradiva, zložena na policah v Arhivu RS na Zvezdarski ulici 1 v Ljubljani. Foto: BoBo
Arhivska gradiva, zložena na policah v Arhivu RS na Zvezdarski ulici 1 v Ljubljani. Foto: BoBo

V obratni smeri selijo tisto gradivo, ki je zelo malo v rabi – dvanajst fondov in zbirk ali 2000 tekočih metrov. Ta del selitve gradiva bo končan v tem tednu. Skupaj bodo do konca tedna opravili s prvo fazo selitve, ki zajema arhivsko in knjižnično gradivo v skupnem obsegu okrog 5000 tekočih metrov, je pojasnil Nared.

Kot je še zapisal, so začeli tudi že selitev tehnološke opreme na novo lokacijo. Gre predvsem za različne stroje, naprave in specialne materiale Centra za konserviranje in restavriranje, za optični bralnik in pregledne mize za filmsko arhivsko gradivo Slovenskega filmskega arhiva in drugo tehnološko opremo. Selitev tehnološke opreme bo potekala še v naslednjih dveh tednih.

Pisarne, gre za približno 70 delovnih mest uslužbencev arhiva, pa bodo začeli seliti v prvih dneh oktobra in bo povečini končana do sredine meseca.

Fotografija arhiva na Zvezdarski 1. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Fotografija arhiva na Zvezdarski 1. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

V Gruberjevo palačo se bo po izselitvi Arhiva RS preselil del služb Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Kot so pojasnili za STA, bo selitev potekala po fazah. Prva faza naj bi bila izvedena konec letošnjega leta, druga v februarju 2025 in zadnja predvidoma v aprilu 2025.

Obstoječe prostore bo pred vselitvijo treba nekoliko urediti – jih prebeliti, sanirati tla, elektroinštalacije in druge prilagoditve, vezane na nov program. V Gruberjevo palačo se bodo preselili sektor za razvoj, skupne službe, služba za kulturno dediščino in center za preventivno arheologijo, restavratorski center pa ostaja na Poljanski cesti, so še zapisali na ZVKDS.