Prenovo modernistične stavbe (delo arhitekta Božidarja Gvardjančiča iz leta 1961) so zaupali Anji Planišček in Neni Gabrovec. Na fotografiji prenovljena Kina Šiška leta 2009. Foto: BoBo
Prenovo modernistične stavbe (delo arhitekta Božidarja Gvardjančiča iz leta 1961) so zaupali Anji Planišček in Neni Gabrovec. Na fotografiji prenovljena Kina Šiška leta 2009. Foto: BoBo

V Kinu Šiška nocoj praznujejo 15. obletnico delovanja javnega zavoda s koncertom dveh uspešnih glasbenih skupin, s hrvaško-slovensko zasedbo freekind. in domačim pop-soul pevcem Tschimyem.

Sorodna novica Kino Šiška se jeseni levi v center urbane kulture

Kot kinodvorana obratoval od leta 1964 do leta 2001
Kino Šiška je sprva sestavljal del Hotela Ilirija, kinodvorano pa so do konca zgradili in opremili Kinematografi Ljubljana. V kinu so od leta 1964 do konca 80. let predvajali filme, nato pa je zmanjševanje obiska pripeljalo do tega, da so ga zaprli in oddajali samo še za razne prireditve ter predavanja. Kino so nato spet usposobili leta 1994. K vnovičnemu zaprtju naj bi botroval "pobeg" množic v takrat novi Kolosej. Kinodvorana, ki je imela nekoč največje platno v državi, se je dokončno poslovila leta 2001, a do uradnega odprtja in prenove prostorov je minilo kar nekaj let, da je znova zaživelo kot kulturno središče. Vmes so od oktobra 2002 do 2007 v njegovih prostorih nastajali umetniški projekti, odvijale so se plesne in gledališke ustvarjalne delavnice, obnovitvene vaje za predstave skupin in posameznikov ter plesne akcije pod vodstvom Gorana Bogdanovskega.

Več o zgodovini Kina Šiška

Kako je kino Šiška postal Kino Šiška, si lahko preberete na spletni strani javnega zavoda.

Avgusta leta 2009 so prvi na prenovljeni oder Kina Šiška stopili Pankrti, v septembru pa so nastopili še Laibach, Juno Reactor, festival FV (s skupinami Heavy Trash, Bambi Molesters in Nero Burns), potekala pa je tudi modna revija znamke Oktober in minifestival glasbenih sil s prostora nekdanje Jugoslavije (Damir Avdić, Lollobridgida, Petrol ...). 15 let pozneje ima Center urbane kulture Kina Šiška letno več kot 300 dogodkov z več kot 100.000 obiskovalci in se ponaša z uveljavljenimi blagovnimi znamkami, kot so festival Ment Ljubljana, galerija DobraVaga, festival sodobnega plesa CoFestival in mednarodni festival stripa Tinta.

Sorodna novica Freekind.: "Skozi glasbeni proces se želiva osvoboditi in to deliti z ljudmi"

15 praznovanj kasneje: letos v ritmih sodobnega soula
freekind. imata po treh letih delovanja za sabo že več kot 100 nastopov doma in po svetu. Pianistko in vokalistko Saro Ester Gredelj ter bobnarko Nino Korošak Serčič druži ljubezen do RnB, hip-hop in soul glasbe. Po izidu prvega dolgometražnega albuma Since Always And Forever je sledila turneja po Angliji, ki sta jo izvedli s pomočjo projekta Kulturni evro, nastopili pa sta še na številnih festivalih po Evropi, kot so Mostly Jazz Funk & Soul v Birminghamu, Exit v Srbiji in Sziget na Madžarskem. Prejeli sta prestižno nagrado MME (Music Moves Europe) Award in se kot avtorici podpisali pod pesmi na albumu Layover pevca V-ja, sicer člana ene najbolj znanih južnokorejskih k-pop skupin BTS. Njune pesmi so postale stalnica tujih radijskih postaj, kot so FM4, Radio Eins, Flux fm in Cosmo.

Dvojni koncert bo s svojimi pop-soulovskimi pesmimi odprl Tschimy, ki je svojo glasbeno pot začel v hip hop kolektivu Spejs in kot basist v jazzovski zasedbi Lube duše ter prodorni glas afriškega zbora Sankofa. Od leta 2020 se domači javnosti prvenstveno predstavlja kot samostojni glasbeni ustvarjalec. Kot pevec, multiinštrumentalist in producent ustvarja spalnično glasbo na visokem tehničnem nivoju, za celotno zvočno podobo svojih izdelkov pa vselej poskrbi kar sam. Od izida njegovega zadnjega albuma Princ nastopa tudi z živim bendom.