Na bienalu bo tudi razstava francoskega oblikovalca Ore Ita. Foto: Ora Ito
Na bienalu bo tudi razstava francoskega oblikovalca Ore Ita. Foto: Ora Ito
Casa de Musica
Med predavatelji na bienalu bo tudi nizozemski arhitekt Rem Koolhaas, ki je zasnoval stavbo Casa de Musica. Foto: Charlie Koolhaas/Oma
Del razstave United Nude: Undress
Poleg bogatega spremljevalnega programa bodo na bienalu tudi tri razstave. Foto: Euphoria
Modeli nebotičnikov, ki naj bi nastali v Frankfurtu v Nemčiji.
Nebotičniki so pogost izziv sodobnih arhitektov. Foto: EPA

Bienale je odprla razstava Mesto nebotičnikov, na osrednjem prizorišču bienala v Tobačni Ljubljana pa se bodo obiskovalci v naslednjih dneh lahko udeležili tudi različnih predavanj, okroglih miz, razstav in videoprojekcij, s katerimi želijo organizatorji arhitekturnega bienala spodbuditi razpravo o različnih kontekstih novih socialnih in urbanih struktur.

Vloga arhitekture v sodobni družbi
Po besedah direktorice bienala Špele Hudnik želijo s prireditvami tudi odgovoriti na vprašanja, kakšno je mesto sodobne družbe in kakšna je družba sodobnega mesta, o umeščenosti arhitekture in njenih konceptov v sodobne kulturne prakse ter o pomenu arhitekture kot blagovne znamke. Bienala se udeležujejo arhitekti, oblikovalci, raziskovalci in drugi ustvarjalci s področja vizualnih umetnosti, med gosti pa sta tudi nizozemski arhitekt Rem Koolhaas in francoski oblikovalec Ora Ito.

Ora Ito se predstavi
Poleg razstave Mesto nebotičnikov bosta na bienalu postavljeni še dve razstavi, in sicer razstava Ora Ito: Ustvarjanje iluzij, na kateri se francoski oblikovalec s pravim imenom Ito Morabito predstavlja z virtualnimi zamislimi za Louisa Vuittona in z izdelki, ki jih je oblikoval za svetovne blagovne znamke, in razstava United nude: Undress, ki jo organizatorji predstavljajo kot konceptualno trgovino in prostor arhitekturnih inspiracij, konceptualnih in razvojnih procesov in prototipov.

Natečaj Mesto nebotičnikov
Že avgusta so v okviru arhitekturnega bienala pripravili natečaj Mesto nebotičnikov, s katerim želijo organizatorji pridobiti idejne projekte za sodobno vertikalno mesto novih socialnih struktur. Prispela dela je presojala mednarodna strokovna žirija (predseduje ji dekan ljubljanske fakultete za arhitekturo Peter Gabrijelčič), ki bo zmagovalce nagradila s tremi denarnimi nagradami in največ petimi posebnimi nagradami.